FOTO: Nedeklarisano meso na pijačnim tezgama i ulicama Novog Sada

Veterinarska inspekcija podnela je u protekle dve godine ukupno šest prijava protiv Tržnice jer je dozvolila nelegalnu prodaju mesa i prerađevina na pijačnim tezgama.

Prodaja salama, kobasica i šunke bez jasne deklaracije i porekla nelegalna je kako na ulicama, tako i na pijačnim tezgama, ali je pojava protiv koje se inspekcija, čini se, uzalud bori.

Kako za 021 kaže načelnik inspekcije za južnobački okrug Vlado Grubač, najviše ilegalnih trgovaca i to uglavnom mađarskih proizvoda je na Futoškoj pijaci, ali je prodaja zastupljena na svim pijacama. Toga su svesni i u "Tržnici", u kojoj za 021 kažu da u njihovoj osnovnoj delatnosti nije kontrolisanje šta se prodaje na tezgama, već njihovo "izdavanje i upravljanje".

U tumačenjima Statuta "Tržnice" i odgovarajućih zakona dolazi do nesporazuma između nadležnih inspekcija i ovog preduzeća, što omogućava ilegalnim trgovcima da masovno prodaju meso koje satima, pa čak i danima, stoji na otvorenom.

"Zaposleni u 'Tržnici', u slučaju da primete prodaju koja nije u skladu sa propisima, mogu da opomenu zakupce i obaveste nadležne organe, što su aktivnosti koje svakako redovno i preduzimaju. Napominjemo da preduzeće sa većinom nadležnih inspekcijskih službi ostvaruje korektan nivo saradnje, te da naši zaposleni na pijacama uvek stoje na raspolaganju inspektorima u cilju što efikasnijeg vršenja nadzora", kažu u ovom preduzeću.

S druge strane, načelnik Grubač navodi za naš portal da se ispostavlja da se na pijaci može prodavati svašta što zakonom nije dozvoljeno, ako tako predviđa Statut nadležnog preduzeća. On dodaje i da na pijaci mogu da delaju samo registrovani trgovci i poljopriprednici.

"Živina i mlečni proizvodi mogu da se prodaju samo u za to predviđenim vitrinama umesto na tezgama, a da ne govorim da tamo prodaju ljudi koji nisu prijavljeni i ne plaćaju poreze državi. Dovoljno je da su platili izdavanje tezge i ništa više, iako nisu ispunjeni svi uslovi predviđeni zakonima o trgovini, poljoprivredi i veterinarstvu", objašnjava on.

Ulična prodaja mesa, mleka i jaja redovno se i bez poteškoća odvija kako unutar i u okolini pijačnih predela, tako i u ćoškovima po kvartovima, na bulevarima i u vozilima pored puteva. Inspektora nema dovoljno da pokriju sva područja i sankcionišu ilegalne trgovce potencijalno opasnih namirnica, iako je prema sadašnjem Zakonu o inspekcijskom nadzoru dovoljno da se ilegala prijavi bilo kojoj inspekciji.

Naime, svaka inspekcija je dužna da postupi po prijavi i/ili prenese je u nadležnost odgovarajuće, čime se (barem u teoriji) eliminiše izbegavanje odgovornosti i preklapanje nadležnosti. Činjenica je, doduše, da se prebacivanje "vrućih krompirića" i dalje radi.

Grubač napominje da je najbolje da se slučajevi sa hranom prijave veterinarskoj inspekciji, iako i tu ima otežavajućih okolnosti.

"Sada su za uličnu prodaju hrane nadležne veterinarska, sanitarna i delom tržišna inspekcija. Stvar je u tome što inspekcija ne može stalno da bude na terenu, već zakon procenjuje da se kontroliše na osnovu procene rizika", kaže Grubač.

Inače, novi Zakon o inspekcijskom nadzoru biće u potpunosti primenjen počev od 30. aprila ove godine, a omogućiće inspekciji da bez dozvole sude, ali u prisustvu policije, pretresa vozila u kojima se na ulicama ilegalno prodaje meso.

Grubač očekuje mnogo bolju saradnju između inspekcija i preduzeća, iako obe strane napominju da su odnosi i sada korektni.

"Inicirali smo sastanak sa predstavnicima inspekcija, Grada, preduzeća i velikih proizvođača u južnobačkom okrugu kako bismo zajednički došli do nekog rešenja", dodaje načelnik inspekcije. Inače, samo tokom 2014. godine inspekcija je obavila 438 pregleda, uklonila više od 2,5 tone proizvoda od mesa, 145 kg mlečnih proizvoda i oko 129 kg proizvoda od ribe. Podneto je 67 prijava protiv fizičkih lica koja su nelegalno trgovala, deo je rešen sudskim putem, a deo je još uvek na sudu.

U januaru ove godine, tokom praznika, u Južnobačkom okrugu je oko 150 kg mesa stavljeno van prometa i podneto osam prijava protiv ilegalnih trgovaca hranom.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • Interesantno

    10.02.2016 08:59
    Nije problem kad se pojavi hemijski, hormonski i antibiotski zagađeno meso iz legalnog uvoza,
    matoro meso i otpad sa zapada, koje ostavlja trajne posledice na zdravlje i prolazi sve labose i inspekcije.Izgleda je problem jer nisu platili harač kontrolama?
    Odavno se slažem sa Duškom K. - čuvenim piscem koji kaže da ovo nije država već dijagnoza.
    Setimo se primera časne Indije, gde je državna komisija ustanovila pokušaj trovanja od strane Nes*le kompanije koja je olovo podmetala, kao slučajno, u 960 tona knedli za supu, jelo koje jede sva populacija u Indiji.
  • anarcho

    10.02.2016 00:03
    Zdravije je od svakog onog sa bar kodom!
  • trznica

    09.02.2016 23:31
    samo ako si clan
    Ma hajte molim vas. Crkoh od smeha. "Trznici se obratiti za sve nepravilnosto"!!!
    Jel nas ovde neko zjbv ???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti