Banke kukaju, a na nama ove godine zaradile najviše

Banke koje posluju u Srbiji kukaju kako im ne ide posao, a ove godine zaradile su više nego ikad.

Samo u prvih devet meseci 2015. godine inkasirale su čak 137 milijardi dinara (1,1 milijardu evra), što je 9% više nego u istom periodu 2014, pokazao je izveštaj NBS.

Ubedljivo najveću zaradu banke imaju od kamata, čak 97,3 milijarde dinara (oko 810 miliona evra), pri čemu stručnjaci kažu da su najveći deo tog novca izdvojili građani, koji su masovno uzimali kredite.

Da su, uprkos stalnom nezadovoljstvu, banke u Srbiji i te kako zaradile i ostvarile ogroman profit u ovoj godini, potvrđuju i domaći ekonomski stručnjaci. Ekonomista Miladin Kovačević kaže da su se one ove godine više nego ikad okrenule poslovima s građanima.

"Zbog slabe privrede i tržišta ceh moraju da plate građani. Privredni sektor je slab i tu nema dovoljno profita, pa su se zato banke fokusirale na zaradu od građana. Da bi nadoknadile gubitak u drugim sektorima, one odlično zarađuju na izuzetno visokim kamatama i tako kompenzuju novac", objašnjava Kovačević.

On smatra da bi u ovom sistemu jedino pomogla prava bankarska konkurencija.

"Iako ima dosta banaka u Srbiji, nema prave konkurencije koja bi suzbila visoke kamate i naterala i druge da posluju po istom principu. Možda među njima postoji i neki interni dogovor da nude velike kamate, jer je poznato da sve više ljudi mora da uzima kredite. Kako god bilo, mislim da ovo uzima maha i da je njihovo kukanje zbog slabe zarade sramotno", ističe sagovornik potala Kamatica.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da su ogromne kamate osnovna zarada u bankama.

"Od kada postoji bankarski sistem, poznato je da se najviše zaradi na kamatama, prvenstveno onima koje dolaze od građanskih kredita. U odnosu na 2014. godinu banke su zaradile čak 12 milijardi dinara više, što je veoma lepa zarada i mislim da treba da budu zadovoljne. Ovoliki ostvareni godišnji profit jasno pokazuje da je njihovo poslovanje, za razliku od drugih privrednih sektora, bilo i više nego odlično", rekao je Madžar.

S ovim tvrdnjama se složio i ekonomista Mahmud Bušatlija, koji kaže da su banke u Srbiji daleko od lošeg poslovanja.

"Osnovna delatnost banaka jesu kamate i ostvareni profit od njih! Kad bi kamate bile niske, bankarski sistem ne bi mogao da posluje, jer nijedna banka ne radi s gubitkom. Smatram da je ovo velika zarada i da bi naše banke mogle početi da rade u interesu građana, a ne protiv njih", upozorava Bušatlija.

Prema izveštaju NBS, na kraju septembra pozitivno je poslovalo 19 banaka, sa dobitkom od 32,81 milijarde dinara, dok je 11 banaka poslovalo sa gubitkom od ukupno 6,19 milijardi dinara. Kako se navodi u izveštaju NBS o stanju u bankarskom sektoru na kraju septembra, pet banaka s najvećim neto gubitkom učestvovalo je sa 89,3 odsto u ukupnim gubicima sektora.

Autor: Kamatica

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.