021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
12
Zdravlje • 22:06 08. 05. 2011.

Otkriven način nastajanja metastaza raka dojke

rak_dojkeIstraživači Kliničkog instituta za patologiju na Medicinskom fakultetu u Beču dešifrovali su mehanizam nastajanja metastaza u limfnim čvorovima kod raka dojke. Naučnici su takođe potvrdili pozitivno dejstvo jedne kineske lekovite biljke, koja sprečava nastajanje prenosne supstance ćelija tumora.

- Otkrili smo kako ćelije tumora prave rupu u zidu limfnih sudova, da bi dospele do limfnih čvorova ispod pazuha i tamo stvorile metastaze - objašnjava proferor doktor Dončo Kerjaški i dodaje - Najpre ćelije primarnog tumora kroz kanale koji povezuju limfne sudove dospeju u limfne čvorove. Mi smo dešifrovali kako se to događa i šta se može učiniti protiv toga“.

Naučnici su višegodišnjim istraživanjem otkrili da je ćelijama tumora potreban odgovarajući enzim da bi proizvele bioaktivni razgradljivi produkt arahidonske kiseline. Genetskim isključivanjem enzimske mašinerije istraživači su uspeli da spreče prodiranje u limfne sudove i time metastaziranje u limfnim čvorovima.

Radna grupa sa profesorom Kerjaškim na čelu utvrdila je da jedna supstanca korena kineske lekovite biljke pod nazivom Scuteria baicalensis veoma delotvorno sprečava nastajanje prenosne supstance ćelija tumora i tako blokira dopiranje ćelija tumora u limfne sudove. Ova lekovita biljka se u tradicionalnoj azijskoj medicini upotrebljava već stotinama godina protiv obolenja od raka.
» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h