Francuski Trigano spreman da izmesti proizvodnju iz Zastave

Uprkos obećanjima Vlade MMF-u i javnosti da će status preduzeća Grupe zastava vozila biti rešen do kraja godine, to se u narednih nekoliko dana neće dogoditi.
Uz to, Vlada još nije rešila ni problem pogona u kom se proizvode Zastavina priključna vozila, za čije je preuzimanje najozbiljnije zainteresovan francuski Trigano.
 
Iako u Zastavi kamionima i drugim Zastavinim fabrikama nisu želeli da komentarišu te najave, napominjući da će o tome hteti da pričaju posle Nove godine, list Danas pouzdano saznaje da tender za privatizaciju fabrika Grupe Zastava vozila, odnosno za Zastavu kamioni, Zastavu specijalni automobili iz Sombora i Zastavu INPRO još nije ni raspisan. U Ministarstvu privrede listu je nedavno rečeno da kraj godine "nije limit" za privatizaciju, ali je ministar Željko Sertić to odmah demantovao, rekavši da će status Zastavinih fabrika biti rešen do kraja godine.
 
U Zastavi kamionima kažu da su oni uradili sve što je u njihovoj moći, da su pripremili fabriku za raspisivanje tendera, ali da ih "ubi birokratija". Za razliku od Kamiona, u Zastavi INPRO se ne uzbuđuju previše zbog odlaganja tendera za prodaju imovinu te fabrike. Ta fabrika je već pet godina podstanar u pogonu Zastave oružja i država je kao vlasnik fabrike oružja trebalo da otkupi tu halu, kako bi francuska kompanija Trigano, koja sigurno preuzima proizvodnju priključnih vozila tog preduzeća, pored pokretne, mogla da kupi i njegovu nepokretnu imovinu.
 
Francuski Trigano je, tvrde u INPRO, spreman da, ukoliko problem sa pogonom "Sivi dom" uskoro ne bude rešen, ovde izgradi potpuno novu halu ili pak da kupi neku od slobodnih proizvodnih hala u Kragujevcu i da u nju izmesti proizvodnju automobilskih prikolica, na kojoj bi u startu bilo angažovano oko 200, od ukupno 340 radnika INPRA.
 
Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će delovi Grupe Zastava vozila otići u stečaj, a kako list saznaje, taj postupak će biti pokrenut u preduzećima Zastava rezervni delovi i Zastava hortikultura, ali ne i u fabrikama za proizvodnju kamiona, specijalnih automobila i priključnih vozila. Najveći deo Zastave kamioni treba da preuzme Ministarstvo odbrane, koje planira da zajedno sa pribojskim FAP-om i “14. oktobrom” iz Kruševca zajednički proizvodi neborbeno vozilo za potrebe Vojske Srbije. Prema nezvaničnim informacijama, VS je spremna da u narednih pet godina kupi 5.500 tih vozila.
 
Autor: Danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija