Traže smenu akademika Endrea Papa zbog afere sa doktoratom

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije traži smenu novosadskog akademika Endrea Papa sa mesta predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije zatražio je od Ministarstva prosvete i svih nadležnih institucija smenu novosadskog profesora Endrea Papa sa mesta predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, jer je 2011. godine na PMF-u imao aferu sa doktoratom, na kome je bio mentor.

Imajući u vidu da profesor Endre Pap predstavlja Republiku Srbiju u Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) sa sedištem u Briselu i predsednik je Komisije u procesu akreditacije i doktorskih studija, u Savetu smatraju da je neprihvatljivo da on ostane na čelu državne i veoma važne Komisije za akreditaciju jer je njegov kredibilitet sporan, kaže za 021 generalni sekretar Mario Spasić.

"Situacija je sama po sebi sporna, jer je diskutabilno da neko ko je imao aferu sa doktorskom disertacijom bude predsednik državne Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, koja se između ostalog upravo bavi akreditacijom doktorskih studija. Sa tog aspekta, mi smo zatražili odgovornost Papa, ali on se do sada nije oglašavao tim povodom. Zato ćemo zatražiti od Konferencije univerziteta Srbije da raspravi ovo pitanje i od Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje da profesora razreši dužnosti, jer je ovo jako važna funkcija da bi na njoj bio neko ko je inkriminišuća ličnost u oblasti akreditacije visokoškolskih ustanova, studijskih programa i doktorskih studija", ističe Spasić.

Profesor Pap je 2011. godine bio mentor doktorantkinji B. J., zajedno sa profesorkom Olgom Hadžić, u okviru Prirodno matematičkog fakuleta, Departmana za matematiku i informatiku. 021.rs je dobio Zapisnik sa sednice Departmana iz oktobra 2012. godine, iz kojeg se vidi da je Pap bio umešan u aferu odbranjene doktorske disertacije pomenute kandidatkinje, za koju se tek nakon odbrane ispostavilo da ima određenih propusta u dokazivanju određenih teorema. Komisija za odbranu sporne disertacije je zaključila da ista "nema naučni doprinos" zbog čega ovaj doktorat nije promovisan na Univerzitetu.

Sa PMF-a ističu da je "Departman bio stanovišta da su profesori Endre Pap i Olga Hadžić na sednici Nastavno-naučnog veća istupali na način koji nije bio u skladu sa zaključcima ovog veća", te je doneo odluku da se Papu neće produžavati ugovor o radu, kao i da ne može biti biran u komisije za doktorske teze i u sve komisije za izbore u zvanja. Ujedno, zatraženo je od dekana PMF-a i rektora novosadskog Univerziteta da Papa ne biraju u tela koji predstavljaju interes Departmana.


Međutim, i pored pomenutih odluka, Pap 2013. godine biva izabran za Predsednika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, zamenivši dotadašnju predsedicu Veru Vujčić.

Rektor novosadskog Univerziteta, Miroslav Vesković za 021 kaže da je tačno da profesor Pap više nje zaposlen na Univerzitetu, da je prvo bio član a zatim postao predsednik Komisije, ali da Univerzitet apsolutno nema nadležnost da se bavi time kako je on mogao da bude izabran na ovu funkciju, već je to u nadležnosti same Komisije.

O ovoj situaciji i zahtevu za ostavkom Endre Papa, Savet je obavestio Ministarstvo prosvete, samog Papa i predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koje je ujedno i telo koje bira članove Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta. Predsednik Nacionalnog saveta, Srđan Stanković, za 021 kaže da je upoznat sa situacijom.

"Ja sam tek skoro dobio taj Zapisnik sa PMF-a, tako da njegova istinitost nije sporna. Mi možemo da razgovaramo sa članovima Komisije i da im predočimo da nekako reše tu neprijatnu situaciju interno, bez uticaja sa strane. Mi ne možemo ništa da namećemo Komisiji, jer je ona autonomno telo. Na primer, mi ako uočimo neke nepravilnosti u radu Komisije i ako hoćemo da ih smenimo, to možemo da učinimo samo na predlog KONUS-a, odnosno Konferencije univerziteta", objašnjava Stanković.

Sama Komisija je zatvoreno telo, odakle nismo uspeli da dobijemo zvaničnu izjavu, već samo nezvaničan komentar da se tu ne radi ni o kakvoj aferi. Profesora Papa nismo uspeli da dobijemo jer je van države. Ukoliko niko od nadležnih ne reaguje na zahtev za njegovom ostavkom, Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije je najavio da će uputiti zahtev i Evropskoj asocijaciji za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA).

Akademik Endre Pap je ugledni novosadski profesor, član je Evropske akademije nauka i bio je predsednik Vojvođanske akademije nauka i umetnosti od 2008. do 2012. godine. Dobitnik je i Oktobarske nagrade Grada Novog Sada za 2003. godinu. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Limanac

    23.07.2014 14:55
    Šta je čudno?
    Bio predsednik "Vojvođanske akademije nauka". Kakva akademija takav i naučnik.
  • 23.07.2014 14:07
    Endre Pap je izvanredan naucnik i profesor. Pogledajte samo njegovu bibliografiju. Osim mnostva naucnih radova ima i veliki broj knjiga objavljenih za renimirane STRANE izdavace, a ne u privatnoj reziji.

    Ovaj sukob je sukob dvojice ljudi sa Departmana za matematiku i informatiku (drugog necu da imenujem). Taj drugi je dosao sada do medija i koristi atmosferu laznih doktorata i plagijata. Njihov sukob mi nije jasan, ali siguran sam da je u pitanju velika sujeta. No, tri kadameika su ukljucena u skuob. Jedan akademik VANU i dva akademika SANU ... a svi su odlicni i naucnici i profesori. U svakom slucaju sramota!
  • Huncut

    23.07.2014 11:31
    Meni je predavao, odlican je strucnjak.
    Moja iskrena podrska...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti