Policajci sa dosijeima će preći u komunalce

Oko 1.000 policajaca za koje je u "procesu dekriminalizacije policije" ustanovljeno da su nedostojni da se bave tim poslom, moći će pod povlašćenim uslovima da se zaposle u Komunalnoj policiji.

To proizilazi iz Nacrta zakona o izmenama Zakona o komunalnoj policiji koji je Vlada Srbije nedavno uputila skupštini na usvajanje.

Pored otpuštenih policajaca, nacrt zakona predviđa da će u opštinskim komunalnim policijama i bivši pripadnici Vojske Srbije, prilikom razmatranja prijema u radni odnos, biti "jednakiji od drugih". Time će uštedu koja će biti ostvarena smanjenjem broja zaposlenih u policiji i vojsci, direktno osetiti budžeti lokalnih samouprava koji će ih ubuduće plaćati.

Poređenjem važećeg Zakona o komunalnoj policiji i nacrta njegovih izmena jasno se vidi namera izvršne vlasti da "uhlebi" one za koje nema mesta u policiji i vojsci. Naime, u članu aktuelnog zakona koji se bavi uslovima za obavljanje poslova izričito je navedeno da u Komunalnoj policiji ne mogu da rade osobe koje su osuđivane na kaznu zatvora do šest meseci i one kojima je ranije prestao radni odnos u državnom ili drugom organu zbog teže povrede dužnosti. Ovih članova u nacrtu izmena zakona nema, čime se otvaraju vrata da "kriminalci" iz redova policije bez prepreka zasnuju radni odnos u Komunalnoj policiji.

Ono što je novina koju predviđa Nacrt izmena Zakona o komunalnoj policiji je član koji kaže da se "izuzetno, u radni odnos za obavljanje poslova komunalnog policajca, može primiti profesionalni vojnik, preuzimanjem iz Vojske Srbije i ovlašćeni policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova, pod uslovom da ispunjavaju i ostale uslove predviđene ovim zakonom".

Doduše, taj član ne oslobađa bivše policajce i vojnike stručnog osposobljavanja i polaganja ispita koji moraju da prođu i svi ostali kandidati. Ipak, bivši policajci i vojnici će stručno osposobljavanje i polaganje ispita, navodi se u nacrtu izmena zakona, sprovoditi po skraćenom postupku.

Podsetimo, u policiji se trenutno sprovodi proces racionalizacije tokom koje bi, prema poslednjim navodima ministra policije Nebojše Stefanovića, oko 1.000 policajaca trebalo da ostane bez posla. Tokom čitavog procesa racionalizacije, za koju sindikalni predstavnici tvrde da se odvija pod nejasnim kriterijumima, ministar je koristio eufemizam "dekriminalizacija", navodeći da u MUP-u nema mesta za "one koji su tražili mito od građana".

Ništa bolja situacija nije ni u vojsci, gde oko 1.600 profesionalnih vojnika, koji su stariji od 40 godina, strahuje da bi mogli da ostanu bez posla. Naime, Zakon o vojsci predviđa da 40 godina života predstavlja starosnu granicu za vojnu službu, ali je do sada uredbama ministra odbrane ta granica podizana na 50 godina.

Nacrtom izmena Zakona o komunalnoj policiji lokalnim samoupravama je ukinuto ograničenje broja komunalaca koje mogu da zaposle i omogućeno da njihov broj "prilagode svojim potrebama".

Ubuduće i komunalci u civilu

Jedna od novina koja se nalazi u Nacrtu izmena Zakona o komunalnoj policiji je što će, ukoliko izmene budu usvojene, komunalci ubuduće moći da obavljaju svoje poslove i van uniforme. Ovo će se obavljati po direktnom nalogu načelnika komunalnih policija, a u obrazloženju izmena stoji da je to urađeno zarad "što efikasnijeg obavljanja" poslova koje su im u nadležnosti.

"U obavljanju poslova komunalni policajac može zatražiti obaveštenje od građanina da bi sprečio kršenje propisa ili otkrio učinioca prekršaja iz delokruga komunalne policije, ali građanin nije dužan da pruži traženo obaveštenje, niti mu se ono može ponovo tražiti", piše u Nacrtu izmena Zakona o komunalnoj policiji.

Autor: Danas

  • Milicija

    02.02.2016 18:01
    hm
    Kako se primate, uopste niste ukapirali sta se proturilo kroz taj zakon i vest, a to je da ce komunalci biti u civilu. Spijunaza klasicna
  • Liman3

    02.02.2016 17:20
    Koja je ovo...
    ...zaj...od toga da policajce koji imaju kriminalni dosije nagradite s poslom u Komunalnoj policiji? Pa oni su za zatvor a ne da se bave zakonom, to postoji samo u Srbiji da se kriminalci pa bili oni i bivsi policajci nagradjuju dobrim poslom u drzavnom sektoru umesto da ih nagrade da idu u zatvor! SRAMOTA DA TE BUDE vucicu VELIKI GAZDO a i nikolica TREBA DA JE SRAMOTA zajedno s njim u kompletu!
  • mihailo

    02.02.2016 14:33
    Krimunalci
    Pa ovo je kriminalizacija komunalaca. Nije ni cydo sto ih zovu KRIMUNALCI. Sada ce narod da ispasta zbog komplexa koji su presli u komunalnu. Videcete sada krsenje ljudskih prava od strane komunalne 'an mass'!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.