VIDEO: Novosađani optužili gradske čelnike da ruše grad

Pokušaj lokalnih vlasti da danas na gradilištu solitera u centru novinarima opravdaju radove, prekinuto je povicima nezadovoljnih građana, koji su ih optužili za rušenje Novog Sada.

Nekoliko građana je prišlo dok su govorili direktor JP "Urbanizma" Dušan Miladinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miroslav Kopanja i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić i njihova izlaganja prekinuli pitanjima zbog čega je srušena Komunalna banka, premešten spomenik jermenskoj porodici, kao i zašto se uopšte tu gradi soliter.

Nekoliko građana je prišlo dok su govorili direktor JP "Urbanizma" Dušan Miladinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miroslav Kopanja i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić i njihova izlaganja prekinuli pitanjima zbog čega je srušena Komunalna banka, premešten spomenik jermenskoj porodici, kao i zašto se uopšte tu gradi soliter.

Nekoliko građana je prišlo dok su govorili direktor JP "Urbanizma" Dušan Miladinović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Miroslav Kopanja i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić i njihova izlaganja prekinuli pitanjima zbog čega je srušena Komunalna banka, premešten spomenik jermenskoj porodici, kao i zašto se uopšte tu gradi soliter.

Oni nisu odgovarali na primedbe građana, koji su im sve vreme dobacivali da su "rušitelji Novog Sada" i slično.

Iako su bili prekinuti, Miladinović i Kopanja su ipak stigli da izjave da je spomenik jermenskoj porodici Čenazi premešten sa lokacije i da će nakon zidanja zgrade i rekonstrukcije biti vraćen, ali da će biti pomeren. Oni su objasnili i da je za pomeranje ovog spomenika saglasnost dao Republički zavod za zaštitu spomenika, jer je o njemu brine ova ustanova. Kopanja je objasnio i da će arheolozi uskoro raditi i na iskopavanju preostalih grobova koji su ostali nakon što je još početkom šezdesetih srušena Jermenska crkva zbog izgradnje Bulevara Mihajla Pupina, kao i da će sa Jermenskom ambasadom videti gde će i kako biti sahranjene kosti.

Dušan Miladinović je povodom pritužbi javnosti da nije smela da se dozvoli gradnja solitera odgovario da se radi o pritužbi malog dela javnosti, a da je gradu potrebno da se građevinska operativa pokrene. On je gradnju solitera od 13 spratova od 40.000 kvadrata pravdao time da je ovde bio zapušten prostor, kao i da će ispod biti sagrađena garaža od oko 400 parking mesta i da će investitor rekonstuisati fasadu sada već srušene Komunalne banke.

Medijima se obratio i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić koji se zahvalio Novom Sadu na očuvanju sećanja na jermensku zajednicu.

Podsetimo da je potez gradskih vlasti da skoro preko noći promeni urbanističke planove i na mestu gde je predviđena izgranja petospratnice dozvoli gradnju solitera u visini Glavne pošte, kao i da objekat zauzme i dodatni prostor, zgrade Komunalne banke koja je spomenik kulture, izazavli su nezadovoljstvo u javnosti još prošlog leta.

U Skupštini grada odbornici vladajuće većine okupljenje oko SNS i pored protivljenja opozicije i stručne javnosti, bez reči su odobrili gradnju, a građani su se tek proteklih dana glasnije pobunili, kada su videli šta se dešava.

Dodajmo i da je za sredu 30. marta u 17 časova planirano okupljanje građana na mestu nekadašnje Jermenske crkve, kako bi svi zajedno čitali jermensku književnost.

Autor: 021.rs

Komentari 148

  • Lekar

    19.02.2023 17:10
    Zgrazavanje
    Zgrazavam se da postoji i 1 covek koji moze biti za rusenje starogog jezgra grada,rusenje crkve,skrnavljenje groblja.Ti isti novokomponovani jure po svetu sa prljavim pokradenim nasim prama i dive se Becu Budimpesti i gradovima koji su umeli da sacuvaju svoje nasledje.Takvi i ruse svetinje i unistili su Novi Sad!
  • Sasa Novi Sad

    12.04.2017 14:48
    Ova rugoba od zgrade svakako nece uciniti Novi Sad metropolom. Od sredine proslog veka se nasledje Novog Sada sistematski urusava izmedju ostalog i sa takvom arhitekturom koja ne prilici ovom gradu. Politicari su se utrkivali koji ce vise mita da primi i zato Novi Sad izgleda kako izgleda. Stare zgrade nisu obnavljane vec unistavane, crepovi su skidsni sa kuca pod zastitom drzave. Sadasnji politicari su isti, i na krilima svojih predjasnih drugova sramno unistavaju izgled Novog Sada. Arhitektura je ogled kulture jednog naroda, a ova zgrada kao i onaj radijator u komsiluku odrazava sav neukus i nekulturu u kojoj zivimo.
  • &

    04.04.2016 21:13
    *
    Koliko mržnje ima u Vama: mrzite dodjoše u Novi Sad ,mrzite solitere, mrzite Beogradjane, mrzite internet, svu decu proglašavate nasilnicima sa zlim idejama. Vi širite govor mržnje ,a zastrašujuće je što u tome imate podršku ljudi koji Vam lajkuju komentare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.