Trogodišnjak pozvan da svedoči u novosadskom sudu

Žaklini P. iz Zrenjanina poštar je doneo sudski poziv za svedočenje, a na pozivu je stajalo ime njenog sina – koji je star tri godine i četiri meseca.
Žaklini P. iz Zrenjanina poštar je doneo sudski poziv za svedočenje u Osnovnom sudu u Novom Sadu u krivičnom postupku, a na pozivu je stajalo ime njenog sina – koji je star tri godine i četiri meseca.

U pozivu Osnovnog suda u Novom Sadu, poslatog 27. februara, Petar P. poziva se u svojstvu svedoka na ročište za glavni pretres, u krivičnom postupku protiv optuženog, zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

"Nisam mogla da verujem kad sam ugledala Petrovo ime. Zar ti ljudi ne proveravaju JMBG osoba koje zovu?", pita se Žaklina koja je zvala sudiju da je obavesti o grešci, ali joj je ona odgovorila da, nažalost, ne može da joj pomogne jer joj u rokovniku piše samo datum i takozvani k. broj, a u računaru Petrovo ime.

Kako kaže, nemaju rođaka sa sličnim imenom, prezime nije uobičajeno, a jedina šansa je da su Petra pozvali umesto njenog supruga Predraga. Ko je pogrešio, ne znaju ni u Prvom opštinskom sudu, gde su joj saopštili da mora da dokaže da mali Petar nije sposoban za svedočenje. Kako joj je rečeno, mora da dostavi podnesak i dokaz da Petar ima tri godine, ili će s njim morati da se pojavi u sudnici. U svakom slučaju, tuđa greška koštaće ih i vremena, ali i novca.

Kako je za "Dnevnik" pojasnio advokat iz jedne novosadske kancelarije, u ovom slučaju se najverovatnije radi o nenamernoj grešci kakve se ponekad dešavaju.

"Međutim, s obzirom da je detetovo ime već uneto u spise predmeta, roditelji moraju ispoštovati proceduru i dostaviti dokaze da se radi o trogodišnjem detetu koje naravno ne može svedočiti. Osim toga, oni mogu da traže nadoknadu putnih troškova jer žive u drugom gradu", kaže on.

  • Pre pokretanja spora

    15.03.2019 12:12
    baš ništa se ne proverava
    Ne proveravaju ni da li je osoba koju opterećuju za nešto živa poslednih pet godina, a kamoli koliko ima godina ili u kom gradu živi.
  • 20.03.2015 07:02
    Došla su dva policajca da mi privedu sina kod prekršajnog sudije zato što se nije odazivao na njihov sudski poziv.
    Moj sin sada ima 22 godine, a od svoje druge godine živi u inostranoj zemlji, i od tada NIKADA, nijednom nije bio u Srbiji!
    Poziv je dobio jer se nije odazvao regrutnoj komisiji.
    I pored toga što sam ja, kao njegov otac, otišao u regrutnu komisiju i prijavio da moj sin ne živi ovde već 20 godina, da je u mešuvremenu postao i državljanin strane zemlje, oni su ipak podneli prekršajnu prijavu nadležnom prekršajnom sudu zbog neodazivanja na regrutaciju.
    Kada su počeli da stižu pozivi od suda, ja sam ih lično uvek nosio u sud i uvek ponovo objašnjavao o čemu se radi, a poslednji put sam to uradio i pisanim putem, preko pisarnice suda.
    Da bih, u decembru prošle godine, doživeo da mi dva (inače veoma ljubazna)policajca dožu na vrata sa nalogom za privođenje mog sina!
    Kada sam im objasnio, pokazao i dokazao o čemu se radi, izvinili su se i otišli. Jedan od njih je i usput prokomentarisao u stilu 2Blago njemu...", misleći na mog sina.
    Bojim se da ovim čitava priča još nije gotova, ali ako bude tako, pozvaću medije da o svemu tome naprave reportažu i pokažu javnosti u kakvoj zemlji živimo. A mom sinu sam poručio, da ako umrem u međuvremenu, u Srbiju ne dolazi ni zbog moje sahrane.
  • slobodan

    19.03.2015 13:13
    svedok
    Vidte li u sudnici osobu koja vam je oduzela dudu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti