Na pregled kod ginekologa čeka se i do mesec i po

Velike gužve kod ginekologa u Domu zdravlja Novi Sad jer nema dovoljno lekara. Neki imaju dvaput više pacijenata od republičkog proseka.
Službi za zdravstvenu zaštitu žena u novosadskim domovima zdravlja prema propisanom normativu potrebno je 25 ginekologa, a trenutno je zaposleno 18 lekara, zbog čega su liste čekanja redovne. Otežavajuću okolnost za povećanje broja zaposlenih predstavlja zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru, a do kraja godine se očekuje dolazak još dva ginekologa sa specijalizacije, što bi trebalo da bar malo ublaži ovaj problem.
 
Prema rečima Ljiljane Stanišić, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu žena, prosečan broj ugovora po lekaru je veći od 4.000, što je po poslednjim izveštajima RFZO, gotovo duplo više od proseka za celu Srbiju u toj oblasti.
 
- Svi ginekolozi su po zakonu dužni da primaju nove pacijente, bez obzira na broj do sada sklopljenih ugovora o izabranom lekaru. Kada je neko od kolega na bolovanju, njihove pacijente su dužni da primaju lekari koji rade na istom punktu - navodi dr Stanišić.
 
Činjenica je, napominje ona, da "popularni" lekari imaju veći broj pacijenata, pa su svakako zbog toga i opterećeniji. Dešava se da se kod njih čeka mesec i po dana, ali ima i onih lekara kod kojih pacijentkinje mogu biti primljene za dva do tri dana. Najveće gužve su na Limanu i u Zmaj Ognjena Vuka.
 
- Pacijentkinje se za preventivne preglede zakazuju preko kol-centra, dok one žene koje imaju tegobe to mogu učiniti telefonom ili lično kod medicinske sestre. U nedavnoj akciji u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, za skrining je pregledano 40 žena, što je prilično mali odaziv - predočava dr Stanišić za Novosti. 
 
U Domu zdravlja "Novi Sad" ističu da je slab odaziv žena za skrinig program ozbiljan problem. Po njihovim podacima, od ukupnog broja žena sa kojim kontaktiraju, samo oko 40 odsto njih pristanu da zakažu pregled, a na pregledu se pojavi svega između deset i 15 odsto.
 
Kako je 021.rs nedavno pisao, velike gužve su i kod oftalmologa, a Novosađani pregled na ovom odeljenju čekaju čak dva i po meseca. O tome opširnije možete pročitati OVDE.
 
Autor: Novosti, 021
  • Kaja

    05.03.2016 22:57
    Kod Rodića na Novom naselju verujem da se čeka 2-3 dana, vrlo neprofesionalan doktor. Kad je moj ginekolog bio na odmoru kod njega sam na red došla za jedan dan i vrlo brzo shvatila zašto.
  • Milica

    05.03.2016 18:23
    Da ZOV
    Uprkos najvećim gužvama, u dz zmaj Ognjena Vuka dr Radojičić i dr Ugarković primaju sve pacijente, uvek izadju u susret. Nikada nisam imala problem da dodjem na red, kako u toku prve tako i sada u drugoj trudnoći! Sve pohvale!
  • ana

    05.03.2016 16:44
    trud za povecanje nataliteta .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.