021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
Auto Continental
88
Zipa Info • 21:58 > 14:02 02. 10. 2012. | VCV

Šta raditi sa elektronskim otpadom?

Reciklaža je sve ćešće i kod nas pominjan pojam, iako još nije u dovoljnoj meri zaživela da bismo svi imali naviku i uslove da redovno recikliramo i time pomognemo održivost i zaštitu životne sredine.

otpad_elektronski

Postoji jedna vrsta otpada, za koji smo svi bar načuli da je opasniji od drugih vrsta i kog najčešće ne znamo da se na najbezbolniji mogući način otarasimo, a to je onaj elektronski.

Svetozar Jovičić, predsednik Udruženja građana Komšija, kaže da čak i jedna obična baterija koju koristimo za manje uređaje, može da zagadi zemljište i vodu. On takođe navodi da su i štedljive sijalice, čijoj se kupovini sve više okrećemo u poslednje vreme, veoma štetne kada postanu neupotrebljive. Monitori računara i televizori sadrže u sebi otrovni olovni prah, koji truje zemljište, biljke, a potom i ljudski i životinjski organizam.

Zbog navedenih štetnih posledica, Jovičić apeluje na građane i građanke da ne odlažu opasni elektronski otpad po divljim deponijama, nego da se obrate nadležnim organizacijama i institucijama, od kojih je jedna upravo Udruženje građana Komšija, čiji volonteri dolaze na kućnu adresu na kojoj je nakupljena dovoljna količina otpada pogodnog za reciklažu, i besplatno isti preuzimaju i odvoze. Ako pre Nove godine priložite svoj otpad, imate šansu i da pomognete akciji sakupljanja sredstava za paketiće za decu iz Svratišta.

Više informacija o Udruženju građana Komšija i o njihovim aktivnostima možete se više informisati preko njihove fejsbuk stranice. (Sonja Bratić - Volonterski centar Vojvodine)

Ukoliko želite da saznate više o ovoj temi, Fondacija 021 u saradnji sa omladinskim nevladinim organizacijama (Novosadski edukativni centar, Volonterski centar Vojvodine i EDIT centar) realizuje radijske emisije svake nedelje na frekvenciji 92.2 MHz. Emisije se emituju utorkom, četvrtkom i subotom.
» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h

» Anketa

Čiju vladavinu očekujete od leta u Novom Sadu?