Preminuo ragbi legenda Džonah Lomu

Legenda ragbija Džonah Lomu, zapamćen kao jedan od najsnažnijih sportista, preminuo je iznenada na Novom Zelandu u 40. godini.
Legenda ragbija Džonah Lomu, zapamćen kao jedan od najsnažnijih sportista, preminuo je iznenada na Novom Zelandu u 40. godini.

Posle sjajne karijere u kojoj je čitavom serijom rekorda ispisao istoriju ragbija, Džonah je 2004 godine morao da završi sportsku karijeru i zbog oboljenja bubrega posveti se borbi za život koju je upravo iznenada izgubio po povratku sa odmora u Dubaiju.

Lomu je bio sin imigranata sa Tonge, koji je rano otkrio strast za ragbijem, nacionalnim sportom na Novom Zelandu. Zahvaljujući fizičkim predispozicijama i fanatičnom treningu Džonah Lomu je izgradio svoj specifičan stil igre i ragbiju doneo globalnu popularnost, postavši uz tradicionalnu haku, zaštitni znak "Ol-bleksa".

Zbog neverovatne snage i brzine kojom je osvajao teren nazivali su ga čovekom stenom, nezadrživom silom prirode i buldožerom koji pleše. Englezi sami priznaju da je njegov nastup u polufinalu Svetskog kupa 1995. godine, protiv Engleske, bio jedan od najdominantnijih nastupa u istoriji sporta.

Džonah Lomu je vrhunac karijere imao u periodu od 1995. do 1999. godine kada su ga, zbog korpulencije i nezadrživih prodora na terenu, prozvali "trčeća stena". Zabeležio je čitav niz rekorda koji do danas nisu oboreni, poput osvojena 37 eseja na 63 mečeva za svoj Novi Zeland, popularne "Ol blekse".

Njegovi podvizi na terenu su bili još veći jer se njegovo 192 centimetara visoko i 119 kilograma teško mišićavo telo već od 1997. godine borilo sa ozbiljnim obolenjem bubrega zbog čega je 2004. morao da završi karijeru i obavi transplataciju. Zdravstveno stanje mu se ipak pogoršalo 2011. godine, kada su organi koji su mu presađeni prestali da obavljaju funkciju pa je urađena nova transplantacija posle koje je Lomu nastavio miran porodičan život.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.