Titova bista u novosadskom muzeju

Manual muzej zaboravljenih umetnosti (MFAM) otkupio je bistu Josipa Broza Tita koju je napravio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih vajara, Antun Augustinčić.
Manual muzej zaboravljenih umetnosti (MFAM) otkupio je bistu Josipa Broza Tita koju je napravio jedan od najpoznatijih jugoslovenskih vajara, Antun Augustinčić.

Bista identična onoj koja je u Kumrovcu, uskoro će biti izložena u novosadskom muzeju. Bista je napravljena 1948. godine i teška više od 400 kilograma, a kupljena je na licitaciji firme "Sinma" iz Sevojna, gde je do sada čuvana.

MFAM je taj spomenik prvobitno pokušao da otkupi 2002. godine, uz posredstvo Titovog unuka Joške Broza. Muzej Manual navodi da se zainteresovao za taj spomenik zbog njegove umetničke vrednosti, nostalgije i kolekcionarstva.

Vlasnik Manuala, Siniša Žarin, prošle godine je proglašen za preduzetnika godine i nagrađen sa 20.000 eura, a nagradu je dao za kupovinu spomenika.

"Kupljen je i zbog ideologije i onoga šta znači za ex yu prostor. Ovaj prelepi spomenik koji je ušao u kategoriju jednog od najlepših na svetu, gotovo sigurno su pohodili miloni Jugoslovena", piše u saopštenju MFAM.

Spomenik će biti izložen u holu MFAM, koji već sada ima 150.000 predmeta iz perioda socijalizma.

  • mlada vojvođanka

    02.07.2015 13:47
    sad već tužno prelazi u veselo koliko smo svi mi exYU glupi! dobro je ipak da nas je sve manje pa će i naša glupost biti zaboravljena! A Siniši svaka čast što je prepoznao prave i jedine vrednosti iz doba našeg jugoslovenskog bivstvovanja na ovim prostorima!
  • 01.07.2015 11:06
    Neka ga iskopa Bili i pošalje Savom uzvodno kod svojih.
  • ovdasnji

    01.07.2015 07:52
    rekoh ja
    kovacemo mi matorog od zlata !
    sta je on napravio,svi posle njega ne mogu ni da okrece !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti