Novosadski lekari najavljuju štrajk

Jednočasovni štrajk zaposlenih u zdravstvu održaće se u svim novosadskim ustanovama u sredu, 3. februara, od 11 do 12 časova.

Uzrok nezadovoljstva zaposlenih kako medicinskog, tako i nemedicinskog kadra su neispunjena obećanja Vlade i ministarstava, koji su garantovali poboljšanje finansijskog položaja lekara, regulisanje pitanja minulog rada, kao i platnih razreda.

Kako za 021 kaže Daribor Stjepanović, predsednik Pokrajinskog odbora reprezentativnog Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, koji je inicijator štrajka, situacija u zdravstvu pogoršava se iz dana u dan, a više ne može da se čeka na ispunjenje obećanja. Traži se, kako kaže, sastanak sa premijerom Srbije do srede, a ukoliko do njega ne dođe, nezadovoljstvo će se ispoljiti na ulici.

"Ministar Vujović je rekao da minuli red treba da se ugradi u osnovni koeficijent, kao što nam je ugrađen topli obrok i regres. Kada odbijete sve te stavke, dobije se da je najniža plata u zdravstvu zapravo oko 13.000, a ne 21.000, kako se govori. Bilo je obećano da će se ovi problemi izmeniti kada se donese Zakon o platama u javnom sektoru. To nije urađeno, niti je ostavljeno kao mogućnost da se pregovara. Mora se poštovati i Zakon o radu i ne želimo da trpimo nepravdu", kaže on za naš portal.

Sledeći korak će biti, kako kaže, protesti i nastavci štrajka. U štrajk bi trebalo da budu uključene sve zdravstvene ustanove u Novom Sadu, ali i širom Srbije.

Stjepanović dodaje da je položaj zaposlenog u zdravstvu doveden na marginu, a u poslednje vreme se govori i o ugroženim životima lekara.

"Em nas tuku, em nas ubijaju. Svašta nam rade, a niko nas ne štiti. Ne smemo da dozvolimo da nam se ovo radi i vreme je da se vrati kako poštovanje prema ovoj profesiji, tako i poštovanje u samoj profesiji", objašnjava on.

Podsetimo da su iz istih razloga zaposleni u zdravstvu štrajkovali i novembra 2014. godine, kada su u novosadskim klinikama i domovima zdravlja nastale ogromne gužve i nezadovoljstvo pacijenata. Izveštaj o tom štrajku pročitajte OVDE.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • ana

    31.01.2016 18:56
    anan@yahoo.com
    sto se tice ubijanja policija bi trebalo da zadje malo po bolnici a za otalo ok svakomora da dobije minuli rad.Radnicima kad dodje gazda odmah smanjuje procenat a posle en daje ni platu.
  • Observer

    30.01.2016 08:42
    Pravda
    Jutros sam čuo da imamo veliki suficit u Državnom bodžetu. Da li je to moguće, kad imamo ovakvo stanje u zdravstvu ? PRAVDA ZA MEDICINARE !
  • MS

    29.01.2016 23:23
    MOŽE?
    Predlažem i pozivam građane i novinare da 24 sata provedu uz jednog lekara ili medicinsku sestru/tehničara u bilo kojoj stacionarnoj ustanovi, pa neka onda sude koliko radimo, za koliku platu i koliku pauzu pravimo. A što se tiče PAUZE, svaki dan je sve manji broj onih koji je koriste, jer nemaju od čega da kupe ni kafu ni doručak!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti