Preminula hokejaška legenda Viktor Tihonov

Legendarni sovjetski hokejaški trener, osvajač tri zlatne olimpijske medalje, Viktor Tihonov umro je posle duge bolesti, saopštila je uprava Kontinentalne hokej lige (KHL).
Legendarni sovjetski hokejaški trener, osvajač tri zlatne olimpijske medalje, Viktor Tihonov umro je posle duge bolesti, saopštila je uprava Kontinentalne hokej lige (KHL).

Tihonov (84) poslednjih nekoliko nedelja nije mogao da hoda, a boravio je kod kuće, gde je dobijao terapiju, ali nije objavljeno od čega je tačno bolovao.

"Hokejaška zajednica izgubila je velikog trenera. Posvetio je hokeju čitav život, do poslednje sekunde. Čak i kada sam bio s njim u bolnici, razgovarali smo šta i kako da radimo da bismo unapredili reprezentaciju Rusije", rekao je Vladislav Tretjak, nekadašnji golman reprezentacije ŠSR-a, a sada predsednik ruskog hokejaškog saveza.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je saučešće Tihonovljevoj porodici. Ministarstvo sporta Rusije saopštilo je da je ovo "nenadoknadiv gubitak" za sve ljubitelje hokeja u svetu.

Tihonov je bio uspešan kao igrač, pošto je u karijeri osvojio četiri titule prvaka ŠSR-a igrajući defanzivca, ali se ipak najviše istakao tokom 14 godina vođenja reprezentacije.

"Velika crvena mašina" bila je reprezentativna velesila, iako je 1980. na olimpijadi u Lejk Plesidu godine osvojila srebrnu medalju, nakon šokantnog poraza od tima SAD, u čuvenoj utakmici znanoj kao "čudo na ledu".

Tihonovljeva reprezentacija osvojila je potom zlatne medalje na igrama 1984. i 1988. godine, kao i 1992. kao tim Zajednice nezavisnih država nakon raspada ŠSR-a.

Tihonov je bio strog trener, a voleo je izuzetno jake treninge. Bio je aktivan do 2004. godine, kada je otišao sa mesta selektora reprezentacije Rusije, nakon neuspešnog povratka.

Posle je toga nastavio da radi u hokeju kao funkcioner u moskovskom CSKA i nacionalnom savezu.

Biće sahranjen u četvrtak, a pre toga će se održati komemoracija u CSKA, klubu kome je doneo 14 nacionalnih titula.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.