Zbog pokvarenih aparata na pregled se čeka i po pola godine

Vojvodina godinama kuburi sa zastarelim aparatima u zdravstvenim ustanovama, a situaciju dodatno komplikuju javne nabavke prilikom kvara.
Vojvodina godinama kuburi sa zastarelim aparatima u zdravstvenim ustanovama, a situaciju dodatno komplikuju zakonske procedure u vidu javnih nabavki koje moraju da se sprovedu prilikom kvara.

Tako je poznata situacija na Institutu za onkologiju Vojvodine, koji zbog aparata ima duge liste čekanja, a pacijente mora da šalje u druge ustanove na zračenje.

Iako ne u podjednako lošoj situaciji, i Klinički centar Vojvodine ima nezadovoljne pacijente, pa je Novosađanka Aleksandra Ž. (23) čekala pregled u Centru za radiologiju šest meseci, a dva nalaza je radila čak devet meseci. "Prvi put sam došla u avgustu prošle godine, međutim pokvario se aparat za rendgen, pa sam čekala tri nedelje. Onda mi je doktorka tražila još jedan pregled tamo da utvrdi dijagnozu zbog operacije i rekli su mi da dođem sledeće nedelje. Potom saznajem da im se ponovo pokvario aparat i da će me zvati kad dođem na red i kad se popravi. To je bilo 6 meseci kasnije...", priča Aleksandra za naš portal.

Prema njenim rečima, prvo što sestra pita kada dođete na pregled je: "Da li ste išli privatno?", što je navodi da razmišlja da li je možda i trebalo da ode privatno. "Problem je u tome što oni to od nas i žele. Muka će i mene na kraju naterati da se ne bakćem u državnim ustanovama", kaže Aleksandra.

Kako za 021 navode u Kliničkom centru Vojvodine, aparati u Centru za radiologiju su u funkciji, a kvarovi nisu retka pojava. "Aparatura u centru je nabavljana od 2004. godine. Kvarovi se dešavaju sporadično, ali KCV za aparaturu ima ugovore o servisnom održavanju, te se  kvarovi otklanjaju u optimalnom roku. Ukoliko se radi o većem kvaru, koji uključuje nabavku rezervnih delova iz inostranstva, a radi se o većim iznosima neophodnim za to, KCV se obraća osnivaču", objašnjavaju iz KCV.

Kako kažu, aparat koji jeste u kvaru je aparat za CT u Urgentnom centru, koji čeka postupak javne nabavke, zakonski uslovljen. Dok su aparati u kvaru, postoje alternative. Jedan deo pregleda koji se obavljaju u Centru za radiologiju KCV, obavlja se i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (ultrazvučni pregledi, rendgen pregledi različitih organa), tako da pacijenti mogu da se pregledaju i u domovima zdravlja, kažu iz ove ustanove. "Sofisticirani pregledi kao što su CT i MR se osim u KCV obavljaju u Institutu u Sremskoj Kamenici", navode za 021 iz KCV.

Iako postoje alternative, u KCV kažu da su potrebni još jedan aparat za MR, ultrazvučni aparati, kao i aparat za CT. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Predrag

    07.05.2015 10:32
    Odgovor
    Narode, ma sto se uzbudjujete!

    Ionako ćemo svi umreti od neke bolesti zbog katastrofalnog zdravstvenog sistema. Kad bi smo pokrenuli svoje zadnjice i protestovali istovremeno i koordinisano širom Srbije i bili istrajni u tome, nešto bi se pokrenulo nabolje. Ali lakše je ležati kod kuće i čekati smrt.
  • Niki

    07.05.2015 05:52
    muka
    Ostavljena je Vojvodina na cedilu, predlažem neku vrstu samodoprinosa za onkološke aparate, a da onda građani da budu vlasnici tog aparata i da imaju prednost u lečenju.
  • ZoranNS

    07.05.2015 05:33
    Vojvodina kažnjena, građani kažnjeni
    Vojvodina kažnjena, građani kažnjeni jel se nisu učlanili u SNS, sada nam odnose i Elekrtovojvodinu, i sve tako redom, a donose prazne priče, obećanja, i grade Beograd na vodi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.