Završeno suzbijanje komaraca u Novom Sadu

Ovogodišnja akcija suzbijanja komaraca privodi se kraju, a u toku je pojačan tretman protiv krpelja na teritoriji Novog Sada.
Ovogodišnja akcija suzbijanja komaraca privodi se kraju, a u toku je pojačan tretman protiv krpelja na teritoriji Novog Sada.

Kako navode u "Ciklonizaciji", još se prati stanje na terenu i tamo gde monitoring pokaže potrebu, rade se tretmani manjeg obima, a izvode se i tretmani protiv komaraca u zatvorenom, odnosno u podrumima i podstanicama.

Inače, u 12 uzoraka komaraca koje je "Ciklonizacija" sakupila na teritoriji grada Novog Sada 29. septembra nije pronađen virus Zapadnog Nila. Analizu uzoraka uradilo je Centar za Virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Na analizu su poslati komarci iz roda Culex sakupljeni u klopkama u centru Novog Sada, Novom naselju, Avijatičarskom naselju, Limanima, Adicama, Petrovaradinu, Futogu, Stepanovićevu, Rumenki, Budisavi, Bukovcu i Kaću.

Paralano sa privođenjem kraju borbe sa komarcima, "Ciklonizacija" je ovih dana  pojačala tretman protiv krpelja.    

"Redovna akcija zaštite zdravlja građana od krpelja koju sprovode grad Novi Sad i "Ciklonizacija" traje od proleća do jeseni, a sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je na činjenicu da se iz godine u godinu povećava procenat krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Iako se tretmani izvode tokom cele sezone, oni su najintenzivniji upravo u proleće i u jesen jer su i krpelji u to vreme najaktivniji. Tokom aktuelene akcije tretmanima će biti obuhvaćene sve zelene javne površine u gradu i prigradskim naseljima, svi parkovi, a posebna pažnja biće posvećena mestima gde se okupljaju deca i prostorima za istrčavanje pasa", kaže Dario Aćimović iz "Ciklonizacije" i podseća da je ova godina specifična i kada su u pitanju krpelji jer su prvi tretmani zbog izuzetno visokih temperatura, umesto u aprilu, izvedeni već u januaru.

On podseća građane koji imaju dvorišta i vikendice da obrate pažnju na to kako održavaju privatne zelene površine. Takođe, preporuka građanima je da se posle boravka u prirodi, na vikendicama, ali i parkovima i šetalištima, obavezno pregledaju i da se, ukoliko primete krpelje, obrate lekaru. Obavezan je i pregled kućnih ljubimaca pre ulaska u stan, a ako se primete krpelji, ljubimca treba odvesti kod veterinara.

  • Ma

    02.10.2014 12:39
    šta
    su završili, ima ih gomila u travi, a čim otvoriš prozor roj ti uleti.
  • ns ja

    02.10.2014 10:49
    AUUU1
    Siguran sam da ste suzbili budžet za suzbijanje komaraca, a komarci NIJEDNOM tretirani! Ovako sam doživeo da me glođu, samo u sumrak na Arkanju, gde nikad od postanka sveta, nisu prskani!!!
  • Steva-NS

    02.10.2014 10:03
    A realan osećaj je,kao i da nije počelo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti