Za šest meseci 599 slučaja nasilja u novosadskim školama

U novosadskim školama od januara od juna ove godine zabeleženo je 599 slučaja uglavnom fizičkog nasilja pokazuju podaci Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.
U novosadskim školama od januara od juna ove godine zabeleženo je 599 slučaja uglavnom fizičkog nasilja pokazuju podaci Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Ovo nisu čak ni potpuni podaci, jer informacije ovom gradskom telu nije dostavilo pet od 37 osnovnih škola, dok je samo sedam od 16 srednjih škola dostavilo tražene podatke. Kako je saopšteno na sednici Koordinacionog tela, sa ovim podacima se ne može biti zadovoljan kada se govori o bezbednosti učenika.

Prema ovim podacima, 465 slučajeva nasilja zabeleženo je u osnovnim školama, a 134 u srednjim. Najčešće je prisutno fizičko, zatim verbalno nasilje i nasilje preko interneta.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Vladimir Jelić je naveo da je Koordinaciono telo uputilo zvaničan zahtev Policijskoj upravi Novog Sada da obezbedi 30 policajaca koji bi patrolirali u blizini školskih dvorišta.

Jelić je rekao i da je u završnoj fazi izrada inicijative da se omogući školama da upravljaju svojim školskim dvorištima, ulazom i izlazom iz njih, najavljujući da će se do kraja godine završiti i elaborat o stanju video nadzora u svim osnovnim i srednjim školama. To bi, kako je naveo, omogućilo postavljanje kamera svuda gde one ne postoje ili ih modernizovati i poboljšati tamo gde treba.

Takođe, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim škola na teritoriji odlučilo je da zatraži od Gradske uprave za obrazovanje da izradi studiju o stanju ispravnosti sportskih rekvizita u novosadskim osnovnim i srednjim školama kako bi se utvrdilo da li i gde takve rekvizite treba promeniti, odnosno popraviti. Takva studija će biti završena do kraja godine, a Jelić je najavio će naredne godine zameniti dotrajalu opremu kako se ne bi ponovio tragičan slučaj poput onog iz Knjaževca.

  • -

    08.10.2014 20:26
    -
    nema egzistencija veze sa bahatim ponasanjem
  • mama

    08.10.2014 19:02
    nije tesko biti fin
    80% stvari ide iz porodice,ali kakve su danasnje porodice s obzirom na stanje u kojem ziviom na ivici egzistencije, zatim imamo ulicu i imamo skolu. Nastavnici i ucitelji bi takodje mogli da kanalisu bes nekog deteta, los odnos prem drugovima u vidu vredjanja (verbalno nasilje) ali i njih bas briga, oni dodele ukor, roditelji prebace dete u drugu skolu i sve iz pocetka. Ma samo da ste malo kreativniji gosp.Vladimire ne trebaju Vam cak ni pare za to mozda malo vise papira i olovaka...
  • 08.10.2014 19:02
    ...
    To se nekad nije brojalo, a ostavljalo je posledice. Klinci ce to sami rascistiti, pre ili kasnije, kao sto je onaj mali izbo dvojicu, a sigurno je mogao to da resi i na drugi nacin, tako je vazda bilo. Kada bi prebrojali ljude koji su izazivaci svih tih delikata, ispostavilo bi se da su u pitanju njih sto, maksimum. Sve ostalo su zrtve, koje ce ili pokazati zube ili cutati, tako to ide, nema tu drame. Problem je u gradjanima, ne u deci!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti