Zbog štrajka prosvetara plaćaju privatne časove

Trideset odsto novosadskih škola u štrajku je već četiri meseca, a mnogi roditelji su zbog toga prinuđeni da plaćaju privatne časove svojoj deci, kako bi nadoknadila propušteno.
Trideset odsto novosadskih škola u štrajku je već četiri meseca, a mnogi roditelji su zbog toga prinuđeni da plaćaju privatne časove svojoj deci, kako bi nadoknadila propušteno.

 

Za dvočas se plaća od šest do deset evra. Najskuplji su časovi iz matematike, a priprema za malu maturu plaća se do 50 evra mesečno.

Dražen Stupar, predsednik Udruženja "Zabrinuti roditelji" kaže da je najteže učenicima koji završavaju osmi razred. "Ne znam kako će deca završiti školu, a ponajmanje kako će se pripremiti za malu maturu. Da je nastava normalna roditelji ne bi plaćali privatne časove", tvrdi on.

Petar Viđikant, načelnik školske uprave za Južnobački okrug, kaže da, od 204 osnovne i srednje škole, 67 štrajkuje.

"Do pre dve nedelje štrajkovalo je 75 škola, tako da je trend škola u kojima su časovi skraćeni u opadanju. Nadam se da će prosvetari postići dogovor sa Ministarstvom prosvete, kako bi štrajk što pre bio okončan", kaže Viđikant za Blic.

Zvonimir Jović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika tvrdi da štrajkom niko nije ugrožen. Navodi da je u većini škola povećan broj dodatnih časova, a kako kaže, dešavalo se da na tim dodatnim časovima ne bude ni po jedan učenik.

  • Biljana

    20.03.2015 09:41
    Sramota
    Gospodine, predsednice udruzenja ,Zabrinuti roditelji", Vama je izgleda ,,titula" udarila u glavu. Da je neistina to sto tvrdide je cinjenica da odavno postoje privatne skole koje pruzaju usluge dopunske nastave za velike pare. U tim skolama je velika navala jer je prestz ici u te skole. Nikada do sada, niko se zbog toga nije pobunio a jos manje se zapitao ko je vlasnik istih.
  • 19.03.2015 09:08
    Strasno
    Procitala sam prvi komentar koji sam videla danas i ne mogu da dodjem sebi. Kazu da dete ne treba da uzme knjigu i da uci vec da je nastavnik duzan da mu znanje ulije nekako u glavu (valjda bez detetovog truda i angazovanja). Inace , u skolama nastavnici drze pripremnu nastavu , ali im uglavnom dolaze deca koja i inace uce .Drze i dopunsku i dodatnu. Odrzavaju se i takmicenja. U medijima se prenose pogresne informacije.Dok istina obuje cipele , laz proputuje svetom. Ko zeli da proveri , slobodno. Na vecini skola postoji obavestenje.
  • 18.03.2015 16:36
    Anonimus - @@Komentatori
    Da li je dete uradilo domaci zadatak roditelj treba da kontrolise u I i II razredu. A za svo vreme skolovanja to treba da kontrolisu nastavnici na casu, a ne roditelji. Pa, ako dete nema domaci, nastavnik posalje poruku roditelju u svesci, a roditelj potpise, pa onda zna da postoji problem i pojacano kontrolise rad deteta. To je jedini nacin saradnje, a ne da roditelji traze od deteta da radi domaci koji nastavniok nikada ne kontrolise.
    @Sanja
    Ne znam koliko i kako ste se vi skolovali, ali, FYI - postoji nacin usvajanja znanja koji se razlikuje od vrtica, preko osnovne i srednje skole do fakulteta. Ako mislite da deca u osnovnoj skoli treba sama da uzmu knjigu i da uce, onda zaista ne vidim za cega bi im sluzili nastavnici u skoli. Nastavnik u osnovnoj skoli je DUZAN da decu nauci osnovnim stvraima. To mu je posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti