Zakažite preglede za rano otkrivanje raka kože

U okviru kampanje "Euromelanom" 11. maja biće obavaljani besplatni pregledi dermatologa u celoj Srbiji, radi sprečavanja i ranog otkrivanja melanoma i drugih oblika raka kože.

 

U okviru kampanje "Euromelanom" 11. maja biće obavaljani besplatni pregledi dermatologa u celoj Srbiji uz kampanju kojom se promoviše bezbedan boravak na suncu i samopregled kože stanovništva, radi sprečavanja i ranog otkrivanja melanoma i drugih oblika raka kože.

Novosađani koji žele da zakažu besplatan pregled kod dermatologa treba da pozovu telefon 0800/ 222-888. Pregledi će se obavljati 11. maja prema unapred zakazanoj satnici u određenoj zdravstvenoj ustanovi u Novom Sadu.

Prema podacima iz 2013. u Srbiji samo od melanoma, koji je jedan od tri najčešćih oblika raka kože, oboli preko 650 ljudi.

Poslednjih decenija zabeležen je porast učestalosti raka kože, koji se vezuje za pojačano izlaganje UV zračenju tokom letnjih meseci, kao i upotrebu solarijuma.

Za uspešno lečenje raka kože, od kojih melanom ima najveći uticaj na smrtnost, najvažnije je rano prepoznavanje i javljanje lekaru. Ako se rak kože, pa i melanom, prepozna u ranoj fazi i osoba se obrati lekaru, ova bolest može biti potpuno izlečena jednostavnom hirurškom intervencijom. U uznapredovalim oblicima bolesti, kada se iscrpe hirurške metode lečenja, postale su dostupne i nove grupe lekova, koje su pokazale značajnu efikasnost u lečenju. Ipak, bolest je jedino trajno izlečena ukoliko se otkrije u najranijoj fazi, a tu su od presudnog značaja rano prepoznavanje i neodložan pregled  lekara.

Udruženje dermatovenerologa Srbije od 2008. godine u saradnji sa Evropskom akademijom za dermatologiju i venerologiju (EADV) i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO) organizuje kampanju "Euromelanom", u okviru koje se tokom jednog dana u godini obavljaju besplatni pregledi dermatologa u celoj Srbiji. Moto ovogodišnje kampanje je "Ne dozvolite da kasni odlazak kod lekara dovede do ranog odlaska". Fokus je da se stanovništvu ukaže da odlaganje odlaska lekaru može da oteža lečenje raka kože i ugrozi život.

U okviru kampanje u proseku učestvuje 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji, kako državnih tako i privatnih, a pregleda se oko  2000 pacijenata u svakoj kampanji, i otkrije oko 10% promena koje su sumnjive na rak kože. Ovi podaci ulaze u evropsku statistiku radi poređenja među zemljama i unapređenja budućih kampanja .





  • Manjina 57

    06.05.2015 19:04
    Molim da se jave oni srećnici koji su uspeli da se prijave na pregled na gore navedenom broju. Ja mislim da je 90% pregleda već unapred bio dogovoren, po babu i stričevima, a radi zamazivanja očiju, 10% je ostavljeno po "ko uspe da nas dobije". A mi, obični smrtnici, i dalje nasedamo na ovakve štoseve. Slično je i sa prijavom studenata za praksu: prijave su od 27.aprila do 10 maja, a javnost je obaveštena 05.maja! Znači, tatini i mamini su već primljeni...stvarno smo ovce...
  • Neobjavljeni

    06.05.2015 09:37
    Tragedija Srbije
    Moje dete ne može da dobije specijalistu, već mesec dana. Nemam para.
    Sestra pita:.... Ako vas je to poslao?
    Ne zbog uputa, već...
  • XXX

    06.05.2015 08:12
    Kol centar ne radi, a trebalo bi
    Od 8.00 zovem vec stoti put, ali dobijam samo sledecu informaciju (pa i sada u 10.10) da kol centar radi od 8 do 19!!!!!?????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti