021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
9. Festival mini filma
12
Zdravlje • 12:20 22. 07. 2012. | S media

Prednosti i mane obrezivanja


Proverite koje su sve to prednosti i mane obrezivanja muškog polnog organa...

obrezivanje_alat

Obrezivanje kao deo kulture

Obrezivanje penisa je postupak, pri kome se odstranjuje suvišna kožica pri vrhu penisa. Zahvat obično proizlazi iz različitih religioznih i tradicionalnih uverenja i tako se u većini slučajeva obavi još u vrlo ranom detinjstvu ili pak jedva nekoliko dana nakon rođenja deteta. Retko se dogodi da se zahvat radi i kod odraslog muškarca. Glavni razlog za obrezivanje penisa u različitim kulturama je da prirodne genitalije shvataju kao vrlo neestetske i prljave, zbog čega neke afričke kulture obrezivanje diktiraju i ženama. Drugi razlog za obrezivanje proizlazi iz zdravstvenih poteškoća. Neki naime imaju teškoće s povlačenjem kožice penisa unazad, jer im to uzrokuje velike bolove. S odstranjivanjem kožice rešavaju se bolova.

Obrezivanje smanjuje senzibilitet

Kao i brojni Afrikanci, i mnoge su žene uverene kako su neobrezani penisi nečisti i neprivlačni, zbog čega se radije odlučuju za seks s obrezanim muškarcem. Pri tome je malo koja svesna da posledice obrezivanja mogu pogoditi i nju samu. Obrezivanje naime umanjuje seksualni senzibilitet kod oba seksualna partnera, što posledično može uticati i na seksualno uživanje. Kožica muškog polnog uda je naime erogeno tkivo, koje između ostalog poboljšava seksualno osećanje penisa za vreme seksa, a osim toga deluje i kao štit od spoljašnjih činilaca. U glaviću penisa isprepliću se različiti nervni završeci. Stalna izloženost glavića kod obrezanih muškaraca s vremenom uzrokuje da penis postane manje osetljiv na dodire. Istraživanja koja su urađena kod odraslih muškaraca koji su bili obrezani pošto su već bili seksualno aktivni, pokazala su da se kod mnogih od njih seksualno osećanje prilikom seksa dramatično pogoršalo u poređenju sa seksom kada je njihov penis bio neobrezan.

Posledice se vide kasnije

A postoji i opasnost od obrezivanja. Afričke kulture dečake obrezuju bez anestezije i sterilnih hirurških pomagala, što u mnogim slučajevima dovodi do infekcija i takođe do smrti. Dosta obrezivanja se na žalost završi i s previše odstranjene kožice. Da li je obrezano previše tkiva, teško je otkriti već kod mladog dečka, jer se rezultati obično osete tek kada on odraste. Brojni muškarci se u odraslom razdoblju života nakon toga suočavaju s bolnim erekcijama, koje su posledica upravo previše obrezanog tkiva, piše Intimate Medicine.

Pozitivni efekti

Obrezivanje ima i pozitivne efekte. Mnogi stručnjaci tvrde da se s obrezivanjem penisa smanjuje mogućnost za nastanak raka na penisu. A umanjuje se i mogućnost za pojavu infekcija urinarnog trakta. Glavić obrezanog penisa je kod obrezanog muškarca - kako je već spomenuto - manje osetljiv, pa prilikom stimulacije dodiri inače moraju biti snažniji, a istraživanja su pokazala da su obrezani muškarci seksualno upravo zato više "divlji" od neobrezanih, što se pokazuje i kod masturbacije, oralnog seksa kao i kod analnog seksa.

Obrezivanje u našoj kulturi srećom nije nametnuto, nego je odluka svakog pojedinca. A stručnjaci savetuju da ukoliko nema zdravstvenih razloga za obrezivanje, to ne radite. Međutim razume se da je odluka samo vaša.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (17)
 • Dusan  - nema vise smegme
  Odrasli muskarci i u svetu i kod nas se sve vise obrezuju.Ovo nema veze sa religijom.Pitam se zasto je to tako.Ja sam se odlucio za skidanje kozice iz higijenskih razloga.Jos od puberteta zbog smegme i infekcija.Bez ikakvog znanja o obrezivanju uvideo sam da je bolje da je glavic otkriven.Ova tema je tabu kod nas i nisam imao koga da pitam.Ali tu je internet pa sam se o svemu dobro informisao i saznao tudja iskustva.Kad sam postao punoletan otisao sam kod iskusnog privatnog urologa i trazio potpuno obrezivanje(da se vise ne skuplja smegma).Platio sam 150 eura u Beogradu te 2003.godine.Danas 12.godina posle tvrdim da nema bolje stvari za muskarca.Kakvo sakacenje?
  Kada bi obrezivanje bilo besplatno kao vakcinacija i ponudjeno od strane zdravstva svima,kao izbor zdravstvene prevencije,puno bi lakse bilo brojnima kao i meni.

  Obrezivanje je pomoc svakom muskarcu,a lek onome koji ima bilo kakvih nedoumica i problema sa kozicom na penisu.
  Pravoslavac sam i ovo je iz mog licnog iskustva.

  Danas mislim da kozica od puberteta vise smeta nego sto koristi.
 • Daca
  evo ja sam se operisao pre 10.dana!Imam 34.god.Kazema da mi je operacija uspela.Nisam imao bolove hvala bogu.Ali imam drugi problem imao sam sex pa sam poceo da krvarim i pocelo da me boli!Popucali su konci i pocelo da me boli!Pa pitam jel mi trebaju ponovo da me siju ili ce to samo da zaraste?Unapred se zahvaljuljem!!!!
 • Miloš  - Obrezivanje daaa
  Obrezivanje muškaraca je prije svega stvar njegove lične odluke i ličnih potreba bilo da se obrezuju kao djeca ili kao odrasli muškarci.Neke kulture i religije prakticiraju obavezno obrezivanje muškaraca osmog dana nakon rošenja odnosno u trinaestoj godini pred ulazak u pubertet.Iako u hrišćanstvu na našim prostorima nije uobičajeno ritualno vjersko obrezivanje,ja sam dopustio da me obrežu u bolnici nakon samog punoljetstva.Imao sam blažu fimozu kombinovanu sa kratkim frenulumom.Hirurški zahvat je izvršen u jakoj lokalnoj anesteziji,potpuno je bezbolan,bez krvarenja,bez ikakvih posljedica i nakon toga se puno bolje osjećam.Moj penis je estetski ljepši,čistiji,funkcionalniji i bolje uživam u seksu.Za detaljnije informacije o obrezivanju možete me pitati i odgovaram putem meila,skypea i mobitela.Ko ima problema ili trpi psihološki pritisak najbolje je da se posavjetuje sa ljekarom.Lijep pozdrav i glavu gore.Mnogo je teže podnijeti vađenje zuba nego obrezivanje penisa.Ne patite od stida,straha,predrasuda i ne znanja.Kome to smeta treba da to odstrani jer obrezivanjem postaje pravi muškarac!
 • ceo  - najbolja stvar za muskarca-iz iskustva
  pad osetljivosti je prirodna pojava kod svakog muškarca kome je glavić bio uvek prekriven kao navikavanje na polne odnose.Puno muškaraca ima kratku kožicu pa im je stalno glavić otkriven.Oni žive sa osećajem kao da su obrezani i potpuno normalno seksualno funkcionišu.Japanci tradicionalno pre puberteta pocinju da drže kožicu povucenu,ona tako manje raste od penisa i ostaje trajno iza otkrivajuci glavic(efekat auto cirkumcizije).To je pravi dokaz da je život bez kožice u stvari prirodna pojava.Odnosno da posle perioda detinjstva kada kožica ima svoju prirodnu zaštitnu funkciju,dolazi odrastanje kada ona postaje višak
 • Anonimus  - ivan
  Postoje dve vrste fimoze, ona kad nam jos dok smo mali kozica ne predje preko glavica, ali i stecena, kojoj se ne zna pravi uzrocnik, ali se pretpostavlja da je posledica infekcije. Upravo ovu drugu sam imao. Moje impresije posle 6 meseci od obrezivanja su jako pozitivne. Pored toga sto penis izgleda veci, lakse se odrzava higijena i seksualni odnos svakako traje duze. Osim toga, nema vecih razloka u odnosu na neobrezan penis.
  Preporucujem obrezivanje svima koji imaju problem fimoze, u suprotnom cuvajte svoju kozicu :)
 • dominik
  ja ga imam obrezanog.nemam nikakvih problema ko sto sam imao kada nisam bio.imam 21 godinu a obrezo se sa 18.
 • hax  - //???//
  Imam problem. Penis mi je duzine oko 18cm... Prilikom erekcije koza mi se ne skida sa glavica. kad je pomerim on postaje osetljiv i kad stavljam kondom ima problema sa kozicom ali prilikom sexa nemavecih problema. jedino kad nabijam do kraja ondahoce da zaboli na sredin. bol je kao da neko jako vuce kozicu prema korenu. Jel to normalno?
 • Anonimus  - ??
  Jel svi neobrezani muskarci ne mogu prevuci kozicu preko glavica?
 • Milan v  - Pomagate ljudiii
  Imam 19 godina, i jos nisam imao sex. Imam problem ,ne mogu da prevucem kozicu preko glavica, i ne znam sta da radim. Da li ce mi biti to problem u toku sexa , ili nece ? Pomagajtee ljudiii.
 • dr.  - prednosti i mane
  "neobrezan penis zahteva mnogo više higijene". To je tačno, ali isto tako ta ista kožica štiti penis od direkne nečistoće napr. prilikom kupanja u tekućoj vozi izložen je direktvom kontaktu sa prljavštinom. Kao što je već neko napisao sve je priroda sama regulisala. Trepavice, obrve, malje po telu i intimnim delovima tela i ako ih skidamo radi lakše higijene one upravo služe da nas sačuvaju od raznih infekcija. Moje lajičko mišljenje je da je kod nekih kultura/religija obrezivanje i depiliranje intimnih delova kod žene nastalo baš zato što oni nisu tada imali mogućnosti da vode računa o higijeni jer nije bilo ni uložaka za žene ni raznik kupki i sapuna pa im je lakše bilo sa de obrezuju i depiliraju. Pa je to preraslo u nečiju kulturu. Moje mišljenje...
 • Anonimus  - Kajem se
  Kajem se sto sam se obrezao,4 dan mi je vec izgleda uzasno,konci i sve to.
  Udario sam se i napravila mi se krasta kad sam se istusirao krasta je billa manja ali su pukli konci i krvarim vec ceo dan boli uzasno,sutra idem kod lekara da vidim sta ce da mi kaze,ja savetujem da se nikada niko ne obrezuje...
 • Ivan
  Lačni Franz pesma "Mravljinčarji čeladarji"
 • Anonimus  - @Milan
  Svaki deo tela je upravo onakav kakav treba da bude, ne zaboravi da je priroda sama uredila svoje. To što mi ne vidimo svrhu ili je ne razumemo ne znači da je priroda pogrešila. To nije maligna promena, to je nešto sa čime se rađa i što, ako nije neophpodno, ne treba dirati. Pojava HIV-a ima veze i sa promenama partnera. Tamo gde se praktikuje obrezivanje, budi siguran da nema mnogo švrljanja. Moram nešto da primetim, vezano za narode kod kojih je obrezivanje deo tradicije. Imam utisak da je većina tih muškaraca seksualno frustrirana. To preterivanje sa pričom o bludu, o ženama kao grešnicama, predrasude koje uporno forsiraju... Po meni takvo ponašanje je posledica obrezivanja i potiskivanja prirodnih nagona. Ipak je to trauma i to u najranijem detinjstvu.
 • Y  - @Pawlle
  Nije, nego se prodaje kao narezane lignje.
 • Milan  - Zdravije obrezivanje
  Pomalo nemušto sročeno. Pogotovo mi nije jasno ovo da je za vreme seksa kožica "štit od spoljašnjih činilaca"?! Naime i obrezan i neobrezan penis za vreme erekcije izgledaju jednako - jer se u erekciji kožica povuče, da to nije tako ne bi mogao da se upražnjava seks! Uopšteno mnogo je zdravije obrezivanje, jer neobrezan penis zahteva mnogo više higijene pošto se između kožice i glavića stvara neka sirasta materija. Neodržavanje higijene neobrezanog penisa može dovesti do kancera što je naučno dokazano. Zatim upravo kroz tu povučenu kožicu za vreme seksa lako u organizam muškarca ulaze mikroorganizmi pa tako i izazivači polnih bolesti. Pojava zaraženih od virusa HIV u Africi mnogo je niža u delovima gde postoji tradicija obrezivanja... Sa druge strane zaista postoji rizik od izvođenja operacije obrezivanja i to je jedini bitniji razlog protiv tog postupka.
 • cuvar
  Mislis Sekelj gulas? Po vlasniku,bivsem....?
 • pawlle
  kozurica se posle koristi za gulas
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h