U Novom Sadu nema prekida nastave zbog kraja polugodišta

Novosadske škole danas nisu prekinule nastavu, već je štrajk nastavljen skraćenjem nastave na 30 minuta.
Novosadske škole danas nisu prekinule nastavu, već je štrajk nastavljen skraćenjem nastave na 30 minuta.

Kako za 021 kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine, oni podržavaju kolege koje su odlučile da potpuno obustave nastavu, ali su zbog sutrašnjeg završetka polugodišta ipak odlučili da ostanu sa minimum procesa rada.

- SPRV nastavlja sa štrajkom kakav je i bio, odnosno sa časovima od 30 minuta imajući u vidu specifičnost kalendara u Vojvodini. Ovo je jedini razlog zbog čega smo u ovom trenutku odlučili da ne idemo u prekid nastave na jedan dan, ali podržavamo sve zahteve sindikata. Obustavili bi rad da nije kalendar ovakav kakav jeste. Jednostavno, sada ne vidimo efekat obustave rada predposlednjeg dana polugodišta - kaže za 021.rs Aleksandar Trebaticki iz SPRV-a.

U Novom Sadu najveći broj škola, njih 39 od 52 je sa većinskim članstvom u SPRV. Neke su ipak potpuno obustavile rad, poput osnovne škole "Jovan Dučić" u Petrovaradionu ili gimnazije Laza Kostić na Telepu.

Verbić: Oni koji ne zaključe ocene snosiće odgovornost

Podsetimo, prosvetni radnici u Srbiji su najavili da će danas potpuno obustaviti rad i da će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete najavili su da će protest u Beogradu početi na Trgu Nikole Pašića i da će zatim uslediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete. "Očekujemo da se nastava ne održi u oko hiljadu škola u zemlji", rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Prosvetni radnici započeli su štrajk 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno. Oni zhatevaju da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

S druge strane, resorni ministar Srđan Verbić kaže da ministarstvo neće tolerisati da se ne zaključe ocene učenicima na polugodištu.

"Ja ne želim da razmišaljm o scenariju u kojem neko ne zaključuje ocene. Škola postoji zbog đaka", rekao je Verbić. On je naveo da je štrajk upozorenja prosvetnih radnika bio po zakonu, ali da je potpuna obustava rada nezakonita, kao i da je to neodgovoran potez sindikata.

Verbić je takođe rekao da je u javnosti stvorena slika da sve škole u Srbiji ne rade. "Velika većina nastavnika radi normalno i u manjem broju školu se odvija poptuna obustava rada", kaže je Verbić. On je istakao da će nastavnici koji ne zaključe ocene, snositi odgovornost za to u skladu sa zakonom, ne precizirajući na šta tačno misli.

  • 23.12.2014 20:14
    štrajk
    Sram vas bilo što kritikujete profesore u školama, uče vašu decu, a vi, najverovatnije roditelj,i bacate drvlje i kamenje po njima. A zašto?.Jer vam je drago što politička elita sa malo ili nimalo radnog iskustva i kupljenim diplomama vodi ovu zaludnu državu Srbiju. A plate su im 150000 do 500000 dinara!!!A rečnik im je kao da ih je ulica vaspitavala a kuče kao palate,mermerne vile, luksuzna putovanja, markirana odela, skupoceni automobili... To vam ne smeta. Smeta vam jedan profesor u školi koji zaradi samo 39000 plate...Koliko vi stvarno znate o njegovom radu, u školi, kod kuče, svuda, na svakom mestu nosi sa sobom svoj posao, razmišlja o toj deci i kao pedagog i kao edukator... a vi ste, kao roditelji razočarani jer vaše dete ne uči dovoljno! Ako ne poštuje svoje profesore naravno da neće ni učiti, sve počinje od vaspitavanja kod kuće.Želim vam sretnu Novu i neka vašoj deci Vulin podeli one oskudne paketiće, a vi mu mašite iz Hajata gde se lepo brčka u bazenu.
  • tina

    22.12.2014 17:59
    strajkuje
    i profesorka muzickog u tehnickoj skoli.I to od septembra.Odrzala je jedan cas i vise ne jer joj ne odgovara raspored!?Ali zato prima punu platu.Koliko vas treba procesljati pa da onda opravdate vas strajk.Kad vam pocinju casovi,kolike su vam dnevnice za ekskurzije.A to za program rada i kakvo je obrazovanje...ma fucka vam se.
  • Lala NS

    22.12.2014 14:18
    @ Nije Nego
    Ne dao vam Bog da imate dete sa inkluzivnim potrebama, onda biste videli kolika je količina nerada, neznanja i sujete. Moje iskustvo (naglašavam, MOJE) je da većina od njih nisu ni pedagozi ni vaspitači, već samo poznavaoci (a i to je upitno) predmeta koji predaju. U školovanju svog deteta naišao sam na samo jedan svetao primer (a i on više svetluca nego što svetli). Štrajkuju zbog plata, koje preko 50% njih i ne zaradi! Šta bi tek trebalo da kažu novosadski vaspitači iz "Radosnog detinjstva", koji ni nemaju pravo na štrajk? Ne generalizujem, prihvatam da sam pristrasan i da možda nisam u pravu. Samo vam prenosim svoje lično iskustvo i utisak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.