Novosadska javna preduzeća puna fantomskih radnika

Koliko u Novom Sadu ima onih koji pod okriljem "državnog posla" izbegavaju radno mesto, a zauzvrat se na ovaj ili onaj način odužuju partiji, ne zna se tačno, ali se može naslutiti da ih je od izbora do izbora sve više.

Ti "fantomski" radnici, koji dobijaju platu iz budžeta, nisu samo aktivisti političkih stranaka. U Novom Sadu su to često i "tatini" sinovi ili ćerke, deca Novosađana koji ovde žive generacijama unazad, deca direktora iz "onih" vremena, "zaslužni" Novosađani, itd.

U svetlu nedavnog incidenta koji se desio na Novosadskom sajmu, kada su dva radnika napala nadređenog jer su sa još dvadesetak kolega bili na listi zaposlenih koji navodno primaju plate, a ne dolaze redovno na posao, oglasio se i sam direktor ovog javnog preduzeća Slobodan Cvetković. On za 021.rs kaže da će zbog te situacije neki radnici dobiti opomenu pred otkaz.

- Ustanovili smo da je izvestan broj ljudi pravio prekršaj u proceduri dolaska i odlaska sa radnog mesta. Formirali smo komisiju i deo njih će biti kažnjen opomenom pred otkaz i sa smanjenjem plate za 10 odsto. Danas je radno mesto dragocena stvar i niko ne sme da ima komfor da se neodgovorno odnosi prema poslu, posebno u situaciji visoke nezaposlenosti i velikog broja onih koji čekaju na radno mesto - rekao je Cvetković.

On dodaje da se broj radnika u ovoj firmi sa 180 smanjio na 137, te da u toku februara planiraju da otpuste još sedam radnika, ali kako kaže to nema nikakve veze sa njhovim političkim opredeljenjem. Međutim, sumnje da postoje zaposleni koji ne dolaze na posao usled svoje političke pozadine potvrdio je za 021.rs naš izvor sa Sajma.

- Istina je da oni postoje. Najčešće se pojave ujutru, prijave se da su došli, ali ih tokom dana niko ne viđa na radnom mestu. Međutim, nije reč samo o šefovima, nego i o običnim radnicima. Većina njih je zaposlena preko stranačke linije. Zbog nekih smo se bunili i oni su dobili otkaz, ali ovde zaista ima svega - priča naš izvor.

Slična situacija je i u drugim novosadskim javnim preduzećima, ali i brojnim ustanovama i institucijama. Dobar primer je "Lisje" u kojem je samo prošle godine bilo zaposleno 27 "fantomskih radnika" (imena poznata redakciji), od kojih njih 19 nikada nije došlo na posao. Pritom, ovo javno preduzeće, koje je tada bilo pod okriljem "Treće Srbije" svakoga meseca je po osnovu ugovora sa ovim radnicima moralo da isplaćuje preko 1,5 milion dinara za njihove plate.

Partijska otpuštanja da bi se partijski zapošljavalo

Javna je tajna da partije koje dođu na vlast dobiju pojedine firme kao partijski plen i u njima zapošljavaju i otpuštaju kako hoće. Međutim, svi oni informacije o tome kriju kao zmija noge, kaže za 021 predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović.

- Mi smo jedna od retkih zemalja gde je mnogo veći broj članova političkih partija nego sindikata, odnosno onih koji treba da se bore za njihova prava. Partije su preuzele ulogu biroa za zapošljavanje. A naravno da se većina tih zaposlenih i ne pojavljuje na radnom mestu, dok se uredno vode na platnom spisku i deo tog novca po pravilu završava u partijama - kaže on.

Pored toga, još jedan vid partijskog delovanja u državnim firmama je kad se radnici po partijskog osnovi otpuštaju, da bi se napravilo mesta za druge koje će se isto tako partijski zaposliti.

- Takva je situacija na primer sa "Informatikom", gde je 19 dugogodišnjih visokokvalifikovanih radnika dobilo otkaz da bi se napravio prostor za one koji su došli preko partija. U svim ovakvim i sličnim situacijama na žalost niko ništa ne može da uradi. Bojim se da će sada kako idu izbori situacija biti još gora - zaključio je za 021 Gvozdenović.

Autorka: Gordana Ćosić

  • Maja

    12.02.2016 13:51
    radnica
    Pickajicu Cipelicu radis li ti nesto u radno vreme
  • Soldo

    12.02.2016 13:28
    Videcemo
    Moja direktorica je drugi čovek sajma. Plančak bolje ti je da se ne predstavljas lazno. I diploma ti je upitna.
  • Marko

    12.02.2016 13:13
    Cipelić
    ako se sve diplome provere za pičkajića i ostale naprednjake neće biti mesta ni u portirskoj službi već će se vratiti starom poslu prodaji cipela po vašarima. To gradski moćnici neće dozvoliti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.