021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
9. Festival mini filma
11
Ljubav i sex • 09:20 01. 09. 2010. | Radio 021

Fetiši češći kod muškaraca

Fetis1Povremeno se u nekoj šali za pojedine ljude koji nešto veoma vole i preferiraju kaže da imaju fetiš. Međutim, sama pojava je mnogo ozbiljnija.

Fetišizam je fiksacija na nežive objekte ili delove tela koji nisu prvenstveno seksualne prirode kao i prisilna potreba za njihovim korištenjem u svrhu postizanja seksualnog zadovoljstva.

On se javlja gotovo isključivo kod muškaraca. Jednom kad se uspostavi fetišizam postaje hronično, dugotrajno stanje odnosno obrazac ponašanja.

Iako je lista predmeta koje fetišisti koriste za seksualno zadovoljavanje neiscrpna, među najčešćim fetiš predmetima su: ženske donje gaćice, grudnjaci, tange, hulahopke, čarape, svilene spavaćice, cipele, čizme, rukavice, ženska školska uniforma, aparati za zube...

Česti fetiši od materijala su koža, svila, guma ili krzno. Objekti fetiša mogu biti i "živi", odnosno delovi tela. Najčešći delovi tela među fetišima su kosa, stopala, noge, zadnjica, velike grudi, male grudi. Kad je kosa fetiš obično se radi o dugoj kosi, a često je važna određena boja kose. Neke muškarce uzbuđuju dlake ispod pazuha ili na nogama. Određene fetišiste uzbuđuju partneri s amputiranim delovima tela što bi se moglo objasniti željom za kontrolom i osećajem snage i vladanja.

FetisFetišistički transvestizam

Transvestija, oblačenje odeće suprotnog pola, može imati više oblika, ali kad je oblačenje takve odeće nužno za postizanje seksualnog zadovoljstva govorimo o fetišizmu.
Fetišizam isključuje objekte koji su "seksualne" prirode kao npr. vibratori.

Odlika fetišista

Naučnici su otkrili kako fetišisti generalno imaju slabo razvijene društvene veštine, vode prilično izolovane živote, kao i da imaju smanjenu sposobnost za uspostavljanje intimnosti.

Kako se fetišem postiže seksualno zadovoljstvo

Fetišist žudi za bilo kakvim ličnim doživljajem predmeta/dela tela s kojim je na ovaj način povezan. Fetišist često masturbira dok drži, miriše ili trlja fetiš. Muški fetišisti često ne mogu da postignu erekciju bez fetiša. Žene su vrlo retko fetišisti.

Fiksacija na objekte ne sme se zameniti s preferiranjem pojedinih delova tela kod nefetišista - čak i osobe koje nisu fetišisti mogu voleti jedan deo tela, ali nisu fiksirani i usmereni isključivo na njega kao fetišisti.

Fetis_patkicaDa li su fetišisti opasni?

U većini slučajeva fetišisti ne predstavljaju opasnost za druge osobe niti svoje partnere, a fetiš upotrebljavaju u privatnim situacijama, obično tokom masturbacije.

Lečenje fetišizma

Fetišizam je ponekad tako ekstreman da umanjuje kvalitet života i osoba potraži lekarsku pomoć. Lečenje uključuje tradicionalnu psihoanalizu, hipnozu i tehnike bihevioralne terapije. Iako ne postoji dovoljno istraživanja, dosadašnji podaci ukazuju na neefikasnost ovakvog pristupa. Nedavno su počeli da se upotrebljavaju antiandrogeni, lekovi koji smanjuju količinu muških polnih hormona, smanjuju seksualnu želju i učestalost ovakvog seksualnog ponašanja. To dozvoljava osobi da se koncentriše na terapiju i savetovanje. Antidepresivi kao što je fluoksetin takođe uspešno smanjuju seksualnu želju, ali su manje uspešni u ciljanju na seksualne fantazije.

Terapija povezivanja fetiša s nekim neugodnim iskustvom i takvo uslovljavanje takođe ublažava težinu stanja.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (2)
  • Boris Tadic
    Ja imam fetis na razmak izmedju zuba Vuka Jeremica.
  • milan  - fetis
    ja imam fetis na tange i na hulahopke.
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h