U Vojvodini sve više obolelih od morbila

Broj obolelih od malih boginja, takozvanih morbila, i dalje je u porastu u Vojvodini, a od početka epidemije registrovano je 80 slučajeva.
Broj obolelih od malih boginja, takozvanih morbila, i dalje je u porastu, i prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka epidemije pa do danas registrovano je 80 slučajeva.

Prvi slučaj na teritoriji Pokrajine registrovan je 27. novembra 2014. godine, a epidemija je proglašena 19. decembra. Sredinom januara registrovano je 18 slučajeva, dok se taj broj krajem februara podigao na 62.

Na početku epidemije slučajevi su uglavnom bili povezivani sa Bosnom i Hercegovinom, gde je obolelo više hiljada ljudi, dok je sada slučaj takav da virus sve više postaje slobodan, što unosi dodatnu brigu, kaže za 021 epidmiolog Snežana Medić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

"Tokom februara i početkom marta imamo slučajeve koji nisu povezani sa Bosnom, što znači da se sada virus širi u samoj populaciji. Međutim, ono što je za sada obeležje svih obolelih je da su većinom u pitanju odrasle osobe, koje nisu vakcinisane ili nisu preležale ovu bolest, dok je dece svega sedmoro od ovih osamdeset slučaja", kaže Medić.

Iz Instituta za javno zdravlje napominju da rizik postoji za osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane, te apeluju na sve sugrađane da na vreme vakcinišu svoju decu, jer je to najbolja prevencija od morbila. "Simptomi malih boginja su visoka temperatura, kijavica, konjuktivitis, suvi kašalj, bol u grlu, i na kraju osip koji se prvo javlja na licu zatim se spušta na vrat i grudi. U težim slučajevima može da se javi upala pluća, upala uha, a u jednom od hiljadu slučajeva i upala mozga", objašnjava Snežana Medić.

Do sada je zbog komplikacija usled ove bolesti hospitalizovano 16 ljudi.

Inače, najveća epidemija morbila u Vojvodini desila se 2007. godine, kada je obolelo preko 200 ljudi, zatim je 2011. izbila mala epidemija sa svega 11 obolelih.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine napominju da je najveća zaštita od morbila vakcinacija, koja je prema našem zakonu obavezna. Vakcinacija se u Srbiji sprovodi protiv malih boginja, zauški i rubeola, MMR vakcinom, i to do navršene 14 godine života. Stručnjaci se slažu da negativna kampanja protiv vakcinacije može da doprinese širenju vrlo opasnih bolesti.

  • ricko

    06.03.2015 10:40
    agresija
    Ja bih samo da pitam ovog Live De NS zasto su svi zagovaraci vakcina ukljucujuci i njega toliko agresivni? Odmah bi nekoga da sudski gone,odmah neke sankcije,pretnje i slicno. Ovde cim drugacije mislis odmah ide neka pretnja,sud,zatvor,slika i prilika demokratije! Cemu prisila,pa svako ima pravo da odluci za sopstveno dete,zato i ne moze da bude obavezno u zapadnim zemljama kad ne moze da prodje pored njihovih zakona vec samo u istocnoj Evropi i Balkanu

    Koje su to "lazne informacije i izazivanje opste opasnosti" sto kazes,da smo pre 10-15 god slali nasu decu kod prijatelja i u vrtic da bi pokupili iste te zauske i boginje i prelezali ih sto ranije a sada zakonski obavezujemo da se deca moraju vakcinisati pod pretnjom kazni i cega sve ne? pa jel slusas ti sebe uopste? I onda neka neko kaze da tu nesto ne smrdi

    To i jeste sustina cele polemike zapravo a ne treba li ili ne,nego zasto sad drzava primorava ljude na to a do nedavno je to bila sasvim obicna stvar. Hoce li sutra tako i za neku drugu bolest da nas nateraju kao sto je obicni grip? Vec slusam apele lekara da se vakcinisemo protiv gripa

    A afera vakcine,misko i sestre od forcanke polako se zaboravlja,nesto se kao sudi njima sad ali ko se toga jos seti i kao po obicaju ce se gurnuti pod tepih

    A inace ovaj link sto je postavio Imunolog jeste sa akademske mreze Australije a ne neki frik tekst sa neta pa ko zeli da cita naucne tekstove na tu temu,evo mu prilike

    pozzzz
  • 06.03.2015 10:34
    Ne razumem zasto se sve vakcine trpaju u isti kos. Nisu iste, ni po svojim osobinama, ni po bolesti za koju su previdjene (neke izuzetno opasne, neke tzv. decije bolesti, ili obicni grip), ni po svojim nezeljenim dejstvima. Interesantno je i da vakcine za opasne bolesti i nisu toliko kontroverzne, najvise se sumnjivih dogadjaja vezuje upravo za mmr, koja prevenira decije bolesti, koje je vecina odraslih u ovoj zemlji bezbolno prelezala. Zelim pravo da sama odlucujem hocu li vakcinisati svoju decu, kao sto je u uredjenim zemljama zapadne Evrope. A imunolozi su duzni da mi objasne zasto je to vazno za mene. "zato sto ja to tako kazem" ili "zato jer mora, po zakonu" (kad znamo koji nam polusvet danas zakone donosi) u danasnjem svetu informacija jednostavno vise ne prolazi.
  • Imunolog

    06.03.2015 07:56
    Samo izvolite!
    @Libe De NS

    Nema problema, samo izvolite! Za razliku od Vas, ja znam o čemu pričam, jer se tim poslom bavim više od dve decenije! A gomila šarlatana i nadripametnjakovića, uz neizbežne "botove" koji igraju kako neko svira, samo su deo celokupnog cirkusa u kojem živimo!

    Niko danas više i ne priča o fantastičnoj eboli, nema niti jedne jedine vesti, a do pre 2-3 meseca, bila je globalna pandemija, nije se skidala sa TV ekrana. A onda, odjednom tajac! Tako će sad da bude sa gripom, pa boginjama, treba populaciju "vakcinisati" za njihovo dobro, zar ne? Ali OK, ljudi ionako sve "puše", na TV-u možete pričati šta god želite, sve prolazi u današnje vreme!

    I da citiram moju omiljenu izreku:

    "All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident."

    Arthur Schopenhauer

    Pametnom dosta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti