Za čišćenje potoka grad izdvaja još 30 miliona dinara

Za održavanje potoka i kanala na području Novog Sada ove godine biće izdvojeno iz budžeta grada dodatnih 30 miliona dinara.
Za održavanje potoka i kanala na području Novog Sada ove godine biće izdvojeno iz budžeta grada dodatnih 30 miliona dinara.

Prvobitno je za ove namene bilo planirano, baš kao i u prošlogodišnjoj projekciji svega 11 miliona, ali posle majskih kiša i poplava koje su opustošile dobar deo Srbije, a nanele štetu i novosadskom gradskom području, julskim usvajanjem rebalansa budžeta za ove poslove je odlučeno da se potroši znatno više novca.

Da povećanje sume koja će se ove godine utrošiti na regulisanje vodotokova koji su u nadležnosti grada ima smisla, najočiglednije je pokazao primer tri fruškogorska potoka, Novoselski u Sremskoj Kamenici, Ledinački i Rokov potok u Petrovaradinu, koji su nakon bujičnih plavljenja i izlivanja u maju u velikoj meri nataložili mulj i nanos, što je znatno smanjilo protok vode njihovim koritima. Ista bujica oštetila je i srušila znatan broj stabala i drugog rastinja u koritu i u blizini korita potoka, što je takođe uticalo na prirodni tok.

Suočeni sa ovakvom situacijom, stručnjaci su upozorili da ukoliko se potoci ne očiste i ne raskrče od rastinja, prilikom sledeće kiše, čak i manjeg intenziteta nego što je bila ona u maju, može doći do ponovnog izlivanja i plavljenja okolnih terena i objekata. Sva tri potoka koja teku s Fruške gore imaju veliko slivno područje i brojne pritoke i služe za prirodni prihvat i odvođenje atmosferskih voda.

Prema proceni ZIG-a, potrebno je interventno očistiti više od 13.000 kvadratnih metara Rokovog, 9.000 kvadarata Novoselskog i 4.000 Ledinačkog potoka. U tom preduzeću kažu da Gradska uprava za komunalne poslove tek treba da sklopi ugovor sa izvođačem radova, dok bi oni na sebe preuzeli nadzor nad izvršavanjem ovog zamašnog projekta.

Inače, izmenama i dopunama Programa uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu opredeljen je novac za izgradnju Projekta sanacije i uređenja dela sva tri potoka. Uz to obezbeđen je i novac za izradu projekta sanacije pločastih propusta, mosta preko Novoselskog i Ledinačkog potoka.

  • Veternik?

    29.07.2014 10:44
    nigde ni pomena
    sta ce biti sa Veternickim kanalom gde su se blago receno neandertalci prispojili na taj kanal i sve odpadne vode iz svojih kuca prelivaju u njega?


    zmija i zaba, pacova impozantnih mera....

    ali ko nas....
    imali dovoljno novca pa da zivimo u Kamenici
  • Plavuša

    29.07.2014 10:40
    ???
    Čišćenje potoka? A kako se zove ONO što razdvaja Telep i Adice?Ako to nije potok,ne znam šta je,a nikad nije čišćen i služi na sramotu ovom gradu i kao leglo komaraca i zaraze (a i kao kontejner za smeće).Ni nasip duž njega ove godine nije ni jednom pokošen,čekaju kapitalce ambrozije...
    SRAMOTA!!!
  • mestanin

    29.07.2014 09:41
    @stari grad

    zato sto se svaki pokusaj samoorganizovanja mestana zavrsavao fijaskom. razlog je sto komsije s druge strane ulice ne zanima mnogo ovaj problem i oni koji su najugrozeniji ne mogu da skupe dovoljno novca da se sanira sve to.
    to je prvo.

    drugo, idiot iz ziga su zatvorili za saobracaj problematicni mostic u sremskoj kamenici, u ulici vase stajica, misleci da je toliko ostecen da moze da se urusi i zagusi potok. i naravno, to nije nikakvo resenje problema, jer potok se izliva i izlivace se, bez obzira na taj mostic a oni su samo hteli da time skrenu paznju sa svoje nesposobnosti i nestrucnosti, a o tome da se nema para za izgradnju i prosirenje toka mogu da pricaju naivnim glasacima. 15 godina se ceka da se nesto uradi i svesni smo da se i dalje nista nece resiti jer ce pare odlaziti u dzepove onih koji su dosli da se slikaju 14. i 15. maja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti