VANUK mora da menja ime zbog Treće Srbije

Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture ne može da koristi skraćenicu VANUK zbog Treće Srbije, koja je pre njih registrovala udruženje sa istom skraćenicom.
Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture ne može da koristi skraćenicu VANUK zbog Treće Srbije, koja je pre njih registrovala udruženje sa istom skraćenicom.

Privredni sud registrovao je ustanovu kulture za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Banata, Bačke, Baranje i Srema Kraljevini Srbiji "Visoki akademski novosadski ujediniteljski klub" pod skraćenicom VANUK.

Kako tvrdi Miroje Jovanović iz Treće Srbije, začetnik inicijative o osnivanju te ustanove, time je Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture na čelu sa Uglješom Belićem izgubila svoju skraćenicu. "Sud ih je upozorio da ne mogu da koriste to ime, pa će morati da promene naziv. Pored toga, ne mogu da koriste ni svoje sedište, jer su naveli da im prostorije iznajmljuje Vojvođanska akademija nauka i umetnosti (VANU) za 40.000 dinara, koja već i sama iznajmljuje taj prostor, pa po zakonu ne može da izda u podzakup", kaže Jovanović.

On tvrdi da je nekoliko akademika iz VANU, čije je postojanje osporio Ustavni sud, zatražilo pristupnicu u Srpsku akademiju nauka i umetnosti, jer im se ne sviđa rešenje sa VANUK-om. "Koristili su i pečat sa tim imenom, ali smo se žalili i povukli su ga", tvrdi on.

Uglješa Belić kaže da još ništa nije rešeno i da registraciju još čekaju. "Verujem da će Privredni sud uskoro da registruje našu ustanovu, a ako ne bude hteo, onda će to morati i da obrazloži. Nije ova ustanova osnovana da bi koristila skraćenicu, niti ja želim da polemišem sa političarima", izjavio je Belić. On dodaje da bi trećesrbijanski VANUK mogao da predstavlja formalni problem, ali smatra kako će registracija sigurno proći.

Kaže i da mu nije jasno kako je neko dozvolio da se formira udruženje koje će se baviti proslavom prisajedinjenja Vojvodine Srbiji tri godine ranije od datuma proslave. Belić otkriva i da Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture neće imati članove, nego Savet sastavljen od naučnika, kulturnih radnika i umetnika.

Miroje Jovanović kaže da je ljudima iz Vojvođanske akademije predložio da osnuju Institut za unapređenje proučavanja Banata, Bačke i Srema, što bi bilo srednje rešenje, ali mu na tu inicijativu nisu odgovorili. Inače, kako se navodi na sajtu VANU, podneta je zvanična inicijativa da se ova ustanova kulture "transformiše" u VANUK, shodno Statutu APV.

"Kao i VANU, VANUK će biti regionalna, radna akademija. Nije posredi status vrhunske nacionalne institucije, počasne, sa privilegijama i apanažama njenih članova, što je slučaj sa SANU. VANU nikada i nigde nije isticala bilo kakvu državnost i zatvorenost u nacionalne okvire, već otvorenost prostora Vojvodine i Srbije prvenstveno za saradnju sa zemljama okruženja i Evrope", navodi se u saopštenju VANU.

Dodaje se da ova ustanove kulture pruža podršku svim članovima koji žele da pređu u SANU, "zahvaljujući izuzetnim kompetencijama koje nesporno imaju". Saopštenje u celosti možete da pročitate OVDE.

  • bane

    07.10.2015 21:28
    @vojvođanka
    moj dobar prijatelj je dodjoš. uvek je imao probleme sa vama "autohtonim vojvođanima" bez obzira na to što je svojim delima i razmišljanjem veći vojvođanin od većine vas autohtonih pljuvača i hejtera. problem je što ima drugačiji naglasak. koliko zatucan moraš biti da mrziš nekoga samo zato što drugačije priča. u školi su ga šikanirali zbog toga, gomila novosađana ga je diskriminisalo samo zbog toga. zato ste mi se zgadili vi autohtoni iako sam i ja autohtoni. razlika je što ja sagledavam kakav je ko čovek a ne ko je odakle. multi kulti gospodjo vojvodjanko. ccc...
  • Pera

    07.10.2015 13:59
    @MilosNS
    Takodje, dobro procitajte post od MilosaNS. Da zeznuli su nas. I oko toga i oko mnogo toga drugog. I to se nikada nece promeniti. Otovreno nam se smeju koliko smo naivni. Pitanje je kada cemo mi prestati da verujemo da nas nece zeznuti?
  • Pera

    07.10.2015 13:57
    Dreamland
    "...a potrebni su mi i dođoši pod uslovom da "osećaju " Vojvodinu kao svoju..."

    I ja sam to zeleo i mislio, ali sad se vise pitam kada cemo se probuditi iz tog sna. Oni to velikom vecinom ne misle, i najradije bi zeleli da nas nema. Face it. Prvo su nam zabranili VANU a sada su nam spremili ovakvu podlost. To sto si ti otvorena i zelis da ih prihvatis, ne znaci da oni tebe zele da prihvate. Moramo se sa tim pomiriti. A ovde je u pitanju jedna benigna naucno istrazivacka ustanova, koja inace ne postoji nijedna u Vojvodini, sve su u Beogradu. Nije problem u njima i u tom nekom Miroju, on radi to sto je najbolje za njega. Bori se za sebe i svoje. Ali problem je sto se mi ne borimo vec sanjamo neke snove o zajednistvu koje oni ne zele i koje u stvarnosti ne postoji. Multi kulti je mrtav. A to smo uvideli na primeru VANUK-a. Sve ce uciniti da izbrisu nasu kulturu i istoriju. A ustvari da izbrisu nas. Shvati, oni nasu otvorenost i dobrocudnost vide kao nasu slabost, a ne kao nasu snagu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti