U Visokoj poslovnoj direktorka i dalje iznad zakona

Direktorka Visoke poslovne škole strukovnih studija Dragica Tomić, i pored dva rešenja Inspekcije rada, odbija da vrati profesorku ove škole Jelenu Damnjanović Simić na posao.
Direktorka Više poslovne škole strukovnih studija Dragica Tomić, i pored dva rešenja Inspekcije rada, odbija da vrati profesorku ove škole Jelenu Damnjanović Simić na posao.

 

Zbog toga će škola morati da plati kaznu od oko 200.000 dinara.

Naime, nakon što je 22. maja Jelena Damnjanović Simić dobila status uzbunjivačice, direktorka Dragica Tomić uručila joj je 2. juna otkaz ugovora o radu. Jelena se, kako kaže, odmah javila Agenciji za borbu protiv korupcije i Inspekciji rada Južnobačkog okruga koji su brzo odreagovali i 14. jula doneli rešenje o njenom vraćanju na posao, koji u školu stiže narednog dana.

Od tada se danima ništa nije događalo, škola nije postupala po rešenju i profesorka nije vraćena na posao. Viša poslovna škola ulaže zatim žalbu, iako je po zakonu to rešenje izvršnog karaktera i ne odlaže izvršenje. Jelena se 18. jula javlja na svoje radno mesto, očekujući da će škola postupati po rešenju, ali to se ne dešava. Potom o incidentu obaveštava Inspekciju rada, nakon čega drugostepena inspekcija rada potvrđuje prvostepeno rešenje 12. septembra.

"Ja sam sa svojim advokatom ponovo otišla u školu sa radnom knjižicom, želeći da se vratim na posao, a sve u skladu sa sada već dva izvršna rešenja. Direktorka je rekla da ne može da nas primi, da nema vremena za nas i da se obratimo pravnoj službi. Sekretar pravne službe u tom trenutku nije bio u školi. Moj advokat je tada pitao kome da se obrati i ko je nadležno lice koje će me vratiti na posao, ali direktorka se uporno oglušuje o ta pitanja jer je upravo ona ta koja je odgovorna da me vrati na posao, a ne pravna služba", opisuje Damnjanović Simić svoju situaciju.

Iz Visoke poslovne škole strukovnih studija nismo uspeli da dobijemo odgovor, ali se prethodnih dana direktorka ipak obratila medijima rekavši da nije na vreme dobila obaveštenje o statusu uzbunjivača, da ovo smatra jasnim slučajem i da je za školu ovaj proces završen. Škola će zbog nepoštovanja zakona i ponašanja direktorke morati da plati kaznu, jednu Inspekciji rada a drugu sudu, a iznos može biti do 200.000 dinara. Kako 021 saznaje, slučaj je sada u rukama policije i tužilaštva, kojima je Agencija za borbu protiv korupcije podnela nalog zbog nepostupanja.

Podsetimo, Jelena Damnjanović Simić je zajedno sa svojim kolegama od početka godine ukazivala na finansijske malverzacije koje su se dešavale u ovoj novosadskoj visokoj školi, prvenstveno nameštenom konkursu za posao direktora kada je Dragica Tomić zamenila svog supruga na toj poziciji. Upozoravala je i na nenamensko trošenje koje se otelo kontroli kada je direktorka Tomić odustala od kupovine novogodišnjih paketića za decu, dok istovremeno ona i suprug putuju u Veliku Britaniju, a za put kao akontaciju uzimaju tri puta veću sumu od propisane (1.500 evra umesto 500 evra po osobi). Milionske sume, prema njenim rečima, otišle su na nepotrebna krečenja škole, kao i na kupovinu novog školskog softvera, iako za tim po njoj nije bilo potrebe.

Njoj i ostalim pobunjenim profesorima i predavačima direktorka je navodno u više navrata pretila, zbog čega je Jelena uspela da dobije i status uzbunjivača. Odmah po dobijenom statusu, "školska komisija" je odlučila o njenom otkazu. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Loznicanin

    20.10.2014 13:27
    Novosadjaninu
    Odlican komentar. Pravi novosadjanin! Kapa dole.
    A sta je bilo sa plagijatom doktorata slavne direktorice?
  • student vise

    20.10.2014 12:40
    napolje
    direktoricu odmah izbaciti jer unistava nasu visu,ima tu dosta kandidata koji mogu da je zamene
  • 20.10.2014 12:37
    Bitno je da inspekcija zbog mizernih razloga zatvara kafice po gradu, to je ipak prioritet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti