Šljivama ubrzajte metabolizam

Sveže, u soku ili knedlama, svejedno, šljive uvek prijaju. Osim što su ukusne, imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje jer su veoma bogate vitaminima. 

Sveže, u soku ili knedlama, svejedno, šljive uvek prijaju. Osim što su ukusne, imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje jer su veoma bogate vitaminima.

Naročito se preporučuju osobama koje imaju problema sa bubrezima, jetrom, srcem i organima za varenje.

Sto grama svežih šljiva sadrži 84 odsto vode, 0,6 odsto belančevina, 10 odsto ugljenih hidrata i 2,1 gram biljnih vlakana, ali ono što je najbitnije je visok sadržaj pektina. Naučno je dokazano da ova supstanca stimuliše probavu. S druge strane, zahvaljujući velikoj količini vitamina (beta karoten, vitamini C, B6, B9 i E) kao i mineralima (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum...), šljiva je najzaslužnija za dobar rad srca i jetre.

Danas je poznato oko 2.000 vrsta šljiva žute, ljubičastoplave i crvene boje. U zavisnosti od sorte, neke su ukusnije sveže, dok se druge najčešće koriste za razme marmelade, pekmeze, umake i kompote. Ali, ukoliko ste skloni eksperimentisanju, možete ih naseckati na komadiće i dodati salati od paradajza, testenini sa patlidžanom ili nekoj drugoj mešanoj salati.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.