021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
12
Zdravlje • 16:47 16. 08. 2011.

Potrošnja lekova obara sve rekorde


lekoviPostoji realna zabrinutost da će do kraja 2011. biti izdato, neverovatnih, sto miliona kutija lekova na recept o trošku fonda.

Jedan od uzroka ogromnih troškova lečenja u siromašnom srpskom zdravstvu je i nedovoljno razvijena preventiva.

Razvijene zemlje sveta zahvaljujući dobro organizovanoj prevenciji u zdravstvenom sistemu ostvaruju uštede u lečenju koje se mere milijardama dolara. Prevencija podrazumeva aktivnosti potrebne da bi se bolest sprečila, a ukoliko do nje dođe da se otkrije u što ranijoj fazi radi uspešnijeg lečenja.

Međutim, za uspešnost sprovođenja preventivnih mera, pored zdravstvenog sistema odgovoran je i sam pacijent.

U Srbiji su u ozbiljnom porastu bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes i bolesti raka. Sve ove bolesti se mogu primenom preventivnih mera i zdravih stilova života umanjiti i za više od 50 odsto. Nažalost, mnogi preventivni programi u Srbiji postoje samo na papiru ali i samo stanovništvo se ne odaziva ni na postojeće kontolne preglede.

"Odaziv je jako mali. Od 1.200 pisama koja su poslata došlo je samo troje na sistematski pregled, odrasdlo stanovništvo, i dvoje na tu revakcinaciju tetanusom Znači da je prosvećenost jako mala, zdravstveno vaspoitanje je jako malo", kaže lekarka Milena Turubatović.

Prevencija obuhvata sistematske preglede, vakcinaciju i edukaciju. U periodu od 19. do 35 godine potrebno je jednom u pet godina otići na sistematski pregled, a posle 35. jednom u dve godine.

"Ono što je jako važno, ciljani pregledi, preko 50 godina života su važni za otkrivanje karcinoma debelog creva. Još jedna preventivna obaveza je da se posle tridesete godine na svakih 10 godina vrši revakcinacija protiv tetanusa, kako bi svi bili zaštićeni od te opake bolesti", kaže Vesna Vujičić, direktorka DZ Savski venac.

Zahvaljujući kontrolnim pregledima za rano otkrivanje raka debelog creva u Skandinavskim zemljama i SAD-u smrtnost je umanjena za skoro 30 odsto. Iz Doma zdravlja upozoravaju pacijente sa visokim rizikom da im je ova kontrola neophodna.

"To su pre svega osobe koje imaju zapaljenske bolesti debelog creva, osim toga to su pacijenti koji imaju već dijagnostikovane polipeu debelom crevu. Vrlo je bitna genetika, dakle sve osobe koje imaju rođaka prvog redakoji je mlađi od 45 godina aima podatak o karcinomu", kaže Milica Bošković, specijalistkinja opšte medicine.

U Srbiji više od dve trećine pacijenata se lekaru javljaju kada je bolest već nastupila. Zabrinjavajuća je i sklonost ka samolečenju ili stvaranju kućnih zaliha lekova, pa je posebno primetno povećanje potrošnje antibiotika, antidepresiva, lekova za lečenje astme i dijabetesa.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (9)
 • Anonimus  - @Begečka nana
  Sistematske preglede treba ZABRANITI u svim institucijama, a u firmama (posebno privatnim)kažnjavati za njihovo vršenje. Služe za rano dijagnostikovanje bolesti (ali one od koje se vuče po bolovanju, ostale ne registruju) i trudnoće u cilju što bržeg davanja OTKAZA!!! Ne znam da li ste znali da poslodavac može da odluči koliko vam treba vremena da se oporavite, odnosno o bolovanju odučuje on, a ne lekar.
 • Begečka nana
  Uvesti obavezne godišnje sistematske preglede za sve zaposlene (a ne samo one u državnom sektoru). Kada bi htela da obavim sistematski, pod uslovom da DR opšte prakse smatra da mi je to potrebno, trebalo bi mi bar 6 meseci telefoniranja, zakazivanja i čekanja. I pitanje je da li bi i tada sve uspela da završim. Ovako - uvesti obavezu za poslodavca da obezbedi 1 dan godišnje za pregled, a lekara da taj pregled obave - i mirna Bačka. Tako se radi u velikim firmama, zašto nebi i u malim i privatnim!? Ali, to mnogima ne odgovara...
 • jelena
  Boze o kojoj je ovde prevenciji rec!? U ovoj drzavi ni bolesni ne mogu da se lece,a kamoli zdrav covek da ode da se kontrolise. Ako nemas da im tutnes u džep CRKNI!
 • Anonimus
  Kada štetočine u zdravstvu omoguće građanstvu dostojanstveno zakazivanje i preglede, tada ćemo odlaziti na redovne kontrole i bolesti će se otkrivati u početnim fazama pa će i lečenje biti lakše i jeftinije, sa manje lekova.
 • Mirko  - KRADJA OBARA SVE REKORDE!
  Doktor sam vec punih 30 godina i jos ne videh čoveka koji hoće da popije lek koji mu ne treba.Al što svaki voli da ukrade, ne možete zamisliti.
  Lekovi se fiktivno troše, austvari se krade.
 • Anonimus
  Kakvo je stanje u drzavi dobro smo jos i zivi
  ovde kod nas ljudi umiru kao nekada kada je vladala kuga, a bome i vlada, kuga, samo savremena
  STRES, za golu egzisenciju je PRVI uzrocnik svih bolesti,
  stres imamo, da nadjemo neki posao,stres je kada DRZAVA JKP, elektroptivreda itd, nam "seku" struju,iskljucuju vodu...kvalitetni lekovi se kupuju, lekari KORUMPIRANI, a zakoni svih vrsta se primenjuju na gradjanima bez politickog pedigrea...

  a oni pricaju o preventivi, KADA NEKOME POZLI NI HITNA POMOC NECE DA DODJE DO BOLESNIKA

  o cemu oni pricaju
 • Petar  - Pitam se......
  ...koliko je tih lekova završilo u privatnim apotekama pa prodato za skupe pare?
 • Anonimus
  Kad budemo imali besplatno osiguranje, ili bar standard da možemo da ga platimo, ljubazno i stručno osoblje u zdravstvenim ustanovama, para da možemo da platimo skuplje i efikasnije lečenje, možda će tada zaživeti priča o preventivi. Nije mi jasno zbog čega se meša pojam "preventiva" sa pojmom "rano otkrivanje" već postojeće bolesti, to ni izbliza nije isto.
  Kad smo kod zdravih navika života, hrana je stvarno na dnu spiska. Stres uzrokuje novac, nesiguran posao, radno vreme, za siću, "od jutra do sutra", nasilje... Kad se to reši onda treba pokrenuti priču o hrani.
 • stres
  Nije problem u prevenciji već u GLADI!

  Ogromna većina građana nema dovoljno novca za pravilnu ishranu već dve decenije!

  Kada se čovek ne hrani dovoljno i kvalitetno, normalno je da oboleva!
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.