Virus Zapadnog Nila u komarcima u Novom Sadu

Virus Zapadnog Nila pronađen je u četiri od 25 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila u Novom Sadu i prigradskim naseljima.
Virus Zapadnog Nila pronađen je u četiri od 25 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila u periodu od 9. do 14. avgusta u Novom Sadu i prigradskim naseljima.

Analizu uzoraka uradio je Centar za Virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a virus je pronađen u uzorcima komaraca na Adicama, na Čeneju (ulica Vuka Karadžića), u Rumenki (ulica Kosovska) i u Ledincima (ulica Fruškogorska).

Osim sa ovih lokacija, na analizu su ovog puta poslati komarci sakupljeni u klopkama u Avijatičarskom naselju, Begeču, Futogu, na Klisi, u Veterniku, na Telepu, Novom naselju, Limanima, Stepanovićevu, Salajki, Kisaču, Kovilju, Petrovaradinu, Kaću, Bukovcu, Budisavi, Sremskoj Kamenici i Kovilju.

"Ovakvi rezultati su bili očekivani, jer Virus Zapadnog Nila na našem području cirkuliše već nekoliko godina. Prošle godine zaraženi komaraci su detektovani u drugoj polovini jula, a, kao što se i pretpostavljalo, ove godine pojavili su se nešto malo kasnije, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

On podseća da "Ciklonizacija" od početka sezone šalje na analizu uzorke komaraca i da tokom analiza u maju, junu i julu nije probađen virus u komarcima sa teritorije grada i prigradskih naselja. Takođe, navodi, da će uzorci biti upućivani na analizu periodično, do kraja ovogodišnje akcije zaštite od komaraca.

Aćimović podseća građane da i oni sami moraju da daju doprinos, jer se komarci koji prenose virus razmnožavaju u septičkim jamama, kišnjičarama, buradima sa vodom, cisternama za zalivanje ili drugim sličnim mikroizvorištima u samim dvorištima.

Gradska uprava i "Ciklonizacija" su zato još na početku sezone podelili BTI tablete. Ovaj biološki preparat koji sprečava razmnožavanje kućnih komaraca građani mogu preuzeti u svojim mesnim zajednicama. Ono što građani takođe mogu sami da urade u prevenciji je i upotreba komarnika na vratima i prozorima, a kako je većina komaraca aktivna u zoru i sumrak savetuje se i izbegavanje boravka van kuće u ovom periodu, ili ako to nije moguće redovno korišćenje repalenata tokom boravka na otvorenom.

U sklopu nadzora nad Groznicom Zapadnog Nila, Institut za javno zdravlje Vojvodine testirao je 39 pacijenata. Kod jednog pacijenta iz Inđije potvrđeno je prisustvo virusa, dok se za dve osobe sumnjalo da su zaražene, ali se one nakon dve nedelje nisu pojavile na dodatna testiranja.

  • Osoba M

    21.08.2014 07:55
    @Mislilac - Komarci i Eu
    Odakle ti ta informacija? Da li moze neki izvor?
  • 21.08.2014 00:12
    "..ne mozemo ni riblju corbu da skuvamo.."
    "..a kako je većina komaraca aktivna u zoru i sumrak savetuje se i izbegavanje boravka van kuće u ovom periodu.."
    I kad dodamo Nadu Macuru i njene predloge da ne izlazimo iz kuce po najvecem suncu od 10-17h, zakljucujemo da ostaje vrlo mali vremenski period za van-kucne aktivnosti :)
  • 20.08.2014 20:10
    Jedite puno presnog belog luka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti