Prva novosadska dula: mnogo više od podrške na porođaju

Jasmina Lolin je prva novosadska dula - emotivna, fizička i psihološka podrška i pomoć ženi tokom porođaja.

Jasmina Lolin je prva novosadska dula - emotivna, fizička i psihološka podrška i pomoć ženi tokom porođaja.

Zanimanje koje je na zapadu uvršteno u profesiju kod nas je još uvek nepoznat pojam, a otežava i činjenica da nije u svim porodilištima u Srbiji dozvoljeno prisustvo treće osobe.

Iva Nedeljkov Žigić se porodila pre dva meseca i morala je da ide u Bačku Topolu jer u novosadskoj Betaniji prisustvo dule nije dozvoljeno, a ona je želela tu uslugu.

"U sedmom mesecu trudnoće još nisam imala ideju kakav porođaj želim. Onda smo se Jasmina i ja srele na predavanju koje su organizovale dule. Potom nas je moja radoznalost spojila na čaju, pa na limunadi, pa na kolačima.  Spontano se rodila ideja da Jasmina bude moja, ili bolje rečeno naša dula. Naša, jer je indirektno uticala i na suprugov stav, te je i on bio podrška na porođaju. Jasmina ne samo da je smanjila moj strah, već je ulivala mir, jačala naše strpljenje, a masažama olakšavala bol. Uz nju porođaj je prošao uz osmehe. Nama je bila i dula i više od toga. Prijatelj, drug, sestra, kuma. Kumovala je rađanju naše mrve, "rađanju" supruga kao oca i mene kao majke", priča Iva za naš portal.

Uloga dule je da priušti razne tehnike koje čine porođaj lakšim, ponudi savete i ohrabrenje, izgradi timski odnos sa članovima medicinskog osoblja. Međutim, kako za 021.rs ističe Jasmina Lolin, dula nije isto što i babica. Babica je medicinski radnik, ona ima znanje i veštine da bude uz ženu tokom porođaja i stara se o tome da sa medicinske tačke gledišta na porođaju prođe sve kako treba, a dula je takođe podrška i pomoć samoj babici, nikada zamena za nju.

Motivacija da se opredeli za ovu delatnost, Jasmina je dobila u Kanadi kada je sama imala podršku kada se porađala. "Moja priča je krenula tako što sam ja u Kanadi imala podršku supruga i babice i to mi je mnogo značilo. Bilo mi je bitno da je pored mene neko poznat. Bila sam oduševljena podrškom, tako sam se i odlučila na ovo. Masirali su me, mazili su me, stavljali mi obloge, porodila sam se carskim rezom i podrška mi je značila. Još dva meseca me je žene posle obilazila i rađanje deteta mi je ostalo u divnom sećanju. Kad sam došla u Srbiju i videla kako žene ovde nemaju podršku, shvatila sam da želim da budem deo toga, da žene vide da to može da bude lepo i što se tiče dojenja i podrške. To je bila moja motivacija", iskrena je Jasmina.

Što se tiče porodilišta u Srbiji u većini gradova je dozvoljeno prisustvo oca u Bačkoj Topoli i prisustvo  treceg lica, a  u Novom Sadu još uvek pratnja nije dozvoljena.

Dula će pomoći ženi da zauzme položaj koji joj najviše prija, masiraće je da joj olakša trudove, stavljaće obloge, držati za ruku sa čvrstim uverenjem da ona to može. Ili, ukoliko to žena želi, samo će sedeti pored nje i biti tu za nju.

Iskustva majki koja se prepričavaju nakon što se porode govore da im je tokom porođaja najteže bilo to što su satima bile same, u neudobnom, ležećem položaju. Dula na porođaju pruža upravu tu, toliko željenu i potrebnu, neprestanu prisutnost. "Mame Novosađanke nas zovu, zainteresovane su, ali onda dođe do problema gde i kako, jer kod nas u Betaniji ne možemo da uđemo. Dula se sretne sa mamom nekoliko puta tokom trudnoće, uglavnom se jave poslednjih meseci kada se približi porođaj. Mnogo se priča o strahovima. Raspravljamo o njihovim željama. Pokažem joj poze kojima bih joj olakšala da se brže porodi, zatim masaže da olakšamo bol. To je fizički momenat, a za emotivni, bitno je da "kliknemo" sa mamom, da se oseća sa nama prijatno, jer ipak je rađanje intimni momenat", objašnjava Jasmina za naš portal.

"Poslednja mama koju sam podržala je išla od Pančeva do Zrenjanina i Bačke Topole, nije htela da ide sama na porođaj, i na kraju se opredelila za Bačku Topolu i porođaj je bio divan. Dula je spona i između muža i majke jer smo i njega uključivali u sve procese, masirao je, to su sitnice koje mnogo znače. Ona je bila opuštena jer je bila sa ljudima koje poznaje. Tate kod nas nisu previše uključene, a treba i oni da postanu najveća podrška. Bitno je da se edukuju što se tiče i trudnoće i dojenja", dodaje Jasmina.

U Mađarskoj svaka druga žena ima dulu. Hrvatice su već ušle u porodilišta, dva koraka su ispred, dok je u Sloveniji situacija još bolja. U Poljskoj je dula uvrštena u profesiju. "Kod nas je tek na nivou da se mame edukuju i raspituju šta je to. Novi Sad je dosta zatvoren po tom pitanju. Na zapadu recimo dule u 80 odsto rade u porodilištima. Neka porodilišta imaju i svoje dule, ali uglavnom mama dođe sa dulom i osoblje ih voli jer je mama smirenija i opuštenija što i babicama olakšava. Oni znaju da je neko uz nju i da će joj pomoći jer uglavnom osoblje nema  vremena da im se u potpunosti posveti", navodi novosadska sertifikovana dula.

Istraživanja pokazuju da se uz kontinuiranu podršku dule u 12 odsto slučajeva povećava verovatnoća da porođaj bude prirodan, smanjuje se potreba za medicinskim intervencijama, kao što je carski rez (28%), korišćenje indukcije (40%) ili epiduralne anestezije, vakuum ekstraktora ili forcepsa. Porođaj se ubrzava i po nekoliko sati, a povećava se broj mama koje uspešno doje svoje bebe. Smanjuje se verovatnoća oboljevanja od postporođajne depresije, a roditelji se osećaju sigurnije.

Jasmina i još nekoliko dula koje postoje u Srbiji su završile zvaničnu Dona International obuku koju je vodila Réka Dézsi, sertifikovana dula edukatorka iz Mađarske. Dona International je najveća organizacija u svetu koja se bavi obukom i promocijom dula. Obuka u Srbiji održava se jednom u dve godine. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • da nam bude bolje

    19.05.2015 20:19
    a sta ima da se izgubi?
    Ne razumem ni ja zasto su neki ljudi negativni povodom uvodja dula u porodilista? zar ne shvatate da time dobija i porodilja ali i osoblje u porodilistu jer ce sve ne medicinske potrebe majke biti zadovoljene i ona ce biti smirenija i laksa za "saradnju", tu niko nikome ne ugrozava poziciju ni karijeru. meni je moja dula jako pomogla najvise psihicki da se pripremim za sam porodjaj. jako mi je drago kad cujem da majke nemaju traume od porodjaja ali na zalost porodilista su kod nas jos daleko od humanih institucija. mislim da je najveci problem u neinformisanisti zena tj. porodilja. jako malo zena se uopste i informise malo vise o samom porodjaju na nekim drugim mestima osim skolice koje prezentuju porodjaj kakav se vrsi u najblizom porodilistu a ne kakav bi zaista trebao da bude. ali pre svega mislim da se zaboravlja na najbitnije tokom porodjaja a to je ne samo fizicko nego i psihicko stanje zene i bebe koje ako se ugrozi moze da vuce velike posledice. sve u svemu tema je jako siroka a najgore je kad neko ko je upucen samo povrsno u temu porodjaja daje negativne komentare na ovakav tekst sa kojim se daje buducim majkama na znanje da ipak moze i drugacije da bude, bolje, lepse i lakse...
  • Ela

    19.05.2015 17:35
    Lep tekst
    Ne razumem zasto ne dozvolite da svako ima slobodu izbora i da uradi ono sto smatra da je najbolje za njega na porodjaju.

    Ja sam imala dulu na porodjaju i svakom bi je preporucila. Nema svako sestru ili kumu u istom gradu a mozda one i ne bi zelela da prisustvuju porodjaju pa je onda mozda sigurnije sa dulom.

    Najbolji izbor koji sam napravila za porodjaj jeste da sam isla sa dulom puno mi je znacilo.
    Bravo za dule

  • Bilkis

    15.05.2015 10:38
    Čemu sva ova agresija u komentarima? Ne mora svakome da treba dula, ali ne razumem otkud potreba da govorite da nikome ne treba. Otkud znate? Ja bih volela da sam imala takvu podršku čak i na drugom porođaju. Jer porodilju ostavljaju samu. Trebao mi je neko da mi kaže - sve je u redu, još malo i gotovo je, dobro napreduješ, da mi doda vodu, da mi veže kosu, da mi obriše znoj koji mi je ulazio u oči. Kada sam gurala, rekli su mi da ustanem, ali niko mi nije pomogao, pridržao. Svakoj trudnici je teško da ustane, a kamoli porodilji u fazi guranja!
    Na porođaju sam shvatila da nisam htela da suprug bude tu, kao što i nije, jer bih se i za njega sekirala kako je, da li se plaši, kako mu izgleda moje vikanje i naponi. Trebao mi je neko ko zna šta znači porađati se i kako malim stvarima i rečima da mi pomogne. To je mogla biti i najbolja drugarica, ali najbolje profesionalna dula.
    Govoriti o porodiljama da su razmažene je po meni simptom kojim se treba pozabaviti.

    Da, danas ima dula, lajfkoučova, terapeuta, i to nije znak razmaženosti, nego blagostanja, jer danas život nije samo posao, hleb i krov nad glavom, nego biti srećan. A za to treba biti skroman da priznaš da nismo "dobro ispali" i da bi nam dobro došao savet profesionalca. Žena nije samo pička, a porođaj nije samo epiziotomija ili ne. Nije to vađenje čepa iz flaše!

    Koliko zarađuje dula? Koliko će porođaja imati ovog meseca? Zna li dula kada će njenoj trudnici početi porođaj, kada će je pozvati, koliko će porođaj trajati, koliko će uz porodilju ostati? Ima li ona penzijsko i socijalno? To je jedna od onih profesija koju moraš da mnogo voliš da bi se njome bavio.

    Mi smo navikli da je porođaj besplatan jer je pokriven obaveznim zdravstvenim osiguranjem. Dakle, plaćate svakog meseca celog života od svoje plate. I dule bi bile besplatne da se finansiraju iz budžeta! U privatnim klinikama porođaj košta od 2000 do 5000 evra. Honorar dule od par stotina evra je, prema tome, sitnica. A sigurna sam da bi mnoge dule pomogle i besplatno, iz ljubavi.

    Kod nas dule još nisu prihvaćene jer akušeri misle da im se mešaju u posao. To je loše razumevanje, dula ima sasvim drugu ulogu. Suprotno tome, ako pogledate inostrane grupe i forume za porođaj, videćete koliko trudnica piše da im je ginekolog rekao da unajme dulu, jer onda se oni bave svojim poslom - zdravljem i bezbednošću žene i bebe, a duli prepuste sve ostale porodiljske potrebe, zahteve i strahove.

    Dule ne "furaju" i ne "forsiraju" ništa, one su profesionalci koje ispunjavaju zahteve klijenta u skladu sa svojim mogućnostima i kodeksom. Ta profesija nije nikakva novotarija, žene pomažu porodiljama otkad porođaj postoji.

    Molim malo otvorenosti i kosmopolitizma, možemo se bez mržnje složiti da imamo različita mišljenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.