021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
12
Zdravlje • 18:00 14. 03. 2012. | Radio 021

Zašto je dobro biti obrezan

Obrezani muškarci su pod nešto manjim rizikom da obole od raka prostate, ukazuje američka studija obavljena u Istraživačkom centru za rak Fred Hačinson u Sijetlu.

obrezivanje

Dosad su utvrđene još neke zdravstvene prednosti obrezivanja. Tako ga Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao način da se smanji zaraza HIV virusom.

Prošle godine utvrđeno je da su partnerke obrezanih muškaraca pod manjim rizikom od zaraze humanim papiloma virusom, koji može da dovede do raka grlića materice i još nekih vrsta kancera.

Prošle nedelje je jedno istraživanje u Africi pokazalo da su obrezani muškarci manje skloni specifičnoj vrsti herpesa nego neobrezani.

Mada je većina Amerikanaca obrezana, u posljednjoj deceniji ta procedura postaje sve manje popularna i mnoge grupacije joj se protive. U septembru je Kraljevsko holandsko medicinsko udruženje ovu intervenciju nazvalo "bolnim i štetnim ritualom".

Tim iz Sijetla, kojim je rukovodio Džonatan Rajter, obavio je istraživanje na više od 1.600 muškaraca, koji su odgovarali na pitanja o svom seksualnom životu, zdravstvenoj istoriji, kao i o tome da li su obrezani ili ne. Polovina ispitanika je patila od raka prostate.

Utvrđeno je da su obrezani izloženi za 15 odsto manjem riziku od raka prostate, čak i pošto su uzeti u obzir faktori kao što su starost i rasa ispitanika.

Jedno od mogućih objašnjenja manjeg rizika od raka prostate kod obrezanih, je što na kožici polnog organa prilikom seksa dolazi do malih povreda, kroz koje bakterije i vurusi mogu da uđu u krvotok, a poznato je da neki virusi mogu da izazovu rak kada se inkorporiraju u ljudski DNK.

Drugo objašnjenje bi moglo biti da mikroorganizmi, koji su dospeli u telo muškarca preko povreda na kožici polnog organa, mogu da izazovu hronično zapaljenje iz kojeg može da se razvije rak.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (7)
 • matea12  - pitanje:
  jeli obrezani muskarci mogu napraviti djecu?
 • Sanja
  Meni su mnogo lepsi. I cistiji i mirisljaviji. Normalno da je higijena individualna stvar, ali u okviru svacijeg licnog pojma sta je cisto, detaljno, redovno pranje, ako je obrezan bice cistiji i mirisljaviji, a za zene svakako zdraviji. I da, mogu duze. Vec vise godina radim obimno istrazivanje ;)
 • mozer  - Kakvo sakacenje???
  Jao,musko ''sakacenje'' ne moze da se poredi sa zenskim. Ja sam dobrovoljno otisao i obrezao se. Zahvat traje svega 15-ak minuta. Takodje nije istina da mozes duze,jer sve zavisi od toga koliko si napaljen...
 • Anonimus
  Obrezan moze mnogo duze :)
 • milans
  Opet su žene oštećene čak i kada je muško sakaćenje u pitanju. Ta sebičnost mi se već popela na glavu. Kad muškarcu nešto smeta on poludi i reši problem. Nije mu potrebna organizovanost.
 • Anonimus  - @B - Besmislica i neravnopravnost
  Žensko sam i podržavam tvrdnju da je genitalno sakaćenje muškaraca glupost zasnovana na religijskim tvrdnjama. Logikom ovakvih istraživanja treba odstraniti i srce i pluća i jetru i debelo crevo od koji muškarci daleko više umiru.
  Za neverne Tome, koji misle da ova ima veze sa zdravljem kod zdravih muškaraca, da li znate ko je jedan od najvećih prijatelja SAD-a? Raspitajte se o tamošnjim zakonima.
 • B  - Besmislica i neravnopravnost
  Po pitanju genitalnog sakaćenja se vidi koliko su muškarci neravnopravni u odnosu na žene.
  Protiv obrezivanja ženskih polnih organa se vodi oštra kampanja u celom svetu (koju ja u potpunosti podržavam), a muško obrezivanje se ne smatra podjednako lošim, čak naprotiv, a to podstiču ovakva "istraživanja".
  Muškarci ne umeju da se organizuju i bore složno za svoja prava kao što to žene čine, oni samo ćute i trpe, a to je u današnjem svetu put u propast.
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h