Zbog čega je NIS u minusu

Poslovanje Naftne industrije Srbije u prvom kvartalu obeležili su problemi, ukupna dobit je bila 7,2 milijardi dinara, što je 53 odsto manje nego u istom periodu prošle, kada je taj pokazatelj bio 15,5 milijardi, a takođe je zabeležen i neto gubitak od 4,7 milijarde dinara.
Poslovanje Naftne industrije Srbije u prvom kvartalu obeležili su problemi, ukupna dobit je bila 7,2 milijardi dinara, što je 53 odsto manje nego u istom periodu prošle, kada je taj pokazatelj bio 15,5 milijardi, a takođe je zabeležen i neto gubitak od 4,7 milijarde dinara.

Prva tri meseca obeležile su veoma niske cene sirove nafte na svetskom tržištu i jačanje dolara, pa su negativne kursne razlike bile gotovo deset puta veće nego u istom periodu lane, uzimajući u obzir i uticaj faktora korišćenja skupih zaliha nafte koja je bila kupljena po višim cenama.

Stručnjaci ističu da je poznato da je cena nafte na svetskom tržištu veoma promenljiva i da su zbog pada cene nafte u proteklom periodu mnoge naftne kompanije knjižile gubitak. "Naime, gotovo sve naftne kompanije, posebno velike, kupuju velike količine nafte da bi snabdevanje bilo redovno, ali je izuzetno važno kupovati pravilno, u skladu s cenama nafte, odnosno optimizacije zaliha", stav je sručnjaka. Prilikom velikog pada cena sirove nafte, oni koji imaju velike zalihe, kupljene po viskoj ceni - gube, dok su u povoljnijoj poziciji one kompanije koje nemaju velike zalihe. Isto, ali u obrnutom smeru, dešava se kada cena nafte naglo ide naviše jer su tada u boljoj poziciji oni koji imaju više zaliha.

Prema rečima generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka, rezultati poslovanja u prvom kvartalu 2015. godine su očekivani jer se kriza iz prošle godine prenela i u prve mesece ove. On je istakao i da će se u NIS-u i dalje raditi na povećanju operativne efikasnosti i sprovođenju programa ušteda u svim oblastima poslovanja, a nastaviće se i investiranje, pre svega u povećanje rezervi nafte i gasa, da bi i dalje bili siguran snabdevač potrošača.

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ističu u NIS-u, kompanija je, u oblasti prometa naftnih derivata, postigla bolje rezultate nego u prvom kvartalu prošle godine jer je ukupan promet povećan šest odsto, dok je učešće na maloprodajnom tržištu Srbije povećano dva odsto.

Zanimljivo je i pitanje od koga je NIS kupovao naftu po visokim cenama da bi potom morao da prerađenu prodaje jeftinije, a spekulisalo se o tome da nije u pitanju bio "Gasprom". Međutim, odgovor je negativan. Veći deo nafte koju NIS prerađuje u Srbiji dolazi iz uvoza, a poput drugih naftnih kompanija, potrebne količine crnog zlata kupuju se na svetskom tržištu nafte.

Inače, Srbija je uvozno zavisna zemlja kada je nafta u pitanju, pa tako NIS uvozi oko 70 odsto količina koje prerađuje, dok je oko 30 odsto nafte s domaćih naftnih polja.

  • 08.05.2015 20:50
    Za neupucene, kinezi vade naftu. Rusi preprodali, ustupili...?
  • amerofil

    08.05.2015 20:30
    Sve drzave koje su pobegle od Rusa danas napreduju u svom razvoju .
    Ovde nikada nije bilo pameti niti ce je ikada biti .
  • antirusofil

    08.05.2015 20:28
    Tako je to kod brace Rusa .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.