Sindikati: Štrajkuje oko 1.500 škola

Štrajk upozorenja danas je organizovan u oko 1.500 škola u kojima nije održan prvi čas u prepodnevnoj smeni, saopštila su četiri sindikata prosvete. Sa druge strane, prema podacima Ministarstva prosvete štrajkuje se u 302 osnovne škole i 151 srednjoj školi.
Predstavnici tri reprezentativna sindikata SRPS, SOS i GSPRS "Nezavisnost" rekli su da je oko 1.000 škola učestvovalo u štrajku i da će se predstavnici sindikata prosvete u ponedeljak sastati sa premijerom Srbije od koga očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti. Predstavnici četvrtog reprezentativnog sindikata, USPRS, odvojeno su saopštili da je još 512 škola učestvovalo u štrajku danas pre podne.
 
Predsednik Sindikata obrazovanja u prosveti (SOS) Branislav Pavlović naveo je da je osnovni razlog za štrajk nesprovođenje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti, potpisanog prošle godine. "Sve što je u tom sporazumu potpisano ništa nije ispunjeno, ako se ne računa onih bednih 7.000 koje su dobili svi zaposleni u prosveti", naveo je on.
 
Prema njegovim rečima, cilj štrajka upozorenja je da se popravi položaj zaposlenih u prosveti koji je izuzetno nizak i da se dovede na nivo pre smanjenja plata. Pavlović je kazao da bi u 2016. godini ukupno povećanje u prosveti iznosilo 12,5 ako bi se uvažili zahtevi sindikata. "To bi bilo ukupno povećanje za celu godinu, a samo da bi se dostigao nivo od pre smanjenja plata treba 11, 1 odsto da se povećaju plate. Što znači da mi ne tražimo ništa posebno", kazao je on. 
 
Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kazao je da je obećano da će postojati jedinstveni platni razredi i ista cena rada. "Međutim, sada cena rada neće biti ista kao u ostalim delatnostima. Cena rada će biti onoliko koliko je ta delatnost dobila para od budžeta. Znači ove godine za obrazovanje smo dobili tri milijarde manje", kazao je on i dodao da para u budžetu za prosvetu nema.
 
Brajković je naveo da je Zakonom o platama u javnom sektoru napravljena "improvizacija platnih razreda" i da su time ispunjene samo obaveze prema MMF-u. On je najavio je i da će sindikati tužiti sudu Vladu Srbije jer nije ispunila preuzete obaveze iz ranije potpisanog Sporazuma.
 
Brajković je kazao i da će ako ne budu ispunjeni zahtevi sindikata biti održavani protesti po gradovima Srbije.
 
Autor: Tanjug, Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.