FOTO: Kineska četvrt u budućnosti postaje "kreativni distrikt"

Kineska četvrt uskoro bi trebalo da bude pretvorena u "kreativni distrikt", a u susret 2021. godini kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Gradske vlasti su u planovima javnih preduzeća već predvidele da se preduzmu radnje koje su neophodne kako bi se Kineska četvrt uredila i rekonstruisala. Za sada nije poznato koliko bi uređenje nekadašnjeg kompleksa fabrike "Petar Drapšin", koji je već dugo kulturno-istorijska celina, moglo da košta.

021.rs saznaje kako bi ovaj deo grada mogao da izgleda u narednih nekoliko godina...

Naime, stručnjaci "Urbanizma" su analizirali kako bi trebalo urediti ovaj prostor i predložili su dve varijante. One se u osnovi razlikuju po tome da li će na mestu objekata koji se moraju srušiti biti ostavljene zelene površine ili će biti izgrađeni objekti do dva sprata.

Konkretno, Kineska četvrt danas obuhvata 3,4 hektara, pri čemu joj pripada i "Češki magacin" iako je razdvojen od ove celine studentskim domovima. Gradski urbanisti navode da su svi objekti zapušteni i u generalno lošem stanju, a da se u poslednjih deset godina promenila namena prostora. Pored postojećih firmi i pojedinaca koji se bave proizvodno-zanatskim delatnostima, tu su otvoreni Studentski kulturni centar, Društveni centar, nekoliko lokala i noćnih klubova. Deo prostora se koristi i kao skladište.

Prema predlogu urbanista u Kineskoj četvrti bi se zadržalo 11 objekata, odnosno većina postojećih. Skoro svi bi morali da se obnove, ali tako da se zadrži spoljni izgled, odnosno "industrijska arhitektura". Većina njih bi dobila i nove sadržaje, odnosno služili bi drugoj nameni.

Objekat 1 (na mapi u galeriji fotografija) bi bio hotel manjeg kapaciteta ili kancelarijski prostor, objekti 2, 8, 10 i 11 bi bili namenjeni za kulturu, turizam, zabavu i slično, objekti 3, 5 i 7 bi služili kao manje radionice ili lokali, a objekat 6 za potrebe kulture.

Najveći objekat od preko 3.000 kvadrata (objekat 4 na mapi) služio bi za potrebe kulturnih sadržaja, kao televizijski ili filmski studio, ali se ostavlja mogućnost da bude namenjen i za zanatsku proizvodnju ili umetničko stvaralaštvo. Za potrebe pozorišta i izvođenje drugih scenskih performansa predviđen je objekat 9.

Što se tiče ostalih objekata koji sada postoje u Kineskoj četvrti, predviđa se njihovo uklanjanje jer su u lošem stanju i nije moguća rekonstrukcija. Na njihovom mestu bi, kako predlažu urbanisti, ili bile zelene površine ili manji objekti do 3.000 kvadrata. Tačnije, napravila bi se četiri manja objekta sa jednim ili maksimalno tri sprata. Najveći objekat (objekat D na mapi) bio bi Kreativni klaster Fakulteta tehničkih nauka i možda manji hotel ili motel.



Sve ovo što su ponudili gradski urbanisti, prema njihovim zaključima je prednost jer je, kako su obrazložili, "Kineska četvrt najpogodniji prostor za razvoj kreativnog distrikta Novog Sada". Oni u analizi još navode:

"Postoji mogućnost za razvoj savremenih ekonomija u domenu kreativnih i kulturnih industrija, umetnosti i zanatstva, odnosno turizma, ugostiteljstva i zabave na ovom prostoru. Osnovna vrednost ovakvog koncepta je pokretanje malih poslova (startap biznisa) u cilju podizanja opšte preduzetničke klime i broja radnih mesta u Novom Sadu, privredno značajno oslabljenoj sredini. Prostori i objekti Kineske četvrti, kao jedne od retkih celina očuvanog industrijskog nasleđa grada, dobro su okruženje za otvaranje novih radnih mesta, razvijanje društvenog aktivizma, ali takođe i značajan poligon za razvoj savremenih grana umetnosti koje bi adekvatno podržale kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine."

Ovo su predlozi urbanista, a podsetimo, gradski čelnici su ranije već najavljivali da će ovaj prostor biti uređen zbog EPK2021. Za sada je u okviru programa uređenja građevinskog zemljišta obezbeđeno pet miliona dinara za idejni projekat uređenja javnih površina.

  • Ja

    01.01.2017 21:51
    Otkud ovde...
    Botovi?!?!!?
  • Zoran

    13.11.2016 11:47
    Nije loša ideja
    Upravo sam se vratio iz Lisabona i tamo sam imao priliku da obiđem njihovu verziju "distrikta". Oni su ceo stari industrijski deo ispod velikog mosta pretvorili u zabavni i kulturni distrikt sa mnoštvom umetničkih radionica, prodavnica, kafića i restorana i u svakom od njih su zadržali deo starog šmeka, ali uz umereno uređivanje. Meni se lično svidelo, a i grad ima koristi.
  • NS49

    13.11.2016 05:54
    Ovaj deo grada je baš odličan za namene koje su mu zamislili a lično sam zadovoljan radom gradonačelnika, ali mi smo sve vilše puta na mleko opekli pa sad pirimo u jogurt.
    Sigurno je da se ne može bez privatnog kapitala i siguran sam da ga ima, ali da li će sve proteći baš u najboljem redu videćemo.
    Osim grada i osiromašene pokrajine nadam se da će i iz Beograda leći nešto para jer se ovde može napraviti veliko gradiliše i sa biroa za zapošljavanje povući više stotina nezaposlenih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021