Novosadski informativni portal 021

Život - Zdravlje

Mozak gojazne dece je osetljiviji na šećer

Istraživanje objavljeno u časopisu "International Journal of Obesity", ne dokazuje uzročno-posledičnu povezanost povećane osetljivosti na šećer i prejedanja, ali podržava hipotezu da gojazna omladina ima pojačani psihološki odgovor na "nagrađivanje hranom".

Putem daha pacijenta utvrđuju dijabetes

Osobe sa dijabetesom tipa 1, koji se obično otkriva kod dece i tinejdžera, moraju da uzimaju injekcije insulina i prate svoju ishranu da bi održavali uravnoteženi nivo šećera u krvi.

Drugi jezik najbolje učiti sa 10 godina

Brojna istraživanja pokazuju da učenje drugog jezika "poboljšava" moć mozga ali nova studija, objavljena juče, pokazuje da najbolje rezultate postižu oni koji sa učenjem počnu u kasnom detinjstvu.

Jedite kao Vikinzi

Ishrana karakteristična za stanovnike severne Evrope reguliše krvni pritisak, jedan od najčešćih zdravstvenih problema i uzroka srčanih bolesti, tvrde naučnici sa univerziteta u Kopenhagenu i Istočnoj Finskoj.

Rešite problem slabe cirkulacije za 20 minuta

Problem slabe cirkulacije može da se reši vežbama istezanja za koje je dovoljno od 15 do 20 minuta dnevno. To je dobra gimnastika za sve krvne sudove, jer pomaže mehanizmu njihovog širenja i sužavanja.

Susam kao lek i afrodizijak

Ulje susama dobra je prevencija protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede, akne, čireve, opekotine...

Šta jesti posle prazničnog prejedanja?

Nakon prazničnog prejedanja dobro je očistiti organizam, izbegavati meso i masnoće i pojačati unos namirnica koje dokazano leče organizam nakon svega čemu je bio izložen tokom praznika.

Kako da uklonite bubuljice sa guze

Kožne tegobe mogu da zadese bilo koji deo vašeg tela, a to uključuje i guzu. Od akni do strija, proverite na koji način se možete rešiti najčešćih kožnih problema na zadnjici...

Preskakanje obroka vodi u gojaznost

U nedavnom finskom istraživanju na uzorku od 512 devojčica i dečaka uzrasta 6-8 godina, ispitane su navike u ishrani koje mogu uticati na povećanje masnog tkiva i kardiometabolički rizik.