Autor: B92

Zabava
07.08.2017.
12:08
Slavni kuvar Džejmi Oliver tvrdi da ga vegani mrze i da često prave haos u njegovim restoranima.
  • Tolerancija

    12.08.2017 11:45
    Čitam komentare, svako zastupa svoje gledište, ali me uvek iznenadi koliko su vegani agresivni i jedva čekaju priliku da mogu ispoljiti tu svoju nasilnost prema ljudima koji misle i žive drugačije od njih. Ima tu i duhovitih komentara, ali ne od vegana, oni su sebe sabili u uske kutije svojih stavova i principa, a to je veoma skučen i ograničen način života. U svim filozofskim pravcima i religijama koje zagovaraju isključivo biljnu ishranu, govori se o tome kako takav način ishrane oslobađa ljude svake agresivnosti, donosi im smirenost i ljubav prema svemu oko njih, bolje i šire razumevanje drugih, kao i visok stepen tolerancije. U redu je da čovek tokom života eksperimentiše na svim poljima, pa tako i što se tiče ishrane, jer što više eksperimentiše, život mu je bogatiji za ta iskustva, bolje upoznaje sebe samog, a samim tim bolje može razumeti druge. Znam mnoge ljude koji su prestali da jedu bilo šta što je životinjskog porekla, njihova svest je došla do tog nivoa, i to je njihova odluka. Međutim, oni nikada nisu popreko pogledali nekoga ko misli i radi suprotno. Uzdizanje svesti je spor, evolutivan proces, za svakog poseban i svojstven samo njemu. Ako je odluka biti vegan doneta na nivou uma, a ne evolucije svesti, to postaje dogma i isključivost. Ne jesti meso ne znači uvek i imati viši nivo svesti, jer viši nivo svesti podrazumeva i visok stepen razumevanja i tolerancije prema svemu što je drugačije, kraće rečeno - živi i pusti druge da žive.
  • goran

    10.08.2017 17:45
    Jao gramat'ko moja....
    @cw
    Al' ti je sada žao što si bilo šta napisao,a? Više mesa, više mesa.... :-)
  • goran

    10.08.2017 17:38
    @Недељко

    Kada sam pročitao sav sam se naježio. Ne laži da neko jede paradajz i luk bez slan'n'ce? :-) Ja mislio da je to samo mit.
  • nb

    09.08.2017 14:38
    @cw
    ja BIH
    ti BI
    on, ona, ono BI
    mi BISMO
    vi BISTE
    oni BI
    malo gramatike za osnovnu skolu.... a svako neka brine o svom koeficijentu inteligencije
  • cw

    09.08.2017 13:12
    @nb
    bi smo se piše odvojeno.

    Da jedeš meso možda bi imao više B12, carnozina, Fe i ostalih bitnih jedinjenja pa bi ti i IQ bio veći...

    ... ili kauzalnost teče u suprotnom smeru. Nije ni bitno, tu si gde si na kraju krajeva.
  • Voja

    09.08.2017 08:44
    Izbor
    Svako od nas ima pravo na izbor. I ne treba da se mesamo u to za odrasle osobe. Sto se tice dece, majka ih doji mlekom, da li majka vegan svom detetu ogranicava taj neophodni faktor potreban za rast deteta. Jos jedan izuzetno vazan faktor za razvoj beba je holesterol kojeg recimo ima u slanini i to sto sapunjavijoj to boljoj. On pomaze razvoju mozdane kore kod beba. Molim Vas da oni koji su odrasli ne ugrozavaju zdravlje i razvoj svoje dece jer je to njihov izbor. Deca ne mogu da biraju samo da dobiju ono sto im je potrebno od nas. A kad odrastu onda nek izaberu put kojim zele da idu....
  • NB

    09.08.2017 07:17
    @heh
    pa valjda smo dovoljno evoluirali do sada.... ne kuvamo vise ni na vatri, ne lovimo .... mozda bismo mogli i da ne ubijamo da bismo se prehranili i opstali. a sto bismo ishranom bez mesa uspeli da resimo problem gladi u svetu, izgleda da je manje bitno od necijeg mesnog "gurmanskog" zadovoljstva:(
  • heh

    08.08.2017 14:02
    nauka je rekla svoje
    Covek dok je jeo samo biljke - nivo Australopiteka i oko 13 miliona godina usporene evolucije. Covek dok je jeo biljke i dodao meso u ishranu - bilo koji nivo homo-a, od homo habilisa pa navise i za 2,6 miliona godina smo dosli do ovog danasnjeg evolutivnog nivoa (oko pet puta brzi evolutivni proces). Vegani, dje vam evolutivni napredak?
  • Master

    08.08.2017 09:33
    @Ivana
    Izvini draga, a šta ti jedeš? Prskano voće i povrće ili tzv "organsko"?
    Ako ćemo o zdravlju, zagađeno nam je sve: vazduh, voda, zemlja...
    A ako ćemo o moralisanju, to je zakon džungle, pojedi ili budi pojeden... Ne vidim da vegani imaju problem sa krokodilima i anakondama koji jedu ljude...

    Zaključak: Nije zdravo živeti, ko živi taj i umre...
  • hrana

    08.08.2017 07:23
    Stanovnici Vojvodine su na drugom mestu u Evropi po bolestima kardiovaskularnog sistema .
    Nezdrava ishrana svakako dorinosi tome .
  • toni

    07.08.2017 23:24
    Iznerviralo ga sto su vegani prikazivali istinu o njegovoj hrani ispred njegovog restorana? Svako koga istina nervira je lazljivac ili zivi u lazi.
  • Ivana

    07.08.2017 21:01
    @Sima Kosmos
    Meso izaziva rak, mleko izaziva dijabetes, osteoporozu, rak dojke, a jaja holesterolom urnišu krvne sudove.
    Vi koji time hranite svoju decu ste zlikovci koji ih potpno svesno i sa predumišljajem truju nezdravom hranom, jer ste duboko unutra ogračineni sadisti koji ih zapravo mrze, zatucani tradicijom i dogmom, i decu bi vam trebalo oduzimati jer niste sposobni ni da ih zdavo hranite, a kamoli da ih nečemu pametnom naučite.

  • Aleksandra V

    07.08.2017 18:53
    Zemljo seljaka!
  • zarko vukmirovic

    07.08.2017 17:52
    Nju ejdz smarači...Sektaški ostrašćeni, ideološki zaludjeni, agresivni, skučenog uma...
  • Sima Kosmos

    07.08.2017 16:54
    @ veganka
    Čovek je po svojoj fizionomiji svaštojed. Za normalan rast i razvoj su mu potrebne namirnice koje sadrže proteine, ugljene hidrate, minerale i vitamine. Od 17 "vrsta" proteina 13 je zastupljeno u različitim vrstama povrća ( od korenastih do leguminoza) 4 "vrste" se nalaze u mesu i mleku. Ukoliko nisi ili nećeš svom detetu dati sve što mu je potrebno za normalan rast i razvoj zbog nekih ubedjenja da je GMO soja bolja opcija od mesa ti si veoma ograničena osoba koja se brani time da životinje kolju. Biljke takodje komuniciraju imaju svoj vegetativni tok, dišu, žive, prilagodjavaju se uslovima. Neke su ćak u stanju da menjaju pol zarad što bolje reprodukcije, dakle imaju i svest o Svetu oko sebe. Tako da kad sledeć put uzbereś spanać znaj da si ga povredila, ubila, otela od porodice i proždrala.
  • wtf

    07.08.2017 16:51
    Dzejmi je gad?
    Vidim veganka je presla na gljive ludare.
  • Tejo

    07.08.2017 16:17
    Sekte
    Uz tzv. „ateiste“, vegani su najgora sekta koja postoji.
  • Veganka

    07.08.2017 14:26
    Vrhunski gad!
    Nula od čoveka. Samilost, milosrđe, empatija i etika su mu nepoznate kategorije. Pritom je kao i svi nekrovori makijavelista i licemer.
    Zalaże se za human tretman životinja koje se koriste u ishrani?!
    Kakvo je to humano silovanje radi razmnožavanja, humano držanje u zatočeništvu, humano oduzimaje potomstva, humano mlevenje na živo muških pilića, humano ubijanje u gasnim komorama, humano držanje bez vode 36 sati pre klanja, i na kraju humao klanje?!

    http://www.youtube.com/embed/t0FRfwF9G5A

  • xx

    07.08.2017 14:25
    Vegani koje znam su teski narcisi , tripuju kao da su pametni , moralniji i bolji od tebe zato sto imaju drugaciju ishranu!?Uglavnom su teski bolidi i treba ih gadjati virslama
  • Terješkova

    07.08.2017 13:29
    Zato i jesu tako napadni jer nisu probali roštilj kobaje i ostale đakonije sa roštilja!! Ljubomorni su a pri tom usukani i zakržljali!!
  • Недељко

    07.08.2017 13:19
    Разлика
    И мене нервирају јер су заборавни. За разлику од њих ја никад не заборавим да узмем сланиницу уз парадајз и лук.
  • Posmatrač

    07.08.2017 13:06
    Najlepši san vegana (i srodnih paraideoloških zamlata) jeste da isprovociraju negativnu reakciju normalnih ljudi, a ne da spreče uzgoj domaćih životinja čije meso i ostali produkti služe u ljudskoj ishrani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna