Žilnik i Koraks na tribini o rehabilitaciji Draže Mihailovića

U Kulturnom centru Novog Sada u četvrtak će biti održana tribina "Politička upotreba prošlosti", na kojoj će učesnici diskutovati o efektima najavljene rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića.

U Kulturnom centru Novog Sada u četvrtak će biti održana tribina "Politička upotreba prošlosti", na kojoj će učesnici diskutovati o efektima najavljene rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića.

Kako navode organizatori iz Alternativne kulturne organizacije, cilj tribine je da pokaže neslaganje društva, ali i dela naučne istoriografije sa aktuelnim procesima rehabilitacije Draže Mihailovića, osuđenog za ratne zločine i kolaboraciju u Drugom svetskom ratu.

"Najavljena sudska rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja epilog sramnog Zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine. Vladajuća politička elita rehabilitacijom osvedočenog saradnika okupatora i ratnog zločinca, ponižava brojne nevine žrtve terora njegovih jedinica i pokušava da anulira dostignuća antifašista Srbije i Jugoslavije i njihove oslobodilačke borbe. Ovakvim činom vladajuće političke formacije sebe svrstavaju na stranu fašističkog okupatora i njegovih pomagača", navode iz Alternative kulturne organizacije.

Na tribini će govoriti režiser Želimir Žilnik, karikaturista Predrag Koraksić Corax, istoričari Ranko Končar i Olivera Milosavljević, kao i poznati glumac Mihailo Miša Janketić. Diskusija počinje 10. maja u 18h u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5).U Kulturnom centru Novog Sada u četvrtak će biti održana tribina „Politička upotreba prošlosti“, na kojoj će učesnici diskutovati o efektima najavljene rehabilitacije četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića. Kako navode organizatori iz Alternativne kulturne organizacije, cilj tribine je da pokaže neslaganje društva, ali i dela naučne istoriografije sa aktuelnim procesima rehabilitacije Draže Mihailovića, osuđenog za ratne zločine i kolaboraciju u Drugom svetskom ratu.

„Najavljena sudska rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja epilog sramnog Zakona o rehabilitaciji iz 2006. godine. Vladajuća politička elita rehabilitacijom osvedočenog saradnika okupatora i ratnog zločinca, ponižava brojne nevine žrtve terora njegovih jedinica i pokušava da anulira dostignuća antifašista Srbije i Jugoslavije i njihove oslobodilačke borbe. Ovakvim činom vladajuće političke formacije sebe svrstavaju na stranu fašističkog okupatora i njegovih pomagača“, navode iz Alternative kulturne organizacije.

Na tribini će govoriti režiser Želimir Žilnik, karikaturista Predrag Koraksić Corax, istoričari Ranko Končar i Olivera Milosavljević, kao i poznati glumac Mihailo Miša Janketić. Diskusija počinje u 18h u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5)

  • 10.05.2012 21:58
    "i ko je ustvari on, crnogorski glumac, da sudi jednoj istorijskoj licnosti?"

    Ko si ti da sudis jednom crnogorskom glumcu?
  • Titov Pionir

    10.05.2012 07:35
    Svasta...
    Ovaj narastajuci fasizam treba utuci dok ne bude prekasno. Istorija je pokazala sta se sve moze desiti ako se ne reaguje na vreme.
  • Slusalac

    08.05.2012 17:33
    Ozna
    Koliko sam upoznat sud treba da da poslednju rec sto se tice rehabilitacije Dragoljuba Draze Mihajlovica.
    Zar organizator ove tribine indirektno ne utice na odluku suda.
    Nemam nekih dodirnih tacaka sa Ravnogorskim pokretom samo bih voleo da jednog dana nezavisni istoricari konacno daju svoj sud o pokretu ali takodje izvrsiti i analizu pokreta pod vodjstvom Josipa Broza TIta.
    Covek koji ne poznaje istorijske cinjenice vec ima misljenje o pokretu na osnovu filmova kao sto su Kozara,Neretva ,Uzicka Republika i dalje ce da zivi u zabludi ,jer ne zaboravimo da istoriju pisu pobednici.
    Da li nam je to ponestalo neprijatelja u svetu pa malo da se i sami delimo ,a ko zna kako stvari idu mozda i sve ne istomisljenike proglasimo za petu kolonu pa na Goli otok .A da to ostrvo nije nase.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti