Zahtevaju reakciju države zbog izjava o državnom udaru

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine su izrazili nezadovoljstvo zbog izostanka reakcije države na navode Treće Srbije o pripremi državnog udara.
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine su izrazili nezadovoljstvo zbog izostanka reakcije države na navode Treće Srbije o pripremi državnog udara.

Oni ukazuju da pasivan stav države može da ima veoma negativne posledice, "te da se ovakve zapaljive izjave ne mogu i ne smeju podvoditi pod slobodu izražavanja". Podseća se da je Treća Srbija za pokušaj izazivanja državnog udara optužila aktivistu Srđu Popovića, nevladine organizacije i medije.

"Krivična prijava koju je Popović podneo protiv predstavnika Treće Srbije ne sme se ignorisati, a vreme koje je proteklo od njenog podnošenja do danas, pokazuje da tužilaštvo nije preduzelo ništa kako bi se utvrdila pozadina ovakvih izjava", navodi se u saopštenju.

Od tužilaštva se, kako je navedeno, očekuje "da preispita sve što je izrečeno na konferenciji za medije koju je održala Treća Srbija, kao jedna od vladajućih stranaka u Novom Sadu" i da se ustanovi da li iza tih reči stoje bilo kakve činjenice.

"Ukoliko se pokaže da je reč o izmišljanju, onda se od tužilaštva može očekivati da po službenoj dužnosti pokrene postupak protiv predstavnika Treće Srbije i da ispita njihovu odgovornost, imajući u vidu da uznemirenost javnosti objektivno postoji", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović preneo je 9. decembra novinarima saznanja te stranke o tome da su u toku pripreme za državni udar, koji će se "dogoditi u naredna dva meseca". Parović je izjavio da državni udar priprema grupa mladih ljudi koji su obučavani širom sveta i koji su učestvovali u takozvanim "obojenim revolucijama", a među njima i Popović. Biće, dodao je Parović, angažovane i različite nevladine organizacije, udruženja novinara i pojedine stranke koje "već više meseci vode negativnu kampanju".

  • -

    20.12.2014 10:16
    daj, postavite vec jednom te barikade.
    da zavrsimo to mrcvarenje i nastavimo ziveti kó ljudi.

    20g isti scenario ni uluge nisu dodelili ddugim glumcima.
    samo statisti i publika najebu
  • Nemanja

    19.12.2014 18:30
    Koliko možeš biti retardiran pa zamenjivati teze kao u barem dva komentara ispod? Alo mandrili, nema šta država da preduzme u vezi državnog udara zato što je IZMIŠLJEN! Za razliku od njega, širenje panike i klevetanje od strane najvećih protuva i lopova ovog grada koji se guraju u vlasti sa 1,5% podrške JESTE STVARNO.
  • Komsija iz kraja

    19.12.2014 18:25
    Treba uvek podsecati sta je Srdja Popovic radio sirom sveta sa svojom organizacijom, jer mi kao nacija brzo zaboravljamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti