Autor: Beta

Zabava
02.09.2018.
19:42 > 19:43
Danska ministarka zadužena za integraciju stranaca Inger Stojberg izjavila je da će vlada te skandinavske zemlje predložiti zakon prema kojem će jedan od uslova za dobijanje danskog državljanstva biti i da budući državljanin ne odbija da se rukuje prilikom pozdrava.
  • Dragan

    04.09.2018 10:25
    Još samo malo...
    U srcu Evrope na Balkanu se stvara nova Džamahirija, po svoj prilici očišćena od hrišćanskog sveta. Nešto ređi su u zapadnoj Evropi ali polako napreduju, uskoro burke, nikabi i hidžabi za sve žene....Ameriko veliko hvala!
  • Pedja

    03.09.2018 10:56
    Ovo je samo mala indikacija haosa savremenog sveta-jedni su na visokom nivou robotike,ekonomije.ekologije i ljudskih prava,a neki,posebno muslimanski svet,nazalost,gotovo na nivou luka i strele ,sto mora stvoriti probleme u komunikaciji.U svakom slucaju,moras postovati kucu domacina.
  • Jadranka

    03.09.2018 08:40
    nismo
    Svi za Evropu....
  • peters björssflöld

    03.09.2018 08:01
    kud svi turci tu i kale brdo
    Ja podržavam. Dobijanje EU državljanstva ne treba da bude put da se u Evropi pravi novi Iran i Saudi Arabija nego da se novopridošli integrišu u društvo. Uostalom čija je kuća njegova i pravila.
  • major hercegovina

    03.09.2018 07:11
    Mislim da je ideja da se kandidati(narocito kandidatkinje) rukuju sa dve osobe razlicitih polova. To bi mogao biti problem...
  • Gox

    03.09.2018 06:29
    Inace
    I rusi se ne rukuju sa zenama...
  • @ Chris

    02.09.2018 23:12
    Arapi se ne rukuju. Barem ne na isti način kao mi u Evropi. Oni samo jedan drugog uhvate za ruku i tako drže jedan drugog a pozdravljaju se dodirivanjem obraza o obraz. Sa ženama ništa od toga ne praktikuju, čak je i zabranjeno. Ovo što Danci sada uvode, odnosi se baš na muslimane, pogotovo na muslimanke. I sada zamisli da na ceremoniji dodeljivanja državljanstva neki Danac krene da hvata muslimanku za ruku. Ima da ostane bez glave dok si rekao keks. U stvari i cilj ovog zakona je da se muslimani obeshrabre od podnošenja molbe za prijem u dansko državljanstvo.
    Isto tako ni Japanke se ne rukuju. Oni to smatraju uvredom i primitivizmom.
  • Pustinjski banderas

    02.09.2018 23:07
    O rukovanju
    Vidim da ima mnogo ljudi koji ne shvataju o cemu se ovde radi. Posto je vehabijski islam koji se siri svetom nastao u Saudi Arabiji, opisacu ukratko situaciju u toj zemlji. I, da, muslimani se rukuju desnom rukom, kao i mi. Pri rukovanju medju pripadnicima istog pola nema problema.
    Sto se muslimanki tice, njima je po serijatskim propisima zabranjeno da dodirnu bilo kojeg muskaca koji im nije rod (otac, deda, brat, ujak, stric, muz, sin). To se u Saudijskoj Arabiji strogo kontrolise. Na javnim mestima, npr. u trznim centrima. Verska policija, tzv. Mutava neprekidno motri na zene (da li su obucene po propisu, da li im kosa viri spod pokrivala za glavu i sl.) i podnosi prijavu za svaki neovlasceni dodir (zena uopste ne mora da sama podnese prijavu).
    Sto se muskaraca muslimana tice, ima onih koji zene smatraju za toliko niza bica u odnosu na sebe, da im je ispod casti da se rukuju s njima. Istovremeno, mnogima od njih nije ispod casti da za vikend ili praznik skoknu do Dubaija ili Bahreina, napiju se i malo se "provesele" sa Tajlandjankama, Ukrajinkama ili devojkama sa nasih prostora...
  • Marko

    02.09.2018 22:30
    Muslimani iz arapskih zemalja ne zele da se rukuju sa zenama jer smatraju da su manje vredne. To je osnovni razlog za donosenje ovakvog pravila.
  • Kokakole

    02.09.2018 22:28
    Aj nemoj da pametuješ o rukovanju. Problem je nastao jer su pojedini muževi zabranjivali ženama da se rukuju sa zvaničnicima.
  • @Chris

    02.09.2018 21:05
    Ko pruža levu ruku prilikom rukovanja? Osim toga, ja koristim desnu ruku za zapiranje i ostale "gadosti" pa operem obe ruke posle toga jer vodim računa o higijeni. A svoje zatucane stavove gospoda nek ostave u vukojebinama iz kojih su pobegli.
  • Chris

    02.09.2018 20:13
    Rukovanje
    Ako ovo treba da pogodi muslimane, onda je elementarno nepoznavanje njihovih obicaja i religije. I oni se rukuju, verovali ili ne, ali iskljucivo desnom rukom. Leva ruka je namenjena za manje casne poslove, poput brizanja nosa i zapiranja. Jedna od najvecih uvreda je ponuditi levu ruku prilikom rukovanja. Rukovanje desnom rukom, nema problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna