Većina novosadskih škola u štrajku

Štrajk skraćenjem nastave na pola sata trenutno je u većini od 52 škole na području Novog Sada.
Štrajk skraćenjem nastave na pola sata trenutno je u većini od 52 škole na području Novog Sada, a ostali će se pridružiti danas ili narednih dana.

Kako kažu u Sindikatu prosvetnih radnika Vojvodine, pojedine škole će tek danas doneti odluku u stupanju u štrajku, ali se već zna i da u nekima štrajka uopšte neće biti, poput osnovne škole "Jožef Atila" na Telepu.

Predsednik novosadskog organka SPRV-a Aleksandar Trebaticki kaže za 021.rs da je većina škola u štrajku, jer četiri sindikata koja su pozvala na protest pokrivaju 75 posto škola u Srbiji.

- Od 39 osnovnih škola, većina je u štrajku, ali neke ipak neće štrajkovati jer su saopštili da to ne mogu da organizuju. Neke srednje škole i gimnazije su već u štrajku, a ostale će krenuti narednih dana, poput Muzičke škole koja ima dogovorene programe koji moraju da se završe narednih dana - objašnjava ovaj sindikalni aktivista.

Trebaticki navodi da se u ovom trenutku ne može reći koliko će štrajk u školama trajati, jer pregovori sa ministarstvom i vladom još traju. - Koliko će trajati, to zavisi od vlade i njene spremnosti da primi štrajkački odbor i da krenu sa pregovorima. Zahtevi su poznati, novi kolektivni ugovor koji mora da se napravi do 15. decembra, a stari ističe 15. januara. Od Vlade sve zavisi - navodi Trebaticki.

Prosvetni radnici traže da se izuzmu od smanjenja plate dok se ne urade platni razredi i izjednače plate svih zaposlenih u javnom sektoru.

  • Goran Ćulibrk

    17.11.2014 13:45
    za bocu
    Kada se taj javni sektor uravnoteži, tek onda oduzimati plate, tek onda gledati da li će to biti 10, 12 ili 15 odsto, a ne ovako, da jednu profesorsku platu ima neko ko radi mnogo manje zahtevan posao sa srednjom školom u nekakvoj vladinoj agenciji i da onda i njemu i nama bude oduzeto isto - rekla je Janković.
     

    Treći zahtev prosvetara je hitno otpočinjanje pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama i dopunama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.



    Malo procitaj o strajku. Ako ti se ne svidja prosveta, ispisi dete iz skole i uči ga kod kuce.
    Vaslitanju i postovanju za pocetak. Potom radnim navikama... A onda, ako nesto znas, mozes da pocnes da ga ucis i gradivo iz skole..
  • OS Jozef Atila

    17.11.2014 12:21
    nece u strajk
    ...jer direktor skole Dragan Utrzan se uvlaci SNSu i cuva svoju stolicu! Prvo je bio demokrata, pa SPSovac, a sada se uvlaci SNSu! Nista mu boljhi nisu ni pomocnici...sve preletac do preletaca. Gadi mi se.
  • 17.11.2014 11:49
    I treba da se bore za svoje plate,sramota velika kolike su im.Obezbedite ljudima da normalno zive,odmah ce biti opusteniji.Nije lako nikome od nas,a kada nas udare po dzepu,nije jednostavno.A,to sto deca ispastaju,nisu krivi prosvetari,nego drzava.Nije joj stalo ni do starih ni do mladih.Sa decom treba uciti I raditi,pitam: sto je problem sesti sa detetom barem sat vramena dnevno,iskontrolisati njegovo znanje? Podrzavam strajk,iako nisam iz te branse,i ne predstavlja mi problem ni da zatvore skole,ako ce im ispuniti uslove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti