Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Đaci će učiti o tome koja prava imaju kao kupci

Nova Strategija zaštite potrošača za period do 2024. godine, koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, u fokus stavlja unapređenje vansudskog rešavanja sporova, informisanje građana o bezbednoj kupovini putem interneta i edukaciju đaka o pravima kupaca.

Preminuo fizičar Ratko Janev

Ugledni makedonski fizičar čija se naučna karijera vezuje za Srbiju, Ratko Janev (1939-2019), preminuo je 31. decembra 2019. u Beogradu, saopštio je Institut za fiziku.

Antić: Neće biti poskupljenja goriva i grejanja

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da neće biti rasta cene naftnih derivata i ostalih energenata u Srbiji, niti će doći do poskupljenja grejanja, zbog oscilacija cene nafte na svetskim berzama, uslovljenih odnosima Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Brak više nije uslov za porodičnu penziju

Pravo na porodičnu penziju od ove godine imaju i vanbračni partneri, što znači da će posle smrti supružnika, iako se nisu potpisali pred matičarem, imati pravo da naslede primanje ukoliko je njihova zajednica trajala najmanje tri godine.

Magla otežava saobraćaj

Magla večeras smanjuje vidljivost i otežava saobraćaj na putevima Vojvodine, Beograda, Valjeva, Smederevske Palanke, Zlatibora, kao i na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura.

Otkud antibiotik u medu iz Srbije izvezenom u Norvešku?

Potrošači u Srbiji još nisu dobili precizne odgovore koji je domaći proizvođač plasirao med sa ostacima antibiotika na tržište Evropske unije, niti šta će dalje biti sa isporukom bagremovog meda koji je pronađen u Norveškoj.

Japanski pasoš najjači na svetu, srpski na 39. mestu

Najjači pasoš na svetu je japanski, čiji vlasnici bez vize mogu da putuju u 191 zemlju, dok se iz regiona najbolje kotira pasoš Hrvatske koji je na 20. mestu, a prema indeksu kompanije "Henley & Partners" za ovu godinu, Srbija je na 39. poziciji.