Za sada nema komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila

U 25 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila na teritoriji grada, od 22. maja do 13. juna, nije pronađen virus Zapadnog Nila.
U 25 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila na teritoriji grada, od 22. maja do 13. juna, nije pronađen virus Zapadnog Nila.

Analizu uzoraka uradio je Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a kako kažu u "Ciklonizaciji", uzorci iz grada, svih prigradskih naselja i sela biće upućivani na analizu u ovu ustanovu periodično, do kraja ovogodišnje akcije uništavanja komaraca.

Na analizu su poslati komarci iz roda Culex sakupljeni u klopkama na Limanima, Novom naselju, centru grada, Telepu, Klisi, Sajlovu, Avijatičarskom naselju, Rumenki, Veterniku, Futogu i Begeču.

Ni prošle godine zaraženih komaraca nije bilo do jula. Verovatno je da će se prvi zaraženi komarci i ove godine pojaviti u to vreme, jer su uz povećanje njihove brojnosti u prirodi potrebne i visoke temperature, objašnjava biolog Bosiljka Krtinić.

Prema njenim rečima, u borbi protiv virusa Zapadnog Nila ključna je prevencija, odnosno držanje brojnosti urbanih, kućnih, komaraca ispod kritične. Ona podseća da vremenski uslovi ove godine izuzetno pogoduju komarcima, te da je u čitavom regionu zabeležena njihova hiperprodukcija, ali da se čini sve kako bi se građani Novog Sada zaštitili u najvećoj mogućoj meri.

Iz "Ciklonizacije" podsećaju Novosađane da u svojim mesnim zajednicama mogu preuzeti BTI tablete, biološki preparat kojim mogu da onemoguće razmnožavanje upravo kućnih komaraca u svojim septičkim jamama, kišnjičarama, buradima sa vodom, cisternama za zalivanje ili drugim sličnim mikroizvorištima komaraca.

Kako kažu, reč je o komarcima koji ne odlaze deleko od mesta gde su se izlegli, te će građani tako prvenstveno pomoći sebi, svojim ukućanima i komšijama. Ova akcija zato nosi naziv "Zaštiti bližnje – isključi zujanje".

  • 25.06.2014 05:10
    sramota
    Da upravo tako treba da je sramota nadlezne u Novom Sadu zbog velikog broja komaraca u nasem gradu!!!!!!!!!
  • Ćevara

    23.06.2014 22:29
    S.T.-u
    Eee prijatelju... Ti bar imaš stan, a pametnom čoveku i komarac je muzika!
  • Fruskogorac

    23.06.2014 11:37
    Bice, bice :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.