Učenicima dele identifikacione kartice koje nisu obavezni da uzmu

Novi Sad će do Nove godine podeliti hiljade identifikacionih kartica učenicima 20 osnovnih i srednjih škola.

Novi Sad će do Nove godine podeliti hiljade identifikacionih kartica učenicima 20 osnovnih i srednjih škola, za šta je iz budžeta izdvojeno 10 miliona dinara, a da deca pri tome nisu u obavezi da uzmu kartice.

Lidija Tomaš iz Gradske uprave za obrazovanje navodi da deca ni po kojem zakonu nisu u obavezi da uzmu kartice i da je to sve na dobrovoljnoj bazi.

"Mi kao Grad ne možemo da nateramo decu da nose kartice, već će direktori škola koje su prihvatile da učestvuju u ovom projektu, imati obavezu da sa Školskim odborima donesu tu odluku. Nema zakonskog osnova da deca uzmu identifikacione kartice, ali znate, to su zapravo kartice koje svi zaposleni nose za ulazak i izlazak i na njima se sve očitava i nema imena deteta", navela je Tomaš.

Ona  kaže i da će od ovog meseca Srednja škola "Mileva Marić" dobiti detektor za metal na ulazu, a iskustvo u njegovom korišćenju će pokazati da li će u narednoj godini i druge škole u gradu dobiti detektor.

Inače, podaci novosadske policije za proteklu godinu govore da je došlo do smanjenja broja krivičnih dela u školama i oko njih za od pet odsto. Oficir policije Dejan Drobnjak kaže da su zabeležena 243 krivična dela, od čega su samo tri teža i to razbojništva. On navodi da u strukturi krivičnih dela preovlađuju ona protiv imovine i to krađe i uništenje i oštećenje tuđe stvari. U proteklih godinu dana policija je legitimisala 6.000 osoba oko škola, pronašla narkotike kod 90 osoba, zaplenila pet pištolja i 52 hladna oružja i pronašla 27 osoba po poternicama.

Drobnjak dodaje da podaci govore da nijedna škola nije posebno ugrožena, već se dela dešavaju kod svih obrazovnih ustanova.

"Jednostavno nema pravila što se tiče ugroženosti određenih škola. Krivična dela se dešavaju oko svih škola, tako da radimo svuda po gradu", naveo je Drobnjak.

Dodajmo i da je danas u Policijskoj upravi održan sastanak predstavniak policije, Grada, škola, Centra za socijalni rad gde se razgovaralo o rezultatiam rad u prošloj godini i planovima za ovu školsku godinu, a sve u cilju povečanja bezbednosti oko škola.

  • Drug Tetak

    08.09.2015 14:49
    Pranje para
    Zmaj Jovina gimnazija i OŠ Petefi Šandor su primer bezbednosti dece i dobrog obrazovanja. Imaju li kartice i detektore metala?
    Nemaju!
    Imaju ozbiljne direktore, koji vode računa o učenicima, i o onim koji su često gori od učenika, prosvetnim radnicima.
  • Marta

    04.09.2015 21:31
    Ma hajte
    ...molim vas, kakvo smanjivanje
    kriminala oko skola.
    Kakvo smanjeno nasilje.
    Skole stavljaju pod tepih
    slucajeve nasilja, sto fizickog sto verbalnog, a toga nema u toj vasoj statistici.
  • gorki

    03.09.2015 18:12
    kod nas na novom naselju kriminalom se bave samo direktor skole i njegovi puleni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti