NATO oslobođen poreza i carina u Srbiji

Pripadnici NATO moći će slobodno da se kreću po Srbiji, da sa našom vojskom razmenjuju poverljive informacije i opremu i imaju imunitet i privilegije koje sleduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

To, između ostalog, predviđa Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma Vlade Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške, a o kojem bi poslanici trebalo da se izjasne već danas.

Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Pripadnici ovih tela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, "pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju", dok će se ulazak u zabranjene bezbednosne zone usaglašavati sa našim nadležnim organima.
Naglašeno je i da se osoblju NATO, na njihov zahtev, mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe.

Celokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove - bez ikakvih opterećenja. Tačnije, neće imati nikakve namete, osim za komunalne usluge.

Saglasnost na ovaj predlog zakona već su dali članovi parlamentarnog Odbora za odbranu.

Član Odbora, general Momir Stojanović, kaže za "Novosti" da se ovim zakonom samo dodatno uređuju oblasti saradnje sa NATO, koje su dogovorene prošle godine, potpisivanjem IPAP (Individualni partnerski akcioni plan).

"Već po IPAP, predviđeno je da vojnici NATO mogu da se kreću po Srbiji i imaju određeni imunitet. Takođe, postoji i nekoliko sporazuma koji uređuju razmenu informacija. Jedino novo što ovaj zakon donosi je to što će NATO ubuduće moći da nam logistički pomaže u uništavanju viška naoružanja i delaboraciji municije Vojske Srbije", kaže Stojanović.

Autor: Novosti

  • Che

    18.02.2016 14:10
    Pašić se okrece u grobu
    "Od deset zahteva što ih je Austro-Ugarska postavila za suzbijanje tih aktivnosti, Srbija je prihvatila sve osim jednoga, koji bi iziskivao dolazak austrougarskih istražnih sudija i policajaca u Srbiju da vode istragu na njenoj teritoriji.[1]

    Kada je Srbija odbila ultimatum, Austro-Ugarska joj je objavila rat, koji će postati prvi svetski rat."
  • Rusofil_IQ0

    15.02.2016 12:10
    @Simo
    Odavno vi srbende sluzite velikoj korporaciji pod nazivom udba/db tajkunska srbija!
    Ako se rat bude vodio protiv korporacije vidot ce ga neko na zapadu pre svega a ne mi koji smo zapecku
    poenta drzave je da se prikloni pobedniku i zastiti svoje, danas je to EU to ako vam nija jasno neznam sta mi je reci!, tu sto serete da se ista raspada da imaju problema, pa pogledajte orvo SVOJE dvoriste pa njega sredite, mi imamo 1000 vise problema od njih a ovde kenjamo maximalno!
    NATO je neminovnost, svi imaju vise mozga pa cak i crnogorci, a konjusari lapaju glavom o zid vekovima!
  • Sima

    15.02.2016 09:24
    @Rusofil_IQ0 Odustajem, ti se raduj vazalskom zivotu. Sutra ce ti deca ici u rat da cuvaju privatne interese i interese velikih korporacija, a ti ces porezom finansirati cerecenje nekih jadnika u logorima na kraju sveta. Da su ti preci bili tako pomirljivi, ne bi ti sada iznosio svoje stavove, jer te ne bi bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.