Bela knjiga 2018: Napredak u trećini oblasti

Srbija ostvarila stabilan i umeren napredak u reformama, što nije dovoljno za održivu i konkurentu poslovnu klimu, jaku privredu i visok životni standard.
Jana Mihajlova
FONET
Mihajlova kaže da je odovornost i Vlade i Saveta ista

Privreda Srbije u poslednjih godinu dana nije zabeležila značajan napredak - pokazuju dve liste objavljene u poslednjih deset dana.

Krajem oktobra objavljeno je da je po lakoći poslovanja na Duing biznis listi Svetske banke Srbija na 48. poziciji. To je pad za pet mesta u odnosu na prošlogodišnju najbolju poziciju Srbije ikad na ovoj listi.

Nedelju dana kasnije i Savet stranih investitora (FIC) objavio je najnoviji pregled reformi u poslednjih godinu dana. U Beloj knjizi za 2018. godinu navode da je Srbija nastavila stabilan, ali umeren napredak u reformama.

To je, navode, osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari postavljen cilj - održivu i konkurentsku poslovnu klimu, jaku privredu i visok životni standard građana.

U 34 odsto oblasti zabeležen je napredak. Ali, značajan napredak zabeležen je u samo četiri oblasti, što znači da su preporuke iz prošle godine u velikoj meri samo u njima ostvarene.

S druge strane, u 66 odsto oblasti napredak nije zabeležen.

Prema rečima Jane Mihalkove, ne može se reći ko tačno je za ovakve rezultate odgovoran.

„Bela knjiga posmatra dve grupe stejkholdera. Vladu Srbije i Savet stranih investitora.

To koliko smo napredovali u odnosu na prošlu godinu je zajedničko delo. Moramo da budemo fer i to kažemo", kaže za BBC na srpskom Mihajlova.

Kako dodaje, u 34 odsto preporuka ostvaren je nekakav napredak, ali to nije ono što je bio cilj.

„Želeli smo da budemo blizu 50 odsto. Treba reći da je standard dobro postavljen, da radimo.

Savet stranih investitora je kao mašina, ipak ovo nije ubrzanje koje nam je potrebno, naročito u ovom trenutku. Srbiji je potrebno veće ubrzanje, evropske integracije ga zahtevaju", kaže Mihajlova.

Prošlogodišnja Bela knjiga sadržala je 513 preporuka, dok ovogodišnja sadrži gotovo dvostruko manje njih - 272.

Sa predstavljanja Bele knjige
FONET
Političari su saglasni da mora više da se radi

Broj preporuka je smanjen kako bi bio ostvaren i bolji napredak - objašnjavaju u Savetu stranih investitora za BBC na srpskom.

„Smanjili smo broj preporuka, jer želimo da se usmerimo na određene oblasti. Zaključili smo da je potencijalni problem oko neostvarenosti preporuka - njihov broj.

Odlučili smo da odaberemo one oblasti koje su prioritetne i smanjili broj preporuka", kažu u FIC-u za BBC na srpskom.

Najbolji učinak - kao i prošle godine

Obogodišnja Bela knjiga sadrži 67 oblasti. Tri sa najboljim učinkom iste su kao i prošle godine.

Na prvom mestu je građevinsko zemljište i izgradnja, druga pozicija pripada zaštiti korisnika finansijhskih usluga, dok je na trećem mestu transport.

Od osam prioritetnih oblasti samo je u dve zabeležen vidljiv napredak. Reč je o nekretninama i izgradnji i inspekcijskoj kontoli.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju beleže umeren napredak, dok oblasti poput poreza, radnog prava i bezbednosti hrane ne beleže nikakav napredak.

Tri prvoplasirane

Kada je o građevinskom zemljištu i izgradnji reč, koja je na skali od jedan do tri, što je lestvica ocene napretka u Beloj knjizi, dobila 2,14. To je i najviša ovogodišnja ocena dodeljena jednoj oblasti.

Autori Bele knjige navode da, iako je učinjen najveći napredak, velika prepreka izgradnje je još uvek pitanje svojinskih odnosa.

Najveći probelem je i dalje konverzija prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine.

Drugo mesto u FIC indeksu i ocena 2 pripalo je zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Izdvojena jr odluka Narodne banke Srbije donela o postupanju banaka, davaoca finansijskog lizinga i trgovaca po prigovoru korisnika. Njom je propisan način podnošenja prigovora,

Problem koji je preostao je to što korisnici finansijskih usluga i dalje nisu upoznati s procedurom, te je potrebno njihovo neprestano informisanje i obrazovanje.

Autoput
BBC
Transport treća najbolje ranigrana oblast

Nerešeno je i pitanje rešavanja problematičnih kredita, navode autori.

I električni automobili

Na trećem mestu se i ove, kao i prošle godine, našao transport.

Ocena mu je dva, a dobrom rezultatu doprinela je izgradnja brojnih saobraćajnica.

Bezbednost u saobraućaju je i dalje najveći problem u ovoj oblasti. Osim toga, kako se navodi, sredstva od prihoda države, kao i stranih usluga nisu dovoljna za održavanje, sanaciju i izgradnju puteva.

Jedno od nerešenih pitanja je i odsustvo efikasne procedure i praksi za registraciju električnih vozila, kao i nepostojanje odgovarajućih podsticaja za kupovinu i uvoz električnih vozila.

Dobar korak ka poboljšanju stanja je najava postavljanja 10 punjača za električna vozila na glavnim putnim pravcima u zemlji.

Železnički saobraćaj i njegova modernizacija, uprkos brojnim najavama - i dalje su jedan od vodećih transportrnih problema.

Na začelju, kao oblasti sa najslabijim učinkom, našli su se sekotr osiguranja, zakon o centralnoj evidenciji privremenih ograničenih prava i proces registracije sredstava za zaštitu bilja.

Nije sve tako crno

Iako napredak nije učinjen u dve trećine oblasti, na makroekonomskom nivou Srbija beleži dobre rezultate, rečeno je prilikom predstavljanja Bele knjige.

Inflacija je u 2018. na nivou ispod dva odsto, stopa rasta BDP-a kreće se nešto iznad četiri procenta, dok je stopa rasta zaposlenosti u prva dva kvartala ove godine iznad 3,5 procenta.

Kako bi se ubrzalo sprovođenje preporuka, u januaru 2017. formirana je i radna grupa za Belu knjigu. Ona zasad nije dala očekivane rezultate, navode autori.


Šta je Bela knjiga

Savet stranih investitora izdaje Belu knjigu od 2003. godine, dajući u njoj prikaz poslovne klime i nudeći niz preporuka za njeno unapređenje.

Priprema se uz angažovanje nezavisnog urednika. To je ovog puta bio Miroljub Labus.

Za ovogodišnju knjigu pisalo je 49 autora, pripremili su 71 tekst i 272 preporuke.

Savet stranih investitora čini više od 120 kompanija iz različitih delova sveta koje posluju u Srbij. Uložile su više od 33 milijarde evra i zaposlile više od 100.000 ljudi.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Orwell Vegan

    08.11.2018 12:17
    Istina
    Srbija je dostigla vrhunac ovom novom planskom privredom, vise ne moze da napreduje, to je jasno i ovima na slici. Stavise, predvidjam veoma los trend u sledece dve do tri godine, kada ce se svetska ekonomija urusiti u svojoj besmislenosti unistavanja Zemlje i zivotinja.
  • Jelena

    08.11.2018 09:19
    Aaa
    Ukoliko se nastavi ovim trendom, Srbija moze da obezbedi idealne uslove za zivot svojih gradjana u bliskoj buducnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC