Zaposleni traže preispitivanje privatizacije Neobusa

Zaposleni u Neobusu, koji se nalazi u stečaju od novembra 2012. godine, zatražili su preispitivanje privatizacije i poslovanja fabrike.
Zaposleni u Neobusu, koji se nalazi u stečaju od novembra 2012. godine, zatražili su preispitivanje privatizacije i poslovanja fabrike, i o tome obavestili republičke, pokrajinske i gradske organe vlasti, te Agenciju za borbu protiv korupcije.

Gradski odbor sindikata metalaca navodi da su se na ovakav korak odlučili nakon poslednjeg sastanka sa stečajnim upravnikom Ninoslavom Šimićem na kojem je trebalo da mu se predstavi plan reorganizacije fabrike autobusa.

- Nakon što su predstavili plan, zaposleni su od Šimića pokušali da dobiju odgovore, ali je on napustio sastanak. Nezadovoljni ovakvim ishodom zatražili su zaštitu prava pred nadležnim organima - saopštili su sindikalci. Zaposleni ujedno traže da se preispita i poslovanje beogradske firme "FFB komerc" čiji je direktor Zoran Kijac istovremeno bio i predsednik Upravnog odbora Neobusa.

Neobus je privatizovan na aukciji 2004. godine kada je kupac iz Saudijske Arabije Mohamedali Al Magrabi, koji je u Srbiju došao da kupi autobuse za svoje autoprevozničko preduzeće, kupio celu fabriku za 720.000 evra. Poslovi, međutim, nisu išli kako je planirano, tako da je preduzeće otišlo u stečaju. Neobus je trenutno u dugovima do guše, a izdvaja se 4,5 miliona evra koliko fabrika duguje Agenciji za osiguranje depozita, koja je preuzela dug od propale Razvojne banke Vojvodine.

U ovoj novosadskoj fabrici je trenutno angažovano, u zavisnosti od obima posla, od 20 do 50 radnika. Inače, prihvatanje plana reorganizacije preduzeća jedan je od preduslova da fabriku uposli kineski "Jutong", inače najveći proizvođač autobusa na svetu. Kako je ranije objavio 021, želja kineskih investitora je da se Neobusom naprave posao sličan onom koji je Fiat sklopio sa Zastavom u Kragujevcu, kako bi iz Novog Sada osvajali tržište u regionu.

  • 05.01.2014 11:38
    insajder
    Klasicna prevara takozvanog kupca. Na zvaku o tome da ce zaposliti radnike i izvoziti, taj Kijac je uzeo pare i Dinkicu i Tadicu a izgleda da ce i naprednjacima na istu foru.Nadam se da Vucevic nece pasti na tu foru!Kijac nikom nista ne placa ,kao zaposljava radnike, pa im ne isplacuje plate i posle trazi da ih se radnici odreknu.
    Niko ne govori da je to privatna firma ! Lepo bato u stecaj pa da se svi namire a Kinezi ce da je kupe ako im je interes mnogo jeftinije iz stecaja!Fora da je arapin dosao da kupi autobuse pa kupio fabriku je spin za novinare koji o problematici karosiranja autobusa nemaju pojma.Treba podrzati Vucica da mercedes konacno dodje u Beograd u Ikarbus, sto je veoma dobar potez jer samo GSP Beograd treba 100 autobusa godisnje a Neobus lepo u stecaj pa neka ga Mercedes uzme za servis za popravku ili nesto slicno!Kako je Motins sa 400 radnika bez problema otisao u stecaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti