Ubistvo kao čest kraj nasilja nad ženama

Poslednjih meseci Novi Sad potresla su ubistva dve mlade žene.
Poslednjih meseci Novi Sad potresla su ubistva dve mlade žene.

Reč je o Mariji Cimbal (24) i Vladislavi Červenko (25). Obe devojke ubili su muškarci na nasilan način. Istražujući došli smo do podatka da je u Novom Sadu od 1994. godine do danas ubijeno dvadesetak žena čija se ubistva karakterišu kao femicid, odnosno kao ubistvo ženske osobe bilo koje dobi od strane osobe muškog pola.

Na nivou Vojvodine taj broj je daleko veći. Nemoguće je izolovati jedan faktor i posmatrati ga kao isključiv uzrok koji pokreće neku osobu da počini ubistvo. Prema rečima profesora kriminologije i penzionisanog oficira policije Miloša Markovića u spoljašnje faktore spadaju uticaj rata, migracija i tranzicija.

Citirajući američkog sociologa i kriminologa Hansa fon Hentiga, Marković je rekao da u slučaju ubistva žene, počinioca treba tražiti među suprugom, ljubavnikom i prijateljima, dok u slučaju ubistva muškarca, ubicu treba tražiti među poznanicima. Kroz svoja istraživanja Marković je došao do zaključka da su najčešći uzroci ubistava  poremećeni bračni odnosi u sintezi sa psihičkim bolestima, alkoholom i narkoticima.

Kao najvažniji korak za ženu koja trpi nasilje i kojoj je život potencijalno ugrožen, psihološkinja Centra za socijalni rad u Novom Sadu Nada Padejski navodi prijavljivanje nasilja.

"Nakon prijave, institucije su dužne da u skladu sa principom nulte tolerancije na nasilje i na principu hitnog zaustavljanja nasilja, oni to nasilje zaustave. Prvi način je izmeštanje žene iz zajedničkog domaćinstva u Sigurnu kuću ili drugo bezbedno mesto, kod roditelja, prijatelja ili rođaka", rekla je Padejski i dodala da je drugi način je da se na osnovu intervencije policije, počinilac nasilja zadrži do 48 sati u pritvoru, za koje vreme tužilac pokreće krivičnu prijavu protiv počinioca.

"Tada žena ima mogućnost da pokrene mere zaštite od nasilja u porodici u okviru čega spadaju izricanje mere zabrane prilaska počiniocu nasilja, mera iseljenja počinioca bez obzira na vlasnički status i drugo", objašnjava Padejski.

Neophodna brža reakcija države

Na pitanje da li su blage sudske kazne činilac koji utiče na to da osoba počini ubistvo, direktorka Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić Ristanović odgovara da sa sigurnošću smatra da kaznena politika države ne utiče na broj ubistava, ali da bi ubistva kojima je prethodilo nasilje mogla biti sprečena ukoliko bi državni organi reagovali brže i energičnije.

"Od kazne je važnija izvesnost reagovanja, poverenje u institucije  i briga o sigurnosti žrtve. Pametnije bi bilo stavljati nasilnike u pritvor ili žrtvama određivati mere zaštite čije bi se izvršenje kontrolisalo (što sada nije slučaj), a u slučaju kršenja tih mera, reagovalo bi se po zakonu, krivičnom sankcijom što se sada retko čini", kazala je Vesna Nikolić Ristanović i dodala da je kod nas veliki problem  neobučenost ljudi koji treba da primenjuju propise i protokole, a još veći je problem što ne postoje jasne smernice za njihovo postupanje i odgovornost za propuste. Jedna neadekvatna ili propuštena reakcija često je odgovorna za smrt žrtve.

Ono što se često navodi kao motiv ubistva su ljubomora i posmatranje žene kao svojine, a što vuče korene iz tradicije i podele rodnih uloga. U većini analiziranih slučajeva ubistava, počinilac nije mogao da se pomiri sa pomišlju da ga partnerka vara ili da želi da ga napusti. Konzumiranje psihoaktivnih supstanci u takvim situacijama potpomaže kao okidač i dolazi do ubistva.

Ljubomora kao okidač

Profesor kriminologije na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Milo Bošković navodi rezultate istraživanja "Porodičnopravne zaštite od nasilja u porodici u praksi sudova u Srbiji" kojim se došlo do zaključka da su upravo žene-majke i to uzrasta oko 30 godina, srednjeg obrazovanja, najčešće žrtve porodičnog nasilja. Istraživanje je takođe pokazalo da su uzroci nasilja najčešće bili ljubomora, sumnja na preljubu i pokušaj žene da napusti nasilnika.

Porodica Vladislave Červenko čekala je četiri meseca da se pokrene istražni postupak i podigne optužnica protiv optuženog Darijana Musića. Sestra Tanja i otac Edmund Červenko, kažu da se nadaju da će postupak ići kako treba odnosno da Musić treba da dobije maksimalnu kaznu.

"Ne samo on, jer je u pitanju naša Dada, već bilo koja žena, bilo koja devojka i bilo koje ljudsko biće koje na taj način izgubi život, taj koji je to počinio treba da odgovara i da bude najoštrije kažnjen", rekla je Tanja Červenko i dodala da se neće zaustaviti ukoliko ne budu zadovoljni ishodom suđenja, već će nastaviti da se bore za zadovoljenje pravde.

Prema rečima porodice, Vladislava je godinama trpela fizičko nasilje i iako su svi znali da nisu jedno za drugo, ostajala je sa njim iz straha za živote svojih bližnjih. Iz tog razloga njen otac danas apeluje na sve roditelje a posebno roditelje ženske dece da ukoliko primete i najmanju ogrebotinu, promenu u ponašanju a kamoli modricu, ne čekaju ni sekund već da odmah reaguju i pomognu svom detetu, kako nijedna mlada devojka više ne bi stradala na ovaj način.

Kao moguća rešenja u cilju smanjenja ubistava žena Vesna Nikolić Ristanović navodi ekonomsko osnaživanje žena, veći broj savetovališta, ojačavanje žrtve za samostalan život i sistemske promene na svim nivoima u državi. Promena svesti i rodnih stereotipa trebala bi biti zastupljena u svim stupnjevima obrazovanja a naročito bi se trebala primenjivati prilikom odrastanja i vaspitanja odnosno u okviru porodice kao temelja oblikovanja svake ličnosti. (Izabela Horvat)

  • 10.05.2013 09:22
    @anonimus
    http://www.youtube.com/watch?v=CRCS6GGhIRc
    primer nejednakih reakcija na nasilje u javnosti
    Anonimus - @draga autorko, ne znam o cemu pricas,ako si bila zrtva nasilja,zao mi je zbog toga i tvoje reakcije su razumljive,ali ne i racionalne,ne postoji toboz nasilje,nego svaki vid nasilja se racuna (uvrede,omalovazavanje,pretnje,ucene,psovke, samaranje,cupanje za kosu,bacanje predmeta na osobu itd) uncas mi nije prijatelj, ja samo govorim da postoji i nasilje nad decom i muskarcima a da o tome niko ne govori i slazem se sa uncasom,SVAKO nasilje je za osudu...i zene i muskarci imaju isto pravo da se zastite od nasilja
  • Uncas

    08.05.2013 20:14
    svim polemicarima
    Slucaj koji sam ispricao je prica mog rodjenog brata.Nisam pristrasan,jer sa druge strane majka i prijatelji njegove zene i danas je vidjaju na mestima i u vreme koje nije primereno za majku dvoje male dece(naravno da ONA prica svima svoje price pa cak i da je njen muz upravo takav kakva je ona sama?!)...I naravno niko i nista joj ne moze objasniti da sve to nije u redu,Boze moj!Covek nije ovo nikom pricao jer ga je vec sramota sebe samog sto je uopste sebi dopustio ovako nesto(sam je odgovoran!)...Decu obozava,i ona njega,i svaka pomisao na to da ne bude pored njih ga ubija....
    I ne vidim kako je to nasilje jednog bahatog(kako god ga vi nazvali) muskarca kaznjivije i vece od nasilja iste takve zene(kako god je vi nazvali)??
    Zar mi nismo u 21 veku,u emancipovanom drustvu ,gde su prava polova izjednacena???Zar je slostavljanje zene tezi i kaznjiviji zlocin od zlostavljanja muskarca??Cesci jeste svakako,ali gospodo budimo razumni...SVAKO nasilje je za osudu ,a ne samo ako ga ima vise tu ,a ne tamo...
  • 08.05.2013 17:21
    @draga autorko ...@Uncas
    Da nemam iskustva sa porodičnim nasiljem ne bi mi palo na pamet da komentarišem. Pamet me dobro služi jer je ovo teren koji mi je jako dobro poznat (na moji žalost) i ne pada mi na pamet da biram rečnik kada je reč o muškarcima u kontekstu nasilnika. Evo ovako,zvanična statistika kaže da svaka treća žena trpi neki oblik nasilja, da u 95% slučajeva nasilnik je muškarac, fali samo podatak koliko muškaraca je ubijeno (tih o kojima pričate) zbog dugogodišnjeg zlostavljanja žene. Kao neko ko ga je dobrano iskusio dobro znam u kojim oblicima se javlja i kako da ga prepoznam. Jedan muškarac tobož žrtva verbalnog nasilja i četiri žene koje neko svakodnevno batina-stvarno imaš obraza da ovo porediš??? Još nešto, zašto veruješ tom tvom prijatelju? Pa onaj ko je meni jeo kosti godinama je upravo bio "žrtva", zato razmisli dobro koga braniš. Svako ko je upoznat sa nasiljem zna da najnasilniji muškarci upravo izigravaju žrtve zlih žena. Niste ovo znali? Naročito besposličari čijim ženama je dosadilo da ih izdržavaju. Je l' ti palo na pamet da se kocka? Iskreno, znam za jedan slučaj devojke koja je dosađivala svojim momcima, dok žena žrtava fizičkog nasilja znam bezbroj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti