021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
11
Ljubav i sex • 20:10 10. 02. 2013. | MONDO

Žene sve češće hirurški vraćaju nevinost

Sve više žena u Bosni i Hercegovini odlučuje se za rekonstruktivnu hirurgiju vagine, a pravi hit među ženama u ovoj zemlji postalo je ugrađivanje himena.

himenoplastika

Neke žene to čine više puta, a cena operacije zavisi od obima intervencije, ali u proseku košta 500 evra. Bez obzira na promenu etičkih normi u savremenom društvu, himenoplastika je i sada aktuelna operacija. Nekada su se na rekonstrukciju himena opredeljivale devojke pred udaju iz patrijarhalnih sredina, gde je nevinost uslov za stupanje u brak.

Međutim, prema rečima doktorke Danijele Crnogorac iz sarajevske Poliklinike "Karabeg", zabeležen je čak i slučaj da supruga želi mužu nakon 38 godina braka da pokloni nevinost.

"Imamo učestale zahteve za ovakve operacije. Neke želje su opravdane, a neke ne. U principu, devičanstvo hirurškim putem obično vraćaju devojke od 18 do 25 godina, ali se granica iz dana u dan pomera naviše", kaže dr. Crnogorac.

Ovakve operacije su hit u celom regionu, a u proseku koštaju 500 evra. Himenoplastika se vrši radi vraćanja celovitosti himena koji se nalazi na ulazu u vaginalni kanal. Dr Crnogorac objasnila je da se primjenjuju dva tipa operacija.

"Prvi metod je kratkotrajan, podrazumeva uspostavljanje himena na kratak vremenski period od nekoliko dana. Pri tome se rubovi himena ušiju koncem koji posle kratkog vremena nestaje, pa je i uspostavljanje celovitosti himena kratkotrajno", kaže Crnogorac.

Drugi metod uspostavljanja himena na neodređeni rok nešto je složeniji, kada se himen formira od okolnog tkiva sluznice vagine.

"Ovo je rešenje sve do prvog odnosa. Zahvat se radi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Deset dana nakon zahvata, koji traje 30 do 60 minuta, nemoguće je otkriti da je žena bila na operaciji, napomenula je Crnogorac.

"Uzastopno šivenje himena je nešto na šta retko pristajemo. Iako se operacija može izvesti više puta, u našoj praksi samo dve žene su to učinile drugi put", otkrila je dr. Crnogorac.

Cena operacije zavisi od obima intervencije, a pre ovakvih operacija neophodno je obaviti pregled da bi se tačno definisalo šta je potrebno učiniti i koju vrstu anestezije primeniti.

Plastični hirurzi kažu da se djevojke na ovakav zahvat odlučuju iz raznih razloga, neke smatraju da im je nevinost dobra startna pozicija za ulazak u brak. Neke se, pak, odlučuju za to nakon što su takvu odluku donele zajedno sa svojim partnerom ili nakon povrede himena.

"U važnu grupu spadaju i devojke koje su bile silovane ili imale neprijatno seksualno iskustvo, koje je ostavilo psihičku trauma", dodala je Crnogorac.

Prema podacima zdravstvenih organizacija, čak jedna trećina stanovništva pretrpi neku povredu za vreme seksualnog odnosa. Povrede se odnose kako na žene tako i na muškarce. Kod muškarca, iako retko, može doći do preloma polnog organa tokom erekcije.

"Dešava se da tokom seksualne aktivnosti dođe do nasilne, tj. malo grublje penetracije ili prilikom udara penisa o stidnu kost. Nekada se oštećenje može proširiti i na mokraćni kanal. Javlja se bol, otok, deformitet, a može doći i do unutrašnjeg krvarenja", objasnila je Crnogorac.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (5)
 • @Torbica
  Srecom krave ne nose gace pa ti znas kako izgleda p...Ne treba biti expert da se uoce "atributi" vecine bosanki. Sve je to normalno, evolucija ih je prilagodila planinskom zivotu
 • Torbica  - @ Anonimusu ekspertu
  Da krava nosi gaće, ti nikad ne bi znao kako izgleda p..ka.
 • Anonimus  - @Trol
  jako su vragolaste, metar devedeset, sake ko da rukama cepa drva. kad progovori i nasmeje se tek je bal. kao Torbica...

  to sa popravkom mindze je primitivna muslimanska varijanta nista drugo
 • Trol
  ah te vragolaste bosančice, uvek iznenade ;)
 • Gimli
  treba da uvedu u ponudu neku "cibzar" varijantu :D
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h