DS: Novi Sad u poziciji taoca; SNS: Ko je napravio dug od 7 miljardi

Novosadski odbor Demokratske stranke saopštio je danas da 10 javnih i komunalnih gradskih preduzeća ne plaća redovno svoje račune i dugove u zakonskom roku, čime ugrožavaju stabilno finansiranje čitave lokalne samouprave.

Demokrate su objavile podatke Ministarstva finansija, po kojima javna i komunalna preduzeća u Novom Sadu zaključno sa 1. februarom kasne sa izmirivanjem svojih obaveza u ukupnom iznosu od 474 miliona dinara, čime su se, kako tvrde, odavno stekli zakonski uslovi da Ministarstvo finansija zaustavi prenos novca iz republičkog u gradski budžet i tako Novi Sad ostavi bez značajnog dela prihoda.

Takva mera predviđena je Zakonom o javnim preduzećima i posebnom Uredbom Vlade Srbije, kojim se daje pravo ministru finansija da izdaje naloge za obustavu uplate novca onim lokalnim samoupravama čija preduzeća i drugi korisnici budžeta nisu na vreme izmirili svoje obaveza prema poveriocima, stoji u saopštenju.

"Ministarstvo finansija je potvrdilo kako svoje račune u zakonskom roku ne plaća čak deset javnih i komunalnih preduzeća u Novom Sadu, među kojima su i firme koje po svojoj prirodi i specifičnom položaju unutar gradske strukture nikako ne bi smele biti dužne poput "Zavoda za izgradnju grada", "Informatike" ili "Poslovnog prostora". Navodna sanacija poslovanja javnih preduzeća, kojom se hvali sadašnja gradska vlast, predstavlja samo izgovor za nekontrolisano presipanje novca iz gradskog budžeta na račune gradskih firmi kojim upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke. Takvom nazovi politikom u upravljanju javnim preduzećima, sadašnje gradsko rukovodstvo dovelo je Novi Sad u situaciju da zavisi od toga hoće li novosadski "naprednjaci" umoliti svog partijskog šefa da odloži blokadu transfera novca bez kojeg Novi Sad ne može da funkcioniše. Lokalna samouprava koja se našla u takvoj situaciji sigurno nije "najstabilnija lokalna samouprava u zemlji", kao što priča novosadski gradonačelnik, već običan provizorijum, doveden u poziciju taoca volje jednog čoveka", ocenjuje novosadski DS.

Oni dodaju da je "dosadašnji način upravljanja javnim preduzećima doveo čitav javni sektor u gradu u krizu koja se ne može okončati bez smene sadašnje gradske vlasti na predstojećim lokalnim izborima".

SNS: Demokrate napravile dug od 7 milijardi

Povodom saopštenja Demokratske stranke da javna i komunalna preduzeća ugrožavaju stabilno funkcionisanje čitave lokalne samouprave, Gradski odbor Srpske napredne stranke je poručio demokratama da to o čemu pišu predstavlja posledicu svega onoga što su radili u vreme njihove vladavine.

"Demokrate su pokazale kako to misle uraditi u prošlom mandatu kada je komunalni sistem "organizovao, koordinirao i usklađivao" i kada je dug u JKP dostigao neverovatnih 7 milijardi dinara. Trenutno stanje u JKP i JP neuporedivo je bolje nego što je bilo do 2012. godine i nema nikakvih opasnosti po grad i po funkcionisanje komunalnog sistema u gradu", navode naprednjaci i poručuju da je politika demokrata "što gore za Novi Sad, to bolje za Demokratsku stranku".

Autor: 021.rs

  • obicni Dzo

    10.02.2016 12:24
    u novom SAD
    Obe strane tvrde totalno suprotne stvari. I to je nevidjeno glupo jer nisu ponudili dokaze...

    Ali ono sto je sigurno je da jedna strana sigurno gnusno laze, jer ne mogu oba biti istinita bas zato sto su suprotne cinjenice. Ako je jedna strana unazadila i upropastila nije mogla i druga biti, neko je kriv za veliku VECINU stete...
    Ali kako to uopste dokazati u podmukloj i lazljivoj drzavi?
  • Dajte

    09.02.2016 13:13
    više
    Dajte više se nemojte vaditi na DS.
    Jeste DS je loše vodio Grad, ali ni približno loše kao što vi sad gospodo iz vladajuće koalicije vodite.
    Nisam stranački opredeljen, ali nisam ni slep!
    Grad nikad nije bio prljaviji kontejneri se prelivaju od đubreta, trava je na proleće i leto prelo kolena, na Limanu ste u 2015. godini 2 puta pokosili, pa ja sam na mojoj vikendici kosio bar 7 puta s obzirom kakva je godina bila i kako je rasla, imate bar duplo više zaposlenih stranačkih kadrova nego što je zapošljavao DS dok je bio na vlasti............
  • KUM I

    08.02.2016 09:43
    LAZOVI
    LAZOVI RADIKALSKI ,sami ste se zajedno sa bivsim gradonacelnikom hvalili da ste u kasi ZATEKLI 5,5 MILIJARDI DINARA .KOji sad dug od PRADEDE SPOMINJETE lopurde neopevane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.